April: Očalarka z okusom

April (foto: Alex Štokelj) Alex Štokelj
Vir: Story
2. 9. 2011

Mlada pevka April, ki jo številni poznajo po zdaj že zaščitnih modrih steklih na sončnih očalih, črnih ustnicah in, milo rečeno, odbitih oblačilih, je s svojo glasbo in izražanjem postala neke vrste modna spotakljivka, saj ni človeka, ki se ne bi obregnil ob vsaj en del njene garderobe. A tako ji je všeč, rada je drugačna in obenem provokativna. Rada izziva modo in zato smo mi izzvali njo.

Story: Slovite po videzu, ki je zelo poseben, drugačen, večkrat celo zelo odbit, se pa popolnoma zlije z vami. Kako ste sploh prišli do te stilske zasnove?

Že na samem začetku je bila to prva ideja o April oziroma so bile prve besede, ki me poosebljajo: drugačna, odbita, posebna. To sem pač jaz in vem, da tudi sama tako hočem, in ne samo to, tudi slovenski glasbeni sceni manjka tega. Preveč je vsega, pa nič točno določenega, preveč je lepega in nič posebnega. Vse je preveč po istem kopitu. Vi želijo biti samo 'lepi'. Zdi se mi prav, da je nekaj drugačnega, svežega, udarnega. Nekaj, kar izstopa iz povprečja.

Story: Kaj pa vam kot glasbenici, kot medijski osebi pomeni zunanja podoba. Ali ni tako, da se glasba posluša?

Vsekakor se glasba najprej posluša z ušesi, stojim za tem, da se ne 'posluša' z očmi. Če ni dobre glasbe, je vsak hud stil popolnoma brezpredmeten. Res pa je, da so poslušalci tako slušni kot tudi vizualni tipi, in vsi si radi stvari predstavljamo, vidimo, začutimo z več koncev, zato je zunanja podoba še kako pomembna, saj z njo kot s piko na i lažje predstavimo tisto, kar smo. Kakovostna glasba je nujen pogoj, karizma in moda pa sta tisto, kar izvajalca naredita kot celoto.

Story: Zakaj tako poudarjate prav očala?

Si predstavljate, da bi gola hodila okoli! Jaz si ne. Brez očal se April počuti prav slečeno. Prvotni namen očal je bil, da zaščitim svojo zasebnost, da ljudje ne vedo, kdo pravzaprav sem, saj to v končni fazi ni pomembno, pomembna je glasba. A stvar je prišla tako daleč, da se že dogaja tudi to, da me prepoznajo brez očal. Tako da so zdaj očala preprosto imidž. Ne obremenjujem se, ko me vidijo brez, večinoma pa jih nosim. Mislim, da bom še dolgo ostala zvesta 'očalarka'. Po Emi smo se povezali z vodilnim dobaviteljem najboljših očal Arturotrend in s trgovino Police. Spoznala sem tudi očeta in oblikovalca vrhunske blagovne znamke Bruna Palmegianija in zdaj sem še toliko bolj navezana na očala! Pa še poletje je! Vedno imam na voljo od 10 do 15 najnovejših mo­delov, ki jih vsak mesec menjam. Izbira je neomejena!

Story: Se vam zdi, da vas mladi že posnemajo? Mislite, da si kdo upa iti ven tako odbito oblečen kot vi?

Videla sem že nekaj linkov, slik, kjer se mlade punčke oblečejo v April, dodajo očala in s črno našminkajo ustnice. Zdi se mi prav odlično! Če si drugačen in če imaš neko prepoznavnost, očitno padeš v oči in te lahko posnemajo. Sicer pa se mi zdi super, da mladi eksperimentirajo, da so odbiti. Bolje da poskusiš trikrat in vsakič 'kiksneš', kot pa da nikoli. Treba si je upati. To sem naredila tudi sama. Večkrat.

Story: Kako pa poskrbite za vaš videz, kar se tiče ličenja? Imate za seboj ekipo, ki skrbi za vas pred nastopi, intervjuji itd.?

Iz ličenja ne delam prav nobene drame. Na srečo težav s kožo nimam, očala odigrajo veliko vlogo pri mojem make upu, pomembna je le šminka, ki je skoraj vedno črna, rada jo uporabljam, seveda mi je všeč, ker ni običajna, pa tudi doda nekakšen pridih visoke mode, in to mi je čisto 'aprilsko'. Ko pa sem brez očal, je make up cela drama, saj mora biti res nekaj posebnega in izstopajočega.

Story: Kako pa je z dišavami, kako diši April in kateri parfum ima rada?

Pred nastopi se vedno držim zlatega pravila - naravno. Dezodorant Dr.Hauschka s cvetnim vonjem je nekaj, brez česar NIKOLI ne grem na nastop. Od drugih dišav pa so to parfum Gucci Flora, ta mi največkrat zadiši, in vse dišave Hugo Boss. Hm, na moških pa Burberry the beat.

Story: Kako pa pri tako močnem in izrazitem ličenju skrbite za svojo kožo na obrazu?

Make upa ne uporabljam najraje. Ko nisem na odrih in pred fotoaparati, sem skoraj vedno čisto nenaličena. Ker imam suhe ustnice, uporabljam naravni stik Dr.Hauschka za ustnice, tako da so zaščitene in prožne ves dan. Za kožo skrbim, pa če uporabljam ličila ali ne. Skrbno odstranjevanje ličil, čiščenje obraza, pilingi, dobra krema, zaščita pred soncem, predvsem pa se z rokami ne dotikam obraza.

Story: Kaj pa na splošno počnete za svoje telo, za svojo linijo?

Z linijo nimam nobenih težav in jih nikoli nisem imela, zato kakšnih diet ne izvajam. Je pa res, da nikoli nisem marala pretirano mastne hrane, obožujem pa sadje in zelenjavo. Rada se ukvarjam s športom, a ne rutinsko, čeprav sem zadnje čase malce lena za še dodatne športne aktivnosti, saj mi nastopi in treningi s plesno ekipo poberejo kar nekaj časa in kalorij. Mislim, da je moj način nastopanja odličen šport, in živim prav za to.

Story: Kako pa skrbite za svojo telesno kondicijo, saj so nastopi verjetno zelo izčrpavajoči in naporni?

Ko pojem in vadim, hkrati tudi plešem, sami treningi z ekipo, tek (sedaj le redko) in seveda nastopi so tisti, ki mi dajo odrsko kondicijo. Izčrpavajoče je vse tisto, v kar vložiš veliko energije, a pri meni je to tudi tisto, kar me hkrati polni z energijo, ta sistem lahko poimenujem akumulator. (smeh) Ne morem si več predstavljati življenja brez odrov. Ko sem na odru, pa čeprav sem utrujena in prepotena, je publika tista, ki mi vedno znova vliva moč, in tudi kondicijo, to je prava čarovnija.

Story: Kako pomembna je za vas frizura? Kako skrbite za lase?

Lasje so zame zelo pomembni. Sovražim mastne lase, naravnost alergična sem nanje in ljudi najprej pogledam prav v pričesko. Obožujem odbite frizure in kot vsaka ženska imam seveda rada gladke, zdrave in sijoče lase. Za ta del mojega videza odlično poskrbi frizerski salon Mitrilas, večkrat tudi odlični Gusti, ki ga vodi; tam nikoli ne manjka dob­rih idej, sproščenosti in profesionalnosti.

Story: Prisegate na drage in zveneče blagovne znamke ali se v vaši omari najde tudi kaj drugega?

Sploh ne, mislim, da če imamo okus, se v cenovno dostopnih trgovinah dobi ogromno lepih kosov, samo kombinacija je pomembna. Se pa težko uprem dragim kosom. Moram priznati, da zadnje čase kar sama uporabljam šivalni stroj in izdelujem svoje odbitke.
V moji omari sta tako ali tako dva dela in dva stila, oba malce posebna, pa vseeno en vedno presega drugega, in to je tisti 'aprilski'.

Story: Kako pa izbirate čevlje?

Ne morem reči, da kakšnih specifičnih nikoli ne bi obula, ker mi je veliko čevljev všeč in vsak par ima poseben čar ter pristaja določeni kombinaciji. Nisem pa prav navdušena nad čevlji s polno peto, zakaj ne, še sama ne vem. Rada imam visoke pete, zadnje čase najprej opazim tiste s platformo. Pomembno mesto v moji omari pa imajo moji najljubši čevlji Vivienne Westwood, prav nori so in dišijo.

Story: Kdo je vaš največji navdih in zakaj pri oblačilih?

Sama sebi sem največji navdih, ker sem ugotovila, da mi je ta način izražanja z modo prav všeč, in res je super občutek, ko nekaj ustvariš sam, pa čeprav velikokrat ni tako, kot si si predstavljal.

Story: Koliko časa na dan pa preživite pred ogledalom, v kopalnici? Koliko časa potrebujete, da se popolnoma uredite pred nastopom?

Zadnje čase ne prav veliko, pri meni so bili to časi najstniških let, uhhh, lahko sem stala pred ogledalom tako dolgo, da so me že vnaprej metali iz kopalnice. Moj rekord v popolnem urejanju je 35 minut. To obsega tuširanje, pranje las, sušenje, make up … V zadnjih treh minutah se oblečem in obujem, nadišavim pa se ponavadi kar v avtu.

Story: Kaj pa vam je, glede oblačil, čevljev itd., všeč pri moških?

Vse je v energiji, če to združi s svojim stilom, je to uau. Všeč so mi moški, ki nosijo očala s kovinskimi okvirji, plašče, šale, rahlo odpete srajce, ne preveč vpadljive čevlje. Ne maram pa kravat in srajc s kratkimi rokavi.

Napisal: Filip Kocijančič
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Fotografije: Alex Štokelj
Stilist: Matevž Faganel
Ličenje in pričeska: Nataša Zajc

Nova Story že v prodaji

Story