Katarina Jurkovič: Rada sem barvno usklajena

Katarina Jurkovič (foto: Fulvio Grissoni) Fulvio Grissoni
Vir: Story
20. 6. 2011

Katarina Jurkovič je manekenka, zato z izbiro oblačil nima težav. Njene mere so tako popolne, da si lahko izbere oblačilo kar z lutke v izložbi in ga kupi, ne da bi ga pomerila.a

Kako bi opisali svoj stil oblačenja?

Opredelila bi ga kot udobni, športni 'casual'.

Se je v zadnjih 20 letih vaš stil kaj spremenil?

Mislim, da se ne spreminja preveč. Seveda so bile tudi najstniške muhe, ki sem jih prerasla. Zdaj ostajam zvesta sebi in ne spreminjam stila. Se pa vedno trudim prilagoditi situaciji, v kateri sem.

Kaj je rdeča nit vašega stila?

Vsekakor so rdeča nit kavbojke, ki so obvezen kos v moji garderobi.

Ker imate manekensko postavo, verjetno nimate težav pri iskanju oblačil zase?

To pa res ne. Največ težav imam pri iskanju čevljev, ker imam številko 38, ki je najbolj pogosta, zato ponavadi ravno čevlje te velikosti najprej prodajo. Kar pa se oblačil tiče, imam tako srečo, da če oblačilo dobro stoji na lutki, bo skoraj zagotovo tudi meni pristajalo. Če mi je tako oblačilo všeč, ga včasih kar kupim, ne da bi ga pomerila.

Ali pri oblačenju uporabljate kakšne trike, da zakrijete ali pa morda poudarite določen del telesa?

Ker mi na druge stvari ni treba biti preveč pozorna, najbolj pazim, da sem barvno usklajena. Rada imam svetle barve, zato posvečam največ pozornosti temu, kako jih kombiniram. Na srečo mi za zdaj še ni treba ničesar skrivati. Pazim tudi na to, da se oblečem situaciji primerno. Če grem na športni dogodek, se bom oblekla bolj športno, če grem na gala prireditev, pa bom elegantna.

Katero napako po vašem mnenju ljudje najpogosteje naredijo pri oblačenju?

Mislim, da je največja napaka, da ljudje dajo nase vse, kar jim pride pod roke. Paziti je treba, kako kombiniramo obleke in zraven še nakit. Nekateri navlečejo nase kar vse in potem je hitro preveč vsega.

Imate koga, ki vam svetuje pri oblačenju, ali se raje zanašate le nase?

Vedno rada vprašam ljudi v modi za nasvete in njihovo mnenje, ampak se na koncu vedno sama odločim, kaj bom oblekla. Če mi bo kdo svetoval, da oblečem nekaj, kar ni moj stil, se temu ne bom prilagodila. Ampak vedno me zanima njihovo mnenje, saj imamo za to stiliste. Poleg tega pa sem na fotografiranjih in modnih revijah pozorna na to, kako me oblečejo, in poskušam kaj od tega prenesti v svoj stil.

Bi rekli, da ste zapravljivka, kar se tiče garderobe?

Ponavadi ne gledam toliko na ceno, ampak na to, kaj mi je všeč. Ker veliko nosim džins, sem za kavbojke pripravljena odšteti malo več denarja, če so kvalitetne in imajo boljši kroj. Brez problema kupim tudi majico, ki stane le nekaj evrov. Pomembno je, da mi je všeč. Vendar znamke niso kar tako, ampak navadno ponujajo kvalitetnejše kose. Tako da zapravim nekaj denarja za oblačila seveda, kot vsaka ženska. Kar se tiče nakupovanja, pa nisem tipična ženska, saj ga ne maram pretirano. Imam srečo, da že na modnih revijah odkupim oblačila, ki jih nosim in so mi všeč.

Največ denarja zapravite za kavbojke?

Mislim, da največ denarja zapravim za čevlje. Pri čevljih se res pozna - bolj udobni čevlji stanejo malo več denarja. Nosim res visoke pete ali pa superge. In če je resnično visoka peta, mora biti čevelj udoben, da lahko v njem preživiš nekaj časa. In temu primerna je tudi cena.

Katerih kosov je v vaši garderobi največ?

Mislim, da je največ hlač iz džinsa, vseh dolžin, od kratkih do dolgih. Kril ne maram preveč, ampak imam rajši kratke hlače, ki so seveda tudi iz džinsa.

Kje najraje nakupujete?

V tujini, zato da imam malo drugačna oblačila kot ostali v Sloveniji.

Ko delate v tujini, imate čas za nakupovanje? Se poskusite tako organizirati, da vam ostane še kaj prostega časa?

Veliko časa ponavadi nimam, ampak se pa vedno najde. Navadno na letališčih, ko čakam na let, ali pa dopoldne, če imam kakšno uro ali dve prosti.

Katero mesto je po vašem mnenju resnično prestolnica mode?

Mislim, da je Pariz res prava prestolnica mode, saj sem tudi sama imela tam največ naročil in tam vse poteka izredno profesionalno. Poleg tega pa je toliko različnega modnega dogajanja, od modnih revij do 'show roomov'.

Kateri kos ste si nazadnje kupili?

Nazadnje sem si kupila čevlje.

Ko gremo ženske po nakupih, si poleg oblačil rade kupimo še kakšen parfum, nakit ali ličila, da bo oprava popolna. Ste tudi vi taki, da celoten videz zaokrožite s takimi detajli?

Ne kupujem celotne oprave oziroma ne iščem še kakšne torbice, ki bi pristajala k obleki. Kupim tisto, kar mi je všeč, tudi če to ne zaokroži nekega videza. Včasih grem po nakupih s prijateljico, da ji delam družbo, in si nič ne kupim. Pa zaradi tega nisem nič slabe volje ali kaj takega.

Ponavadi ženske za počitnice in potovanja sprakiramo preveč oblačil. Ste tudi vi taki ali pakirate bolj racionalno?

Kadar grem delati, ne potrebujem nič, saj mi na lokaciji vse zagotovijo. Pazim le, da imam s seboj kaj toplega, če je napovedano slabo vreme, oziroma lahka oblačila, če je napovedana vročina. Tudi ko grem na dopust, sem zelo zmerna pri pakiranju, saj se želim počutiti čim bolj udobno. Zato vzamem s seboj natikače in superge.

Potem ne vzamete s seboj še pet večernih oblek na primer?

Ne, sploh ne. (smeh) Ponavadi spakiram še premalo. Se je že zgodilo, da sem na dopustu še kaj kupila,  ker nisem imela s seboj toplih oblačil.

Ali strogo ločite zimsko in poletno garderobo?

Ja, imam kar ločeno poletno in zimsko garderobo.

Kateri kosi so za vas nujni v poletni sezoni?

Sončna očala, kratke hlače, bikinke, lahkotni poletni čevlji.

Napisala: Andreja Freyer
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Foto: Fulvio Grissoni
Stiliranje: Špela Klara Jambrek
Ličenje: Maja Šušnjara
Pričeska: Mič Styling

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story