Inti Šraj: "Ne oziram se na modo"

Inti Šraj: "Ne oziram se na modo" (foto: Klemen Prepeluh) Klemen Prepeluh
Vir: Story
18. 9. 2013

Lepa Inti Šraj je povsem nekonvencionalno dekle, kar zadeva modo. Presenečeni boste, če vam povemo, da je moda ne zanima preveč. Morda je to odličen recept za to, da zgradite svoj oseben slog, s katerim izstopate iz povprečja. Inti, ki jo med drugim lahko spremljate tudi v novem filmu Adria blues, je prav gotovo zanimiva in drugačna, in zato jo imamo radi.

Fotografiranje je bilo v slogu velikega Helmuta Newtona, ste se za vlogo kaj posebej pripravljali?

Priznam, da nisem vedela, kaj me čaka, in bila sem zelo prijetno presenečena. Sicer pa ne vem prav dobro, kako bi se na to pripravila. Doma v spodnjem perilu vadila pred ogledalom?!

Kakšni editoriali so vam pri srcu sicer?

Nisem še razmišljala o tipih modnih zgodb. Všeč so mi lepe fotografije, ki nosijo neko zgodbo. Kot pri vsem cenim drugačnost, izvirnost in kanček drznosti.

Kako pojmujete modo, kaj vam pomeni?

Pomeni mi zelo malo. Ne oziram se na modo. Odpor imam do črednega nagona in globalnega posploševanja. Zdi se mi, da v vseh vitrinah vidim enake stvari, enake barve, enak slog, kar je pač tisto leto modno.

V čem se počutite res odlično in kaj modnega vas navdihuje?

Odlično se počutim v udobnih oblačilih, v barvah in naravnih materialih. Stvari, ki so mi navadno všeč, so zelo drage. Predrage. Očitno nimam dovolj pod palcem, da bi me moda navduševala. Ali pač modi ne posvečam dovolj pozornosti. Všeč so mi kakovostne stvari, ki zdržijo marsikatere razmere. In pa moje pranje, saj pomešam vse barve. (smeh). Vsako sezono zamenjati celotno garderobo, da bi bila moderna, se mi zdi potratno.

Ste se dolgo lovili, kar zadeva slog, ali že od nekdaj veste, kaj vam ustreza?

Nimam posebno izoblikovanega sloga. Nosim, kar mi je všeč in v čemer se dobro počutim. Veliko recikliram, nosim mamina oblačila iz mladosti. Lani mi je prijatelj podaril kovček oblek njegove babice. To je bil zame cel zaklad. Babica je bila svetovljanka z zelo zanimivim okusom. Takih oblekic danes ne moreš več najti. Žal mi je oblek, ki so kupljene na primer za posebne priložnosti, potem pa obvisijo v omarah. Jaz jim dam novo življenje, jih popeljem v novo zgodbo.

Katero stilsko obdobje je bilo za vas najbolj zabavno in zakaj?

Težko se omejim samo na eno obdobje. V umetnosti imam zelo rada art nouveau, tista moda se mi zdi ženstveno organska, pravljična, skoraj bi lahko rekla poetična. Na splošno pa obožujem vzorce in potiskano blago.

Če kdaj prelistate kakšne modne revije ali pobrskate po spletu, kam vas vodi vaše razmišljanje in kakšne stvari so vam blizu?

Tako zelo redko listam modne revije, da priznam, da me ne vodi prav nikamor. Ko vidim kaj lepega, pomislim, zakaj nimam šivilje, ki bi mi lahko sešila kaj podobnega.

Manj je več, ali ne?

Ne vedno. Je pa lažje. Ljudem, ki se jim ne da ukvarjati s tem, kar nosijo, ali jim je pač vseeno, nosijo črno ali sivo. To je tak paspartu.

Kako bi opisali svoj slog?

Hm ... nekonvencionalno. Nisem ekscentrična, si pa marsikdaj privoščim kombinacije, ki jih drugi mogoče ne bi oblekli.

Menite, da obleka naredi človeka?

Ne, človek naredi obleko. Saj veste, kako pravijo, opica, oblečena v svilo, je še vedno opica.

Najdragocenejši kos v vaši omari je ...

So stvari, na katere sem čustveno navezana. Imam majico, na katero je risala moja mama pred 30 leti. Še vedno jo nosim. Pravzaprav vse raje, zdaj je dobila že posebno patino.

Katerega trenda ne marate oziroma želite, da ga sploh ne bi bilo?

Vsak trend z nečim doprinese. Nekoga razveseli. Ljudje smo si različni in različno smo grajeni. Prav je, da vsi pridemo na svoj račun.

Ne spreglejte tudi zakulisja nastajanja modne zgodbe z Inti Šraj. Ogledate si ga lahko TUKAJ.

Manja Plešnar
Kreativni vodja projekta: Špela Jambrek
Stilistka: Petra Rozman
Make Up Artistka: Tina Lasič Andrejević
Pričeska: Matjaž Šiška za Mič Styling
Zahvala Antiq hotelu, Gornji trg 3, 1000 Ljubljana

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 38/2013

Story Story 38/2013, od 11. 09. 2013