Ta bodoča velemojstrica je najboljša slovenska šahistka v mladinski konkurenci

Ta bodoča velemojstrica je najboljša slovenska šahistka v mladinski konkurenci (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
18. 11. 2019

Zala Urh, ki je že večkrat dokazala, da sodi med najboljše igralke svoje generacije v Evropi in na svetu, je ena izmed kandidatk za Mladega upa 2019. Njen cilj je postati velemojstrica.

Za šah se je navdušila v prvem razredu osnovne šole. Učitelj in oče sta jo pravilno motivirala in postavila na pot, ki ji sledi še danes. Začetni porazi so jo izredno motivirali in danes jim ni več velikokrat priča.

Pravi, da jo šah navdušuje, izpopolnjuje in ji gradi osebnost. Zaradi njega je zelo uspešna tudi na področju matematike in psihologije. Prav v eno izmed teh smeri se bo usmerila, ko bo kaj kmalu morala izbrati svojo nadaljno izobraževalno pot. Že danes pa ve, da jo bo šah spremljal še naprej.

Zala je dijakinja 3. letnika Gimnazije Kranj, vsi treningi in potovanja je pri učnih uspehih ne ustavljajo. Tudi zaradi zelo dobre organizacije vsakega posameznega dne.

Večkratna mladinska državna prvakinja se redno udeležuje tekmovanj in je že nekaj let nepogrešljiva članica slovenske reprezentance do 18 let, članica pa je tudi članske konkurence. Na letošnjem mednarodnem odprtem turnirju v Puli je med več kot 200 nastopajočimi iz 22 držav zasedla 12. mesto in ob tem dosegla svojo drugo normo za naslov mednarodne mojstrice in prvo za naslov velemojstrice, kar je njena velika želja in cilj.