Ta nadarjeni plesalec trenutno pleše v operni predstavi Čarobna piščal

Ta nadarjeni plesalec trenutno pleše v operni predstavi Čarobna piščal (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
7. 12. 2019

Kany Michel Obenga, eden izmed kandidatov za Mladega upa 2019, je izjemno nadarjen plesalec, ki s svojimi dovršenimi gibi uspe pripovedovati zgodbe.

Kany Michel pleše, odkar ve zase, svojo prvo lastno plesno skupino pa je ustanovil že v vrtcu. V modernih tekmovalnih plesih je aktiven že deset let, v tem času je tudi v svetovnem merilu dosegel zavidljive rezultate. Začel je s hip-hopom, kasneje se je preusmeril v show, jazz in modern. 

Zadnja leta se usmerja v bolj umetniško plat plesa. Njegovo življenje je razpeto med šolo in plesom. S plesom izraža sebe in ta mu daje smisel življenja. Pri umetniškem ustvarjanju mu neizmerne vztrajnosti in trdne volje nikoli ne zmanjka. Kot plesalec je sodeloval na številnih prireditvah, opernih predstavah v SNG Opera in balet Ljubljana, plesnih predstavah v Cankarjevem domu, na zunanjih javnih prizoriščih v Ljubljani, v muzikalu Brilijantina, pa tudi v filmu Codelli.

Kany je eden tistih redkih plesalcev, od katerega ne moreš umakniti pogleda. Poleg tehnične dovršenosti in preciznosti vsak njegov gib izžareva vsebino ter zavedanje telesa in prostora. Njegov izjemen talent se kaže v hitrem usvajanju novega plesnega materiala, obvladovanju različnih plesnih tehnik in pristopov različnih mentorjev in koreografov. Izkazal pa se je tudi v ustvarjalnem delu, saj ima izostren občutek za delovanje v skupini ter izredno močno prezenco za solistične nastope.

Najbolj ponosen pa je na zadnji projekt – sodelovanje v Kjara’s Dance Projectu: HUMAN v Cankarjevem domu septembra letos. Trenutno pleše v operni predstavi Čarobna piščal in se pripravlja na nov plesni projekt z naslovom Free Standing v produkciji Studia XXV.

Ker bi se rad s plesom ukvarjal profesionalno, se je po končani osnovni šoli odločil za vpis na gimnazijo, ki nudi plesno smer. Letos tako zaključuje 4. letnik Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana – smer sodobni ples. Po končani gimnaziji pa bi rad šolanje nadaljeval v tujini. Pot do cilja si uspešno utira, saj je opravil avdicijo za Codarts University for the Arts v Rotterdamu, kjer so ga že v tem šolskem letu povabili za en teden na njihove plesne ure.

Po študiju bi rad delal v plesni kompaniji z mednarodno zasedbo ter nastopal po vsem svetu, seveda tudi v Sloveniji.