Ta mladenič, ki ima raje zimo kot poletje, uživa v adrenalinskem deskanju na snegu

Ta mladenič, ki ima raje zimo kot poletje, uživa v adrenalinskem deskanju na snegu (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
23. 11. 2019

Naja Mekinca, enega izmed kandidatov za Mladega upa 2019, že od malega zanimajo adrenalinski športi, rad ima višino in uživa v skokih. Ker ima raje zimo kot poletje, je bila odločitev za deskanje na snegu edina logična.

Najevi starši so že od malega vedeli, da se bo njihov sin ukvarjal s športom, vprašanje je bilo le, kateri šport ga bo najbolj pritegnil. Pri štirih letih je začel trenirati judo, pri šestih letih judo zamenjal za kolo, poleg tega pa je treniral še nogomet in prosto plezanje.

Potem pa je začel z deskanjem na snegu. Že pri 13 letih je dobil povabilo v reprezentanco, a to je pomenilo visoke stroške, ki pa si jih družina ni mogla privoščiti. Naj je kljub vsemu vztrajno treniral naprej in se še naprej udeleževal tudi tekmovanj, na katerih je večinoma pristal na stopničkah.

V nasprotju z večino njegovih vrstnikov mu je ljubša zima od poletja. Poleti snežne strmine zamenja za deskanje na valovih, vsak dan in povsod pa ga spremlja rolka.

Mladi športnik si je postavil več ciljev. Glavni cilj te sezone je, da se maksimalno posveti treningom in s tem napreduje v izvedbi težjih likov. Sicer pa so njegovi cilji nadaljnje uvrščanje med 10 najboljših v svetovnem pokalu, najpomembnejši cilj pa je uvrstitev in nastop na olimpijskih igrah 2020 v Pekingu

Poleg tega pa želi uspešno zaključiti gimnazijo in opraviti maturo. Skodran in nasmejan dijak četrtega letnika Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju namerava študij nadaljevati na Fakulteti za dizajn. Nekoč bi namreč rad ustvaril lastno blagovno znamko oblačil.