Ta mladi nadarjeni pozavnist se ob vikendih posveča svojemu čistokrvnemu lipicancu Vojku

Ta mladi nadarjeni pozavnist se ob vikendih posveča svojemu čistokrvnemu lipicancu Vojku (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
6. 12. 2019

Matej Štih, eden izmed kandidatov za Mladega upa 2019, se že od svojega devetega leta posveča glasbi. Svoje glasbeno znanje bi rad izpopolnil s študijem v tujini in tako prišel bliže sanjam postati izvrsten in svetovno znan pozavnist.

Matej je že kot otrok je občudoval starejšega brata, ki se je ukvarjal z glasbo, nato pa tudi sam pri devetih letih začel obiskovati glasbeno šolo Sevnica. Tam je spoznal bariton (evfonij). Igral je v šolskem trobilnem kvintetu in mladinskem orkestru ter postal član Godbe Slovenskih železnic, kjer je večkrat nastopal kot solist. Ob zaključku osnovne šole pa se je navdušil nad igranjem pozavne.

Letos je uspešno zaključil 4. letnik na Konservatoriju za glasbo in balet pri profesorju Andreju Karbi. V tem času je nanizal mnoge dosežke na tekmovanjih državnega in mednarodnega nivoja ter se udeležil različnih izobraževanj in seminarjev priznanih profesorjev pozavne. Svoja znanja je predstavil na koncertnih odrih kot solist skupaj s pihalnim orkestrom KGBL.

Čeprav se je dosežkov v preteklih letih nabralo res veliko, pa je sam najbolj ponosen na prvo nagrado na solističnem mednarodnem tekmovanju za tenor in bas pozavno IPV v Nemčiji, kjer je pri 17 letih tekmoval le s tujimi pozavnisti in prepričljivo zmagal v svoji kategoriji. Na večini tekmovanj je s svojim igranjem navdušil poslušalce in komisijo, ki mu je brez kakršnih koli pomislekov podelila prva mesta in prve nagrade.

Svoje glasbeno znanje bi rad mladi glasbenik še nadgradil, zato se je odločil za študij na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Njegova velika želja pa je, da bi postal član enega priznanih orkestrov, saj neizmerno uživa v igranju, ki v njem vzbudi neverjetne, nepozabljive in neopisljivo čarobne trenutke.

Sicer pa mladega pozavnista zaznamujejo mirnost, dobra koncentracija in natančnost. Energično in z nasmehom se podaja vsem ciljem naproti. Svoj prosti čas rad preživlja s prijatelji ob glasbi in pohodništvu. Ob koncih tedna se doma posveti tudi svojima štirinožnima prijateljema, kužku Tačkotu in čistokrvnemu lipicancu – konju Vojku.