Anja Križnik Tomažin: "Nisem zapravljivka"

Oblačila: Krilo (obleka) Dorothy Perkins, Emporium; brezrokavnik iz umetnega krzna (obrnjen) s.Oliver; jopa in torbica Mango; pas/korzet Agent Provocateur (foto: Fulvio Grissoni) Fulvio Grissoni
Vir: Story
15. 12. 2011

Televizijska voditeljica Anja Križnik Tomažin je zaradi narave svojega dela vedno urejena od nog do glave, doma pa se najbolje počuti v udobnih oblačilih, saj večino časa preživi s hčerkama Lilu in Loro. Čeprav si rada kupi kakšen nov modni kos, pa se raje kot v trgovino odpravi na kakšno potovanje.

Story: Bi zase rekli, da ste modno ozaveščena ženska?
Odvisno, kaj za vas pomeni modno ozaveščena. Če pomeni to, da poznaš različne oblikovalce in veš, kaj so zadnje modne smernice, potem nisem modno ozaveščena ženska. Če pa to za vas pomeni, da vem, kaj mi je všeč, kakšen stil pristaja ženski, kot sem jaz, ki grem spontano v korak z modo, potem sem.

Story: Redno spremljate modne smernice ali raje ostajate zvesti svojemu stilu?
Zvesta ostajam predvsem sebi in temu, kar mi najbolj paše in pristaja, lahko bi rekli osebnemu stilu, ki pa se sčasoma spreminja. Modnih smernic pa niti ne spremljam, ujamem jih mimogrede, ker so seveda trgovine in obleke na trgu po­vezane z modnimi smernicami.

Story: Kako bi opisali svoj slog oblačenja?
Morda ženstveno posloven s skoki v razigranost, drugič pa strogost. Je raznobarven, jeseni in pozimi mi bolj paše nositi umirjene barve in temnejše tone, poleti pa svetlejše. Raje imam minimalistične kroje, brez naborkov, čeprav sem ter tja tudi kakšen volanček paše. Nisem navdušenka majhnih potis­kov in rož, rada pa imam pike in črte. Najbolje se počutim v oblekah, tako poleti kot pozimi.

Story: V javnosti smo vas vedno vajeni, da ste urejeni od nog do glave. Kaj pa doma, imate kakšna ‘udobna’ oblačila, ki so primerna samo za poležavanje na kavču?

Seveda jih imam, ker mi je lepih oblek za doma škoda, še posebej ob dveh razigranih punčkah, od katerih se ena ravno uči jesti. (smeh)

Story: Ste ponavadi, kadar se odpravite v trgovino in po vsakodnevnih opravkih, dolgo v kopalnici ali takrat zunanji videz ni tako pomemben?

Žal je v mojem poklicu zunanji videz vedno pomemben in sem zaradi tega že pravi mojster, kako se v zelo kratkem času urediti.

Story: Maja ste že drugič postali mamica. Ste med nosečnostjo pri oblačenju dajali večji poudarek videzu ali udobju?

Obojemu, seveda. Najraje sem nosila oblekice in tunike raztegljivih materia­lov, tako da so rasli in se širili z mano. (smeh)

Story: Včasih nosečnice niso imele veliko izbire, vsaj, kar se oblačil tiče. Je zdaj kaj drugače?

Odvisno, kako se znajdeš. Jaz sem tudi med navadnimi oblekami našla takšno, ki sem jo lahko nosila. Drugače pa danes trgovine, predvsem pa ponudba na spletu nudijo dokaj širok izbor nosečniških oblek, tudi večernih.

Story: Kako pa ste po porodu skrili tistih nekaj odvečnih kilogramčkov. Poznate kakšen modni trik?

Mislim, da se s pravimi oblačili lahko marsikaj skrije, odvisno, kje so odvečni kilogrami nabrani. Za vsako postavo obstajajo različni triki - moji najljubši kosi so obleke, krila, majice z v izrezi, da poudariš tisto, kar ti je med nosečnostjo in časom dojenja dano, in preusmeriš pozornost s tistega, kar ti je dodano. (smeh)

Story: Vam nakupovanje predstavlja užitek, sprostitev ali bolj nujno zlo?

Nakupovanje mi predstavlja nujno zlo. Kar težko se odpravim v trgovine in trgovska središča kupovat obleke, z veseljem in užitkom pa kupujem obleke pri Maji Štamol v njenem ateljeju, ker takoj, ko stopiš vanj, ti pade kaj v oči in ti ni treba brskati po policah. V bistvu me prenatrpanost in nepreglednost oblek v trgovinah tako motita, da se velikokrat že po dveh korakih obrnem in grem ven.

Story: Kam se najraje odpravite, če imate nekaj prostih uric za pohajkovanje po trgovinah?

Ne pohajkujem po trgovinah.

Story: Vaša starejša hčerka Lilu bo kmalu dopolnila pet let in deklice v teh letih so najbolj navdušene nad ‘punčkastimi’ oblačili. Tudi vaša?

Moja Lilu ima že kar izdelan okus. Rada se lepo oblači in moram reči, da včasih naredi tako zanimivo kombinacijo iz svoje omare, da me prav preseneti.

Story: Že opažate, da je po vas podedovala ta smisel za modo? Jo kdaj vprašate, kakšni se ji zdite, preden se odpravite ven?

Kaj pa vem, mislim, da je po meni podedovala bolj način, kako kombinirati obleke in zdaj že sama iz omare zlaga stvari na tla, drugo na drugo, da vidi, kako bo to videti skupaj. S tem se prav zabava.

Story: Težko bi našli žensko, ki ne bi bila navdušena nad čevlji. Kaj pa vam predstavlja največji modni fetiš? Čemu se najtežje uprete?

Najtežje se uprem Majinim oblekam.

Story: Bi rekli, da ste zapravljive sorte ali bolj premišljena nakupovalka?

Nisem zapravljivka, kar se oblek tiče, ker se mi zdi potratno nameniti preveč denarja za obleke, raje grem kajtat v Egipt.

Story: Ste že kdaj zapustili trgovino, ne da bi pogledali na račun, doma pa ste bili šokirani nad končnim zneskom?

Velikokrat se mi šele na blagajni zgodi, da vidim končni znesek in ravno zaradi tega poskušam malo pokukati na ceno, ker če je kaj zelo drago, resno razmislim, ali je vredno tega denarja.

Story: Za nami so poletne razprodaje, čez nekaj mesecev pa bodo na vrsti že zimski popusti. Vas znižanja pritegnejo k nakupu?

Sloh ne vem, kdaj so razprodaje. Ponavadi kupujem, kadar imam čas ali kaj potrebujem, da bi šla kupovat med razprodajami, se mi še ni zgodilo, če pa naletim slučajno nanje, sem pa vesela.

Story: Katera barva oblačil prevladuje v vaši omari? Radi eksperimentirate z različnimi odtenki, kroji in stili ali ste bolj zvesti klasiki?

Jeseni in pozimi bolj črna, siva, temno modra, vijoličasta, rjava, torej temnejše barve. Poleti pa predvsem žive barve in tudi kakšne temne.

Story: Se kdaj obrnete po nasvet k stilistu?

Že nekaj let redno sodelujem z Majo Štamol Droljc in najin odnos je prijateljsko-posloven in vzajemno raste ter se razvija. Tako da največ nasvetov dobim od nje, včasih tako mimogrede, včasih pa jo kaj tudi načrtno vprašam.

Story: Pa potem slepo sledite njenim idejam ali jih prilagodite svojemu značaju?

Z Majo se že tako dobro poznava, da točno veva, kaj mi je všeč in kaj mi paše, tako da vse obleke slediju temu poznanstvu in sodelovanju.

Story: Če bi vas čez nekaj tednov čakal sprehod po rdeči preprogi, kakšno večerno toaleto bi si izbrali?

Tisto, ki jo boste videli v prvi oddaji Ugani, kdo pride na večerjo.

Napisala: Anja Kontrec
Kreativni vodja projekta: Špela Klara Jambrek
Fotografije: Fulvio Grissoni
Stilistka: Špela Klara Jambrek
Ličenje: Nataša Zajc
Zahvala: Muzeju Plečnikova hiša v Trnovem, MGML

Nova Story že v prodaji

Story