Ta mlada atletinja je doma vrsto let že praktično nepremagljiva

6. 12. 2019
Deli
Ta mlada atletinja je doma vrsto let že praktično nepremagljiva (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Klara Lukan, ena izmed kandidatk za Mladega upa 2019, podira slovenske rekorde v svoji starostni skupini in je doma že vrsto let praktično nepremagljiva v teku na srednjih progah.

Odkar pomni je rada tekla in njeno zanimanje za šport so uvideli starši ter učitelj športne vzgoje. Tako se je vse začelo. Atletika je postala vodilni dejavnik njenega življenja in začela jo je sprejemati kot način premagovanja ovir do zastavljenih ciljev.

Trenira 10-krat na teden in je članica atletskega društva MASS. Aktivno tekmuje v teku na srednje proge, njeni glavi disciplini pa sta tek na 1500 metrov in tek na 3000 metrov. Njena atletska pot se je začela na pobudo učitelja športne vzgoje, saj je opazil, da je Klara že od prvega razreda na šolskih krosih posegala po najvišjih mestih in na testiranjih dosegala najboljše rezultate.

Treningi so nato postajali vse bolj zahtevni in v teh devetih letih je dosegla kar nekaj zavidljivih rezultatov. Pri svojih 13 letih je kot pionirka dosegla državni rekord na 1000 metrov, letos pa ji je v mladinski kategoriji uspelo popraviti rekorde Slovenije še na 3000 metrov v dvorani ter na prostem v disciplinah 2000 metrov, 3000 metrov in 5000 metrov.

Klara pa ne tekmuje le na nacionalni ravni, pač pa posega po najvišjih mestih tudi na mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2013 je članica slovenske reprezentance in kot pravi, vsako leto s ponosom zastopa barve Slovenije.

Klara je vrhunska mlada atletinja, ki uspešno usklajuje športne in šolske aktivnosti, ter na obeh področjih dosega odlične rezultate in uspehe.

Atletinja ima za prihodnost jasno zastavljene cilje, k čemur prispeva tudi dejstvo, da je po naravi perfekcionistka, trmasta in vztrajna. Kratkoročni cilj letošnje sezone je medalja na evropskem prvenstvu v krosu do 20 let, ki bo potekalo decembra. V naslednjem letu pa si želi kvalificirati na evropsko člansko prvenstvo v Parizu. Zagotovo pa nosi v sebi tudi morda dosegljive sanje o olimpijskih igrah 2020.

Letos je začela študirati kemijo na Univerzi v Ljubljani. Pred tem pa je obiskovala program mednarodne mature na gimnaziji Bežigrad.