Katja Koselj: “Ko mi nakit ni več všeč, ga predelam v nekaj novega!”

9. 10. 2012 | Vir: Story
Deli

Katja Koselj je tista modna oblikovalka, zaradi katere se obrazi bolj smejijo in oblačila pridejo bolj do izraza. Izdeluje namreč nakit, unikaten in povsem drugačen. Takšen, na katerega prisega vse več žensk, med njimi številne znane Slovenke. Vendar pa Katja ostaja skromna: "Imela sem vedno nove ideje in sem jih pač želela spraviti v materialno stanje."

Zakaj ste se sploh odločili izdelovati nakit? Vam v trgovinah nič ni bilo všeč in ste si zamislili kaj svojega?

Na začetku, se pravi skoraj pred desetletjem, je bil nakit, ki sem si ga želela, predrag za moj žep oziroma ni bilo takšne izbire, zato sem si sama naredila točno tisto, kar sem si zamislila za k izbrani obleki ... Sicer pa mislim, da je nakit nekaj, kar je vsaki ženski blizu že od otroških let.

Prilagajate svoje kolekcije trenutnim trendom ali trenutnim navdihom?

Svoje kolekcije prilagajam predvsem navdihu. Ta pa pride iz vsakdana. Iz vsega, kar občutiš in doživiš. Zato zagotovo ob spremljanju modnih blogov, revij in oddaj kot tudi mimoidočih po ulici mimogrede posrkaš tudi vse tako imenovane trende. Zmešnjava vsega tega potem dokončno izoblikuje izvedbo moje ideje.

Pa so te ideje primerne tako za 'street fashion', torej ulično modo, kot za svečane prireditve?

Rada imam raznolikost, in to se odseva tudi v kolekcijah. Nekatere kolekcije so sicer mišljene za bolj gala dogodke, vendar jih najbolj spretne modne nadobudnice znajo res odlično vključiti tudi v povsem vsakodnevni stajling. V zadnjem letu pa sem predstavila tudi nekaj izdelkov pod blagovno znamko KoKo, ki gre močno v smer ulične mode, ni mišljena kot unikatni večni kos, temveč bolj kot modna muha, prijazna do vsakega žepa."

Tudi sami imate verjetno doma en kup nakita, ki se vam je nabral v letih; kaj naredite s ponošenimi izdelki ali izdelki, ki ste se jih preprosto naveličali?

Kar se dolgo ne proda, ponudim na neke vrste 'bazarju' po ugodnejših cenah ali pa gre v dobrodelne namene, saj raje vidim, da nekdo nakit nosi, kot pa da leži na policah. Imam nekaj svojih najljubših kosov nakita, nekaj povsem klasičnega, in nekaj 'poceni' bižuterije. Ko se česa naveličam, imam zagotovo to prednost, da to lahko predelam v kaj novega."

V tujini je znano, da so največji ambasadorji tako oblačil kot nakita zvezdniki; kdo od znanih pri nas nosi vaš nakit?

"Največja ambasadorka je zagotovo Tjaša Kokalj, s katero sodelujeva že od samega začetka, 'okrasila' sem nekaj slovenskih pevk, na primer Nušo Derenda, Alenko Godec, Rebeko Dremelj, Romano Krajnčan, televizijko Anjo K. Tomažin ali pa športnico Alenko Bikar ... Ni pomembno, kdo ga nosi, saj nakit izdelujem za vse, ki jim je všeč, ki ga cenijo in s ponosom nosijo. Je bolj opazen, in to zahteva samozavestno žensko.

Kdaj ustvarjate, kdaj ste najbolj polni delovne vneme?

Najraje ustvarjam, ko sem srečna in zadovoljna, in predvsem, ko se mi nikamor ne mudi! Dejstvo pa je, da ljudje v trenutkih stiske ali nezadovoljstva bežimo, nekateri se zatekajo v naravo, drugi v knjige, jaz pa v nakit, ker se tam odklopim. In velikokrat prav takrat nastanejo najlepši kosi. Sicer pa ustvarjam vedno in povsod, potrudim se le, da na dopust ne vzamem s sabo ničesar, povezanega z nakitom.

Si torej idejo, ki jo dobite sproti, hitro skicirate ali počiva v vaši glavi, dokler ni priložnosti, da bi jo spravili na papir?

Ideje mi za zdaj uspe obdržati v glavi, večje koncepte pa si skiciram. Predvsem zato, ker redko takoj pridejo na vrsto. Idej je veliko več kot časa in finančnih sredstev za takojšnje uresničenje vseh kolekcij in projektov, ki bi se jih rada lotila. So pa skrbno zapisani v mojem blokcu in počasi, ampak zanesljivo prihajajo na vrsto.

Kaj bo še vse prišlo na vrsto, kakšne vizije skriva blokec?

Trenutno sem zelo zadovoljna, želim si, da bi bil atelje čim bolj obiskan in da bi ne samo meni ponujal prostor za prijetno druženje in ustvarjanje. Vizije imam velike, ampak se osredotočam na sedanjost. Sicer pa, če nonstop misliš samo na končni cilj, vse prehitro mine."

Kako bi sami opisali svoje delo in svoje kolekcije?

Oblikovanje nakita zame pomeni sprostitev, užitek ... dopolnitev same sebe. V svojem delu resnično uživam. Končno lahko rečem, da živim, zato da delam, in ne nasprotno! Izdelki in kolekcije so plod dolgoletnega dela, ideje in tehnike se nadgrajujejo, izpopolnjujejo in skozi leta se je izoblikoval moj edinstveni slog. Natančen, simetričen, z zgodbo, predvsem pa na lep način kičast in bogat. Tak kot jaz.

 

Besedilo: Domen Mavrič za Story

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk

Nova Story že v prodaji

Story Story 40/2012

Story Story 40/2012, od 26. 09. 2012