Anja Korošec: Na modni meji

Anja Korošec: Na modni meji (foto: Aleks Štokelj) Aleks Štokelj
Vir: Story
29. 3. 2013

Anja Korošec je izjemno uspešna manekenka agencije Immortal models, vpeta v platno med dvema ljubeznima, Londonom in Ljubljano. Ujeli smo jo na sončni strani Alp in jo ovekovečili, kot bi to storil David Lynch v Twin Peaksu. Kultna serija devetdesetih let je bila tudi navdih za današnjo modno zgodbo.

Story: Ste uspešna manekenka, ki je veliko v stiku z modo in oblekami, a zase pravite, da niste ravno žrtev mode, kajne?

Nisem, pa ne vem, zakaj. (smeh) Z modo se nisem začela ukvarjati zato, ker bi me sama po sebi zanimala. V svetu mode sem pristala po naključju, saj so me odkrili na poti v McDonald's na Čopovi. (smeh) Potem sem se hitro začela ukvarjati z modo, vendar vedno pravim, da je to zgolj 'poslovni' del mene. V prostem času me zanimajo povsem drugačne stvari, saj si želim postati grafična oblikovalka.

Story: A ker ste vseeno toliko v stiku z modo, lahko sklepamo, da ste se sčasoma tudi modno razvili. Je kaj resnice v tem?

Če si nenehno v stiku s tem, ti to vsekakor pride pod kožo. Naučiš se nekih nenapisanih pravil in kmalu postaneš strokovnjak za to, kaj gre dobro skupaj, saj si to že nekje videl ali je nečemu podobno. To lahko dosežeš tudi sam, četudi ne bereš modnih revij, kot je Vogue.

Story: Se vam zdi, da je to neki avtomatizem? Se vam vse preprosto posreči ali vseeno premislite o kombinacijah?

Morda sem malo preveč osredotočena na to, da mi je udobno, a na koncu se mi kombinacija kar posreči. Oblekam ne pripisujem prevelikega pomena, kar bi lahko malo spremenila, saj se s tem poslom ukvarjam. Vsekakor se poskušam obleči priložnosti primerno in se za kakšno prireditev ali dogodek tudi malo bolj uredim. Takrat vključim možgane. (smeh) Ko grem na faks, pa se mi ne zdi pomembno, da bi bila v stiku z zadnjimi trendi, temveč oblečem tisto, v čemer mi je najbolj udobno.

Story: Radi nakupujete med razprodajami ali sproti, ko vam kaj pade v oči?

Vsekakor grem rada na razprodaje, zakaj pa ne. Če lahko dobiš kaj bolj poceni kot sicer, toliko bolje. Če kaj potrebujem, si to kupim, če pa ne potrebujem in mi je samo všeč, pa prav tako. (smeh)

Story: Bi rekli, da je nakupovanje vaša terapija?

Ne, ni. Prej kakšna čokolada ali dober film. Raje grem v knjigarno ...

Story: Pri vašem delu je veliko fotografiranja, snemanja modnih zgodb, sprehodov po pisti ... Preizkusili ste že nešteto različnih modnih slogov. Vam je kateri še posebej ostal v spominu?

Z vsem se poskušam poistovetiti, saj mi vsak stajling pomeni izziv in vsak ima svojo posebno zgodbo. Sploh mi je všeč današnji videz, ker sem se popolnoma zlila z zgodbo in se v oblačilih počutim izredno udobno.

Story: Kateri so osnovni kosi v vaši garderobi?

Veliko imam majic, ne smejo pa manjkati dober suknjič, modne kavbojke, udobni čevlji in lep plašč.

Story: Ste v večnem iskanju kakšnega posebnega kosa?

Problematične so kavbojke. Če jih že najdem, potem je težava dolžina, ker so mi vse prekratke. Težko najdem kos, ki bi mi bil kot ulit. Vedno nosim takšne, ki so mi samo 'približno prav'.

Story: Ta hip živite in delate v Londonu. V ka­terih trgovinah in predelih Londona bi vas lahko našli?

Bila sem že vsepovsod. Na ulici Brick Lane je veliko vintage trgovin, kjer se najde marsikaj. Velikokrat pa seveda zaidem tudi v 'high street' trgovine. Vseeno pa, tako kot večina, rada brskam po vintage trgovinah.

Story: Imate kakšen kos od mame ali babice, ki vam je še posebno pri srcu?

Imam belo pleteno jopo od mame, ki že malo razpada. Zelo mi je pri srcu, ker je topla in me pozimi greje.

Story: Kolikokrat prevetrite omaro?

Vsakič, kadar v njej ni več prostora. (smeh) Vsako sezono zamenjam obleke, poletne za zimske in tako naprej, in takrat vidim, česa ne bi več oblekla. Stran gredo tudi stvari, ki so obrabljene in jih moram nujno zamenjati za nove.

Story: Kje potem te obleke pristanejo?

Če so obleke v dobrem stanju, potem jih podarim komu, ki si ne more privoščiti šopinga, ali pa jih preprosto dam naprej.

Story: Glede na to, da se ukvarjate z grafičnim oblikovanjem - ste kdaj ustvarjalni tudi z oblekami in jih predelate?

Nekajkrat sem že pobarvala čevlje ali na kakšen izdelek dodala zakovice, sicer pa raje oblikujem na računalniku, kot predelujem obleke. To delo mi je bolj blizu kot modno oblikovanje, a po svoje je vse povezano. Če v trgovini ne najdem tistega, kar hočem, potem se zgodi, da tudi sama kdaj kaj zašijem.

Story: Kakšno je vaše stališče glede izmenjave oblek?

Sama sicer tega ne počnem, slišala pa sem za to in zdi se mi kar uporabna ideja, ki se je bom v prihodnje gotovo lotila. Sicer pa prijateljicam, ki imajo podoben slog kot jaz, z veseljem podarim stvari, ki jih ne nosim več.

Story: Za katero modno hišo bi najraje delali kot manekenka?

Moj odgovor bo kar klasičen. Prav gotovo bi najraje delala za Chanel ali Dior, ker je to najboljše od najboljšega. Znamki sta že sami po sebi zanimivi, ker jih vsi poznamo. Dior imam rada od nekdaj, tudi ko je zanj delal še John Galliano. Chanel pa mi je všeč že zaradi svoje bogate zgodovine ter male črne oblekice, ki še vedno velja za klasiko. Na tradiciji modnih hiš gradijo vsi, saj se zametki tega kažejo tudi v današnjih dizajnih.

Story: Se oblačite letom primerno in ali o tem sploh razmišljate?

To bo še prišlo z leti, saj se bom pozneje gotovo oblačila bolj zadržano, čeprav se mi ne zdi, da sem oblečena neprimerno. Vseeno pa je treba modo z leti malce prilagajati.

Story: Kaj vam je ljubše: barve in razkošje ali minimalizem in črnina?

Rekla bi, da kar minimalizem in črnina ... No, čeprav tudi razkošje in barve, odvisno od priložnosti. Raje sem oblečena klasično, vendar pa so barve tiste, ki poživijo. Rekla bi, da je za avdicije bolj primeren minimalizem, v prostem času pa barve.

Story: Kateri je najdražji kos, ki ga imate v omari?

Nisem zapravljivka, ampak kakšni čevlji ali torbica bi se pa že našli. Morda torbica znamke Donna Karan je bila kar draga. Všeč mi je, ker je usnjena, lepe turkizne barve in ravno prav velika, da vanjo spravim svojo predstavitveno mapo in čevlje za na avdicije.

Story: Katera starleta je vaša ikona glede oblačenja?

Zelo mi je všeč igralka Sienna Miller, njena podoba je izredno dovršena in prav vsakič, ko se kje pojavi, jo z veseljem pogledam. Ima svojevrsten slog, ki je tudi izrazito ulični, kar mi je sploh všeč. Lahko bi rekla, da se z njo malenkostno poistovetim.

Story: Kaj je najbolj primerno za pohajkovanje po ulicah Londona?

Za na avdicije vedno črna obleka in visoke pete, vse drugo je v samozavesti.

Napisala: Manja Plešnar
Kreativni vodja projekta: Špela Jambrek
Fotografije: Aleks Štokelj
Stilistka: Špela Jambrek
Ličenje: Urša Šimunić za Make Up Artist Center
Pričeska: Matjaž Šiška za Mič Styling
Zahvala agenciji Immortal Models

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 13/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 13/2013

Story Story 13/2013, od 20. 03. 2013