Alya: "Vedno sem rada urejena"

Alya (foto: Tania Mendillo) Tania Mendillo
Vir: Story
4. 3. 2011

Pevka Alya se je nad modo navduševala že kot deklica, ko se je igrala z maminimi in babičinimi oblačili. Zato ni nenavadno, da z veseljem sodeluje pri nastajanju oblačil za nastope, za katera pravi, da so veliko bolj ekstravagantna kot tista za vsak dan.

Story: Vaš stil oblačenja nas vedno znova preseneča. Od kod črpate ideje za oblačila?

Najprej hvala, veliko mi pomeni, da tudi ljudje opazijo trud, ki ga vlagam v svojo podobo. Mislim, da mi je ta občutek za oblačila dan, tega se ne moreš kar naučiti. Sem modna navdušenka. Z veseljem nenehno iščem ideje, ker se mi zdi, da če predstaviš novo pesem, da mora k temu 'pasati' tudi videz, ki podpre to, kar želiš povedati. Se mi pa pogosto zgodi, da šele ko naredim glasbo, vem, kakšen bo moj imidž, tako da je glasba nekakšen navdih.

Story: Vam kdo pomaga pri imidžu glasbenice?

Seveda. Že dolgo sodelujem z Vladimiro Kralj, saj zelo dobro ustvarjava skupaj in upošteva moje ideje. Pomembno mi je, da sodelujem z oblikovalcem, da obleka na meni ni videti kot na vseh drugih. Pa tudi z Nino Šušnjara rada sodelujem.

Story: Bi sploh lahko definirali ali opisali svoj stil oblačenja glede na to, da se tako hitro spreminja?

Ne, ne da se ga opisati. (smeh) Nisem v nekem kalupu, saj lahko nosim tako elegantna oblačila kot tudi ekstravagantna. Pomembno je predvsem, kako nosiš oblačila. Zdaj so že nekaj let moj zaščitni znak svetli kratki lasje, pogosto skodrani, in rdeča šminka. Pred tem so bili moj zaščitni znak roza prameni. Na vsake toliko časa se rada preobrazim, ampak ne prepogosto.

Story: Zakaj tako pogosto spreminjate svoj slog? Vam tako hitro postane dolgčas?

Sem velik otrok, vedno mi nekaj 'dogaja' in mislim, da je tako prav, saj se lahko samo tako izražaš in si produktiven. Res je, hitro mi postane dolgčas (smeh), ampak še vedno je pomembno, da je tako v glasbi kot pri oblačilih rdeča nit.

Story: Radi izstopate?

Nisem narcisoidna ali egocentrična, ampak dejansko uživam, ko nosim taka oblačila, in seveda se to opazi. Pomembno je, da si srečen, ko nosiš določena oblačila. Ne gre za to, da bi morala na vsak način pritegniti pozornost. Oblačim se zaradi sebe, ne zaradi drugih, da bi jih šokirala ali privabljala njihove poglede. Razumem pa, da se nekatera moja oblačila komu zdija ekstravagantna in da zato pogleda za mano, a me to ne moti.

Story: Ste že kot deklica radi eksperimentirali in se na primer igrali z mamičinimi oblačili?

Ja, sem in mislim, da moje navdušenje nad oblačili izhaja od tam. Rada sem na primer obula mamičine ali babičine čevlje. Obe sta se vedno lepo oblačili in to prenesli tudi name.

Story: Spremljate modne trende?

Spremljam, ampak ne sledim nujno preverjenim trendom. Če ti nekaj ne pristaja, nima smisla, da to nosiš. Vedeti moraš, kaj pristaja tvoji postavi.

Story: Imate modno ikono?

Moja modna ikona je Michael Jackson. Marsikdo bo rekel, da nimava nič skupnega, ampak všeč mi je, ker je bil perfekcionist, kar se tiče nastopov, torej glasbe in oblačil. Tudi Madonna je v modo uvedla elemente, ki so bili seksapilno agresivni, kar mi je všeč. Podobno so naredili tudi Blondie.

Story: Se vam zdi, da morate biti kot pevka vedno in povsod urejeni, ali vas lahko kdaj srečamo v trenirki?

Rada sem vedno urejena, tako da tudi če me boste srečali v trenirki, bom nekako urejena. Redko grem kam tudi nenaličena.

Story: Se vaš zunanji videz, ki ga vidimo na odru, močno razlikuje od vsakdanjega?

Ja, se kar razlikuje. Na odru na primer nosim bolj ekstravagantna oblačila kot v vsakdanjem življenju. V zasebnem življenju sem po navadi bolj umirjena, no, odvisno od razpoloženja, rada nosim trenirke in pastelne barve, ki me pomirijo. Barve so kot terapija, zato moramo paziti, kako z njimi delamo.

Story: Se spomnite katerega modnega kiksa?

Seveda sem v karieri naredila nekaj kiksov s kreacijam, a mislim, da je to potrebno, saj se učimo na napakah. Mislim, da se mi je kakšen kiks pripetil, ko sem izdala prvo zgoščenko. Ampak ko se ozrem nazaj, se mi še vedno zdi, da sem znala nositi oblačila, čeprav sem bila malo neizkušena na tem področju.

Story: Imate modno obsesijo?

Kot verjetno skoraj vsaka ženska se težko uprem čevljem. Doma imam vgradno omaro po vsem stopnišču in še vedno ni dovolj prostora. Nisem pa preštela, koliko parov imam. Čevlje po navadi naročam iz tujine, ker mi je pomembno, da so posebni. Sem si pa že nakupila nekaj parov za pomlad in poletje.

Story: Vam nakupovanje pomeni muko ali užitek?

Odvisno od dneva. Po navadi grem po trgovinah, ko imam med sestankoma nekaj časa.

Story: Katere barve prevladujejo v vaši omari?

V omari, kjer so oblačila za nastope, je zelo pisano. V tisti za prosti čas pa je veliko bež, bakrene, rdeče, rjave, črne in bele barve.

Story: Koliko so za vas pomembni modni dodatki in detajli?

Zelo so pomembni, zato sem pred leti imela svojo linijo nakita, saj je pomembno, da ima urejena ženska na sebi tudi dodatek. Seveda pa je treba biti previden pri modnih dodatkih, ker smo lahko hitro videti kičasti.

Story: Kako poskrbite, da se v svoji koži počutite dobro?

Vse skupaj se začne pri hrani. Kar daš v svoje telo, tako se počutiš. Obožujem veliko sadja in zelenjave. Zelo hitro se mi poznajo mišice, zato ne hodim v fitnes, ampak se raje ukvarjam z jogo in pilatesom. Za nego kože rada uporabljam na­ravne izdelke, redno si na primer privoščim solno kopel, ki si jo pripravim sama iz navadne soli. Pazim, da so kreme brez konzervansov in da niso testirane na živalih.

Story: Razmišljate, da bi naredili drastično spremembo z lasmi, da bi postali na primer temnolaska?

Da bi postala temnolaska ravno ne, ampak s frizerko Urško že nekaj časa razmišljava o spremembi. Bom videla, ali si bom upala. (smeh) Detajlov pa raje ne bom razkrila.

Napisala: Meta Kač
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Fotografije: Tania Mendillo
Pričeska: Samo Boncelj za Hišo lepota
Oblačila: Dualik, Ymoción by Vladimira Kralj

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story