Franci Planinšek: Lepota ostaja bolj kot kdaj prej skrivnost

Franci Planinšek 1 (foto: Mimi Antolovič ) Mimi Antolovič
Vir: Story
16. 4. 2010

Mag. Franci Planinšek, dr. med., je zagotovo eden boljših plastičnih kirurgov pri nas in v svetu. Za lepoto pa pravi, da je tista izjemna privlačnost, ki prihaja iz daljave kot stalnica, kot občutje nečesa, kar je zasidrano v nevidnem spominu zavesti.

Story: Kakšna je vaša definicija lepote?

Videti je, kot da bi bilo o lepoti že vse povedano in premišljeno, pa vendar lepota ostaja bolj kot kdaj prej skrivnost. Bolj jo opredeljujemo, bolj ji postavljamo merila in norme, bolj se ji uspe izmuzniti vsem opredelitvam in razlagam. Lepota je tista izjemna privlačnost, ki prihaja iz daljave kot stalnica, kot občutje nečesa, kar je zasidrano v nevidnem spominu zavesti. Kot bi bila smisel in bistvo na skrivaj povezana, da razkrijeta samo zamisel božanskega in svetega. Lepot je toliko kot oči, ki jo opazujejo, pa vendar: čeprav je res, da se lepe stvari nenehno spreminjajo, je prav tako res, da se bistvo lepote, to, kar je lepo samo po sebi, v ničemer ne spremeni …

Story: Moramo zanjo res uporabiti veliko lepotnih izdelkov ali je lahko povsem naravna?

Pripomočke uporabljamo ravno do tiste mere, ko nas to še osrečuje. Če nekomu zunanji videz ne pomeni ničesar, po tovrstnih pomagalih ne bo segal. In tisti, ki jih vidne sledi staranja motijo, bodo uporabili enega od elementov rekonstrukcijske estetske lestvice. Vsak od nas si izbere svojo pot in vsi  se staramo naravno, saj so estetska kirurgija in kozmetična pomagala le eno odorodij evolucije. Uporabite jih ali ne, vseeno vas imamo radi!

Story: Ste lepotni kirurg in mogoče tudi zato malce bolj nečimrni glede videza?

Lepotna kirurgija nikakor ni le strokovno opravilo. Poleg nujnega umetniškega talenta, ki obsega občutek za skladnost in razmerja, mora kirurg dobro poznati tudi zgodovino umetnosti in lepote. Seznanjen mora biti z zgodovinskimi in znanstvenimi dosežki, zato videz dojemam kot neko prefinjeno izražanje čustev.

Story: Se moška koža zelo razlikuje od ženske? Ali ste lahko moški do nje bolj špartanski, kot smo me?

Moška koža se od ženske do neke mere res razlikuje. Ženska je bolj sočna in voljna, moška v povprečju debelejša in bogatejša z ožnimi žlezami. A starata se obe in po menopavzi postajata vse bolj podobni. Redno nanašanje vlažilnih ali mastnih krem, odvisno od tipa kože, je torej pomembna investicija v trajnost mladostnega videza z leti spreminjajoče se kože tako moškega kot ženske. Mačistični pristop k negi telesa in obraza je, upam, za vedno odšel. Negovan moški, brez vonja po znoju, črnega za nohti in neobrit z manjkajočimi neurejenimi zobmi in zadahom ni prav nič manj možat od drugih.

 

Napisala: Sandra Bratuša
Kreativni: vodja projekta Irena Lušičić
Stilistka: Lana C.
Ličenje: Maja Šušnjara
Frizura: Matjaž za Mič Styling

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story