Demeter Bitenc: "Zaupam svojemu okusu"

Demeter Bitenc (foto: Fulvio Grissoni) Fulvio Grissoni
Vir: Story
9. 9. 2011

Igralec Demeter Bitenc, ki je urejen vedno in povsod, je odnos do oblačenja razvil že v mladosti. Čeprav skrbi za svoj videz, pa mu je všeč, da je moda bolj sproščena, kot je bila včasih.

Story: Kjerkoli vas srečamo, ste vedno oblečeni dogodku primerno in hkrati izžarevate osebni stil. Vam je pomembno, kako ste oblečeni?

Seveda. Moj odnos do oblačenja se je razvil že v mladosti. Starša sta pred vojnama upravljala ekskluziven hotel Ilirija v Planici, kamor so prihajali prominentni gostje. To je bila zelo priljubljena destinacija, saj so bile sobe rezervirane po tri leta vna­prej. Moja mama je vedno skrbela, da sem bil pri­merno oblečen za v družbo otrok gostov. To so bili namreč otroci diplomatov in industrialcev, ki so bili oblečeni v najboljša oblačila. To je nekako postal del mojega karakterja oziroma mojega načina življenja. In ta občutek, da moram poskrbeti za svoj videz, mi je ostal do danes.

Story: Se je moška moda z leti močno spremenila?

Včasih je bil način oblačenja veliko bolj slok, bolj zaprt. Obleke so se delale po meri pri krojačih in oblačila, ki so bila na voljo, niso bila tako raznovrstna. Spomnim se, pred 30 leti, ko sem snemal v Rimu, smo poleti še nosili obleke s kravatami. Moda je sčasoma postajala vedno bolj sproščena, za revolucijo v modi pa je po mojem mnenju poskrbel džins. Ko sem v šestdesetih začel snemati prve filme z Nemci, so mi prinesli džins hlače, in to je bilo takrat nekaj novega in zanimivega. Ampak takrat je bil džins samo moder in ni bil primeren za vse priložnosti. Ko ga je pozneje prevzela 'jet' družba, je postal modno sprejemljiv za skoraj vse priložnosti. Džins je v modo prinesel sproščenost, ki se vedno bolj razvija. Konfekcijska moda je ubila obrt dela­nja oblek po meri, zato je tudi vedno manj krojačev. Moda tudi ni več tako toga, kot je bila. Včasih je bilo določeno, kaj se nosi ob določenih urah za določene lokacije. Na primer, črna obleka se je nosila le ob večerih, poleti pa so se nosile svetle obleke.

Story: Imate tudi vi kakšne kavbojke?

Seveda. In to v različnih barvah.

Story: So danes priljubljene drugačne barve, kot so bile včasih?

Zdaj je na voljo veliko več barv, ki jih lahko kombiniramo med sabo, kar včasih sploh ne bi bilo sprejemljivo. Na primer vijoličasta ali pa kombinacija črno-zelene. Včasih bi bil to absoluten faux pas.

Story: Kaj je po vašem mnenju recept za eleganco?

Pomembno je, da v tej poplavi oblačil najdeš povezavo med svojo osebnostjo in  trendi. Le tako si lahko eleganten. Eleganca ni podvržena modi ali trendom, ampak temu, kar pristaja tvojemu svetovnemu nazoru, delu, karakterju in postavi. To bi bilo zelo očitno, če bi deset ljudi oblekli v ista oblačila, saj bi videli, da jih ne bi vsi znali nositi isto in bi bili zaradi tega videti tudi drugače.

Story: Kariero ste začeli v teatru, potem pa ste začeli igrati v filmih. V gledališču imate kostime, ki jih je treba znati nositi. Je tudi to vplivalo na vaš odnos do mode in lastnega stila?

Zagotovo. Tako kostum kot obleko moraš znati nositi. Isto je pri ženskah. Če neka ženska zna nositi obleko, to takoj opaziš, sicer te nekaj zmoti. Pomembno je tudi, da znaš najti oblačila, primerna telesni konstituciji. Spomnim se, da so mini krila, ko so postala priljubljena, nosile vse ženske, ne glede na to, kakšno postavo so imele in kako so bile videti v njih.

Story: Se vam zdi, da je sodoben moški eleganten?

Meni se zdi, da je danes manj elegantnih moških, kot jih je bilo včasih. Zdi se mi, da preveč zapadejo trendom. Rekel bi, da so oblečeni dostojno, vendar ne elegantno.

Story: Verjetno se je v zadnjih letih spremenil naš življenjski stil in temu primerno tudi moda?

Seveda. Danes živimo veliko bolj hektično kot nekoč in moda se temu prilagaja. Danes se na primer ne preoblačimo več tolikokrat na dan, kot so se včasih. Ko so pri Citroënu začeli izdelovati spačka, je direktor inženirjem naročil, naj naredijo avto, v katerega se bo lahko usedel s klobukom. Danes pa so klobuki skoraj izginili iz moške mode.

Story: Kaj je rdeča nit vašega stila?

Glavni moto mojega oblačenja je to, da med seboj uskladim barve in da se oblečem v oblačila, ki so primerna uri dneva in lokaciji oziroma dogodku. Faux pas je, če greš v črni obleki na tenis ali golf turnir ali pa če prideš v športnih oblačilih na predstavo v opero. Če pogledamo dogodke pri nas, na njih prevladujejo mladi, ki pa so večinoma oblečeni zelo sproščeno in dinamično. Tudi Kennedy je nosil kavbojke, ampak na ranču, ne pa v Beli hiši. Vendar so to samo moja opažanja in moje mnenje.

Story: Sledite modnim trendom?

Sledim jim, ampak sem ob tem previden, da si prisvojim samo tiste, ki ustrezajo moji konstituciji. Če slepo sledimo trendom, nas moda lahko povozi in smo hitro lahko videti smešno. Oblačila danes so v glavnem delana za mlade, tako moške kot ženske. Tudi manekenke in manekeni so mladi, stari celo 16 let. Včasih pa so se po modnih pistah sprehajali manekeni, stari čez 30 let.

Story: Veliko ste živeli in delali po tujini. Je tudi tuja moda vplivala na vaš osebni slog?

Zagotovo. Ko je bila pri nas še neka sivina v modi, sem se oblačil tako, kot sem videl, da se oblačijo v tujini.

Story: Radi nakupujete ali vam je to muka?

Zelo rad nakupujem in hodim po trgovinah. Užitek je obiskati lepo trgovino z lepimi stvarmi.

Story: Kje ponavadi nakupujete, pri nas ali v tujini?

Različno. Bi pa rekel, da imajo v tujini bolj pestro ponudbo. Dandanes je super, ker lahko vsak dokaj z lahkoto in ne na preveč drag način najde svoj stil.

Story: Ste pripravljeni odšteti več denarja za kvaliteten kos?

Seveda. Je pa odvisno, če kupiš nekaj za eno sezono ali nekaj, kar boš nosil dlje časa. Za tisto, kar boš nosil več sezon, se splača plačati več. Če pa kupuješ majčke, ki jih boš nosil samo nekaj mesecev, pa mislim, da ni treba. Je pa po mojem mne­nju dejstvo, da v veliko primerih preplačaš znamko, ne pa kvaliteto oblačila.

Story: Kupujete že narejene obleke ali si jih daste delati po meri?

Že več let imam v Italiji krojača, ki mi šiva obleke. Je precej dražje, kot če bi jih kupoval v trgovini, ampak je pa vse izdelano ročno, ne mečkajo se, kot vlite so mi in izredno kvalitetne so.

Story: Kateri moški imajo po vašem mnenju dober stil?

Modni oblikovalec Valentino vedno izžareva eleganco. Pri nas pa Alan Hranitelj, ki ima svoj osebni stil in ne odstopa od njega.

Story: Prosite kdaj koga za nasvet pri oblačenju?

Redko. V glavnem zaupam svojemu okusu.

Story: Kako pomembni pa so vam modni dodatki?

Modni dodatki so tisti, ki poudarijo tvojo osebnost in so zame zelo pomembni. Eleganten moški uskladi čevlje, nogavice, pas in tako naprej. Všeč mi je, da se vrača trend žepnega robca, ki je v tujini znova izredno priljubljen. Zelo so mi všeč rutke in šali tudi poleti. Uporabljali so jih že rimski legionarji, da so pri vratu preprečili vročini, da bi potovala po telesu navzdol, in na tak način skrbeli za hlajenje. Tisti, ki se spoznajo na kvalitetna oblačila in jim to veliko pomeni, opazijo celo, ali imaš plastične gumbe ali take iz roževine. To so malenkosti, ki jih nekateri opazijo, drugi pa spet ne, vendar ravne te malenkosti poudarjajo tvoj stil in tvoj odnos do mode.

Story: Vedno več je moških kozmetičnih izdelkov. Jih uporabljate tudi vi?

Seveda. Poleg šampona in mila uporabljam še kremo in vodico po britju.

Story: Kako pa mora biti ženska oblečena, da pritegne vašo pozornost?

Predvsem mora biti elegantna. Zame je ženska lepota tisto, kar ženska izžareva. Ponavadi ženske izžarevajo to svojo lepoto po 30. ali 40. letu, ko se začnejo počutiti udobno v svoji koži in se zavedajo svojega telesa in tega, kaj ji pristaja. Predvsem je pomembno tisto, kar je notri, torej njen karakter ali šarm, in kako to izžareva.

Napisala: Meta Kač
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Fotografije: Fulvio Grissoni
Stilist: Boris Arivukovič
Ličenje: Nataša Zajc

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story