Ta nadarjeni mladenič se zaveda, da sta fizika in matematika nadvse uporabni na čisto vseh področjih življenja

Ta nadarjeni mladenič se zaveda, da sta fizika in matematika nadvse uporabni na čisto vseh področjih življenja (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
25. 11. 2019

Tevž Lotrič, eden izmed kandidatov za Mladega upa 2019, je izjemno nadarjen dijak, ki blesti na področju fizike, matematike, programiranja in naravoslovja. V prihodnosti bi rad s svojim znanjem in razumevanjem prispeval k razvoju znanosti in družbe.

Tevža Lotriča matematika, naravoslovje in tehnika privlačijo, odkar pomni. Do neke mere mu je to bilo položeno že v zibelko, saj sta oba starša študirala na teh področjih. Svojo programersko pot je začel v petem razredu osnovne šole na programu Lego Mindstorms

Dijak četrtega letnika mednarodne mature na Gimnaziji Kranj znanje nenehno črpa vsepovsod, tudi zunaj obveznega pouka. Tako se udeležuje predavanj za srednješolce na Fakulteti za matematiko, Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Zavodu za računalniško izobraževanje.

Ves čas šolanja se udeležuje tudi različnih tekmovanj v znanju matematike, logike, fizike, kemije, naravoslovja in računalništva. V svoji zbirki ima že 25 zlatih priznanj na slovenskih tekmovanjih. V drugem letniku se je prvič uvrstil tudi mednarodne olimpijade, doslej se je tako udeležil že mednarodne in balkanske olimpijade iz informatike, srednjeevropske olimpijade iz matematike in evropske olimpijade iz naravoslovja EUSO.

Prihodnje leto ga čaka vpis na študij fizike. Kot pravi, si želi postati raziskovalec, saj ga takšno delo najbolj veseli. Tevža odlikuje izjemen timski duh, kar je redkost med nadarjenimi dijaki. Zato je Uroš Borjančič, njegov mentor fizike na Evropski mednarodni olimpijadi (EUSO), prepričan, da lahko najstnik v prihodnosti veliko pripomore k družbenemu razvoju tako na strokovnem, kot na socialnem področju.