Ana Klašnja: Kot najstnica je več eksperimentirala

Kot najstnica je več eksperimentirala (foto:  Matjaž Tančič ) Matjaž Tančič
Vir: Story
17. 12. 2010

Na stil balerine Ane Klašnja sta nedvomno vplivala njen poklic in modna ikona Audrey Hepburn. Rada se drži nekih osnovnih modnih pravil in ostaja zvesta klasičnemu stilu.

Story: Se morda spomnite, kdaj vas je začela zanimati moda?

To je precej povezano z mojo poklicno uspešnostjo. Ko sem se začela razvijati kot plesalka, sem začela dajati večji poudarek nase kot na žensko in kot kulturno osebnost. Se pravi, da sem na modo postala pozorna nekje po 20. letu.

Story: Ali redno spremljate modno dogajanje?

Starejša ko sem, bolj spremljam trende. Verjetno zato, ker je v moji družbi veliko ljudi, ki se neposredno ukvarjajo z modo, zato sem tudi jaz na neki način povezana s tem.

Story: Kako bi opisali svoj stil oblačenja?

Nisem ena tistih, ki velikokrat tvega ali eksperimentira in potem včasih profitira, včasih pa ne. Raje se odločim za 'varno' verzijo. Drugače pa je moj stil dokaj klasičen, saj prisegam na neka osnovna pravila, ki jih potem kombiniram glede na trenutne modne smernice.

Story: Katera modna pravila pa upoštevate?

Vsekakor pravilo 'manj je več'. To velja tako za modne dodatke kot oblačila. Ni mi všeč, če je telo preveč odkrito. Ženske želimo velikokrat dati preveč nase in pokazati, kaj imamo. To pa je lahko velik kiks.

Story: Ali se je vaš stil od zgodnjih najstniških let do danes kaj spreminjal?

Pravila, ki ga omenjam, 'manj je več', sem se naučila z lastnimi večletnimi izkušnjami. Priznati moram, da sem bila včasih precej načičkana, ker sem mislila, da več ko dam stvari nase, bolje sem videti. Če pa danes pogledam kakšne stare fotografije, se kar nasmejim, ko vidim, kako sem bila oblečena. (smeh)

Story: Potem je vaš stil v primerjavi z najstniškimi leti zdaj bolj umirjen?

Rekla bi, da sem v najstniških letih več eksperimentirala kot zdaj. Ampak to eksperimentiranje ni obrodilo pozitivnih sadov. (smeh) No, vsaj ko gledam za nazaj, se mi tako zdi. Zdaj poskušam biti bolj ženstvena in elegantna, zato se morda tudi bolj oklepam klasičnih linij in kosov. To pa je verjetno posledica poklica, ki ga opravljam.

Story: Imate morda kakšno modno ikono, nekoga, čigar stil vam je zelo všeč?

Zelo blizu mi je stil Audrey Hepburn. Menim, da je večna modna ikona, saj njen stil brezčasen. Navdušujejo me njena ljubkost, gracioznost, karizma in eleganca. Ona je zame simbol, po katerem se z ve­seljem zgledujem.

Story: Se vam zdi, da morate biti kot balerina, ki jo večina ljudi prepozna, vedno in povsod urejeni?

Oder je eno, zasebnost oziroma zaodrje pa drugo. V zaodrju prisegam na sproščenost in udobje. Zato me lahko srečate tako v supergah, kavbojkah kot v visokih petah, elegantnih hlačah in suknjičih. Grem v oba ekstrema. Kadar pa imamo predstave, se po njih vedno uredim, ne glede na to, ali imamo še kakšno druženje ali ne. Če blestiš na odru, moraš tudi v zaodrju. Vsaj kar se tiče javnih dogodkov.

Story: Ali je vaš poklic kakorkoli vplival na vaš stil?

Verjetno je vplival na to ženstvenost in eleganco. Če dobro pomislim, je na to verjetno vplivala tudi Audrey Hepburn. Ona je prav tako plesala balet, ki je nekako povezan s tema dvema pojmoma.

Story: Ali imate glede kostumov, v katerih nastopate, kakšne omejitve?

Na podlagi tega, kar si je zamislil koreograf, se skupaj s kostumografom odločita, kaj bi bilo za koga primerno. Nekatere kostumografe že dobro poznam, z nekaterimi pa prvič delam. Ko s kostumografom zgradiš neki odnos, lahko včasih kaj predlagaš ali komentiraš. Od njega pa je odvisno, ali to upošteva.

Story: Imate kakšno modno obsesijo?

Letos sem zelo navdušena nad rokavicami. To sezono sem kupila že dva para. Še vedno pa iščem visoke rokavice, vendar jih nikjer ne najdem.

Story: Koliko so za vas pri oblačenju pomembni modni dodatki in detajli?

Kadar si želim biti resnično urejena, sem perfekcionistka. V takem primeru me zmoti že to, da imam napačno barvo spodnjega perila. Nekaj, kar nihče ne more videti, ampak mene to moti. Tudi modni dodatki so mi zelo pomembni, največ imam uhanov in zapestnic. Kar se nakita tiče, prav tako pazim, da ga ni preveč. Zagotovo ne bom imela na sebi verižice, uhanov in zapestnice naenkrat.

Story: Verjetno morate baletniki še posebno negovati svoje telo. Kako pogosto in na kakšen način poskrbite za nego?

Enkrat na 14 dni si privoščim masažo celotnega telesa. Vsak dan si s kakšno zeliščno ali osvežilno kremo zmasiram noge. Sploh zdaj, ko smo sredi sezone, saj imam zelo utrujena stopala. Če pa imam čas, se rada razvajam tudi s savnami.

Story: Ali v prostem času veliko nosite čevlje s petkami, ko imate pogoste treninge, denimo?

Joj, to pa ne. V službi sem neprestano na prstih, in to je meni težje kot biti v petah. Da pa bi potem obula še čevlje s peto, ko bi šla domov, nikakor ne pride v poštev.

Story: Menite, da vam je lažje hoditi v čevljih z visokimi petami, ker ste že tako navajeni takega položaja noge zaradi baleta?

Mislim, da predvsem lažje elegantno hodim v visokih petah.

Story: Ali nego obraza prilagajate letnim časom?

Seveda. Poleti nosim manj ličil. Pozimi pa porabim veliko več krem, saj si telo in obraz veliko več mažem.

Story: Brez katerih lepotnih pripomočkov v torbici nikoli ne zapustite doma?

Krtače za lase, kreme za obraz, ker nikoli ne vem, kdaj mi bo zategovalo kožo, še posebno po treningih, kreme za roke, dezodoranta in lipglosa. Kar veliko izdelkov je, ki jih imam vedno s seboj. Še dobro, da so bile zdaj nekaj časa modne velike torbe. (smeh)

Napisala: Meta Kač
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Stiliranje: Špela Jambrek
Ličenje: Nataša Zajc
Zahvala plesni šoli Kazina

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story