Leila Bdeir: Boemska deklica, ki prisega na ulično modo

Vir: Story
5. 5. 2009

Modna gurujka? Sploh ne. Dolenjka predvsem zadnjih nekaj let modo dojema kot del sebe. Ulični stil ji pristaja skorajda bolje kot kraljici klobuk, odlično pa se ji poda tudi stroga eleganca. Zato se ne bomo ne zlagali ne zmotili, če za Leilo Bdeir zapišemo, da je zgolj v modnem žargonu slovenska Kate Moss.

Story: Glede na vašo zunanjost lahko brez obotavljanja trdimo, da ste v koraku z modo …
Modnim smernicam strogo ne sledim in nisem ravno žrtev modne industrije, kar pa ne pomeni, da ne prelistam Vogua in drugih modnih revij. In občasno tudi pobaram 'modne' prijatelje, kaj je novega na modni sceni. Zdajšnji trendi so mi všeč, zatorej sem verjetno v koraku z modo.

Story: Tudi danes ste oblečeni po zadnjih modnih smernicah.
Trenutno sem res oblečena po zadnjih modnih smernicah, ker so te zelo v skladu z mojim slogom oblačenja. (smeh) Večja težava je, ko mi modne smernice niso všeč in mi niso niti malo blizu.

Story: Na kakšen modni slog prisegate? Vam je bolj všeč 'polikan' ali ulični stil?

Kombinacija obeh. Všeč mi je na primer blagovna znamka Unconditional oblikovalca Philipa Stephensa. To je tipična londonska znamka, oblačila so elegantna, ampak hkrati rokenrolovska. Vsekakor pa prisegam na osebni stil. Oblačiti se moraš tako, da se kar najbolje počutiš. Stil je stvar značaja.

Story: So v podjetju, v katerem delate, predpisane kakšne posebne uniforme, glede na to, da imate precej resno in odgovorno službo?
Džins in druga vsakdanja oblačila so prepovedana, v službi skratka ne morem biti vsakdanja in tudi pretirano kreativna ne. (smeh) Navadno nosim telirane hlačne kostime, kar je v našem poklicu standard. Po eni strani mi je to všeč, ker mi ta preobrazba pomeni mentalni preklop z delovnega na prosti čas in obratno. Ko sem oblečena 'polikano', sem avtomatično bolj v poslovnem ritmu, ko pa sem doma, sem veliko bolj sproščena in tudi malce več eksperimentiram z oblačili.

Story: Potem tudi ločite tako imenovani službeni ali zasebni šoping?
Vsekakor sta službena in zasebna garderoba dve popolnoma ločeni stvari, no, vsaj v mojem svetu. Kupovanje poslovnih oblek je lažje kot kupovanje preostale garderobe, saj je ta veliko bolj osebna in so možnosti neomejene. Navadno se mi dogaja, da najboljše kose kupim povsem naključno.

Story: Kaj pa ličila - jih uporabljate ali vam je bolj všeč naraven videz?
Všeč mi je naravno, čeprav seveda uporabljam tudi ličila, vendar ne pretirano. Tako se počutim bolj sveže, prisegam pa na kreme in redno negovanje kože. Enkrat na mesec obiščem lepotni salon, kjer mi uredijo obrvi z nitko, kar je tukaj že nekaj časa najbolj priljubljena metoda, saj je izredno natančna in hkrati ohranja goste obrvi.

Story: Že nekaj let živite v Londonu. Kakšno mnenje ste si ustvarili glede mode v britanski prestolnici?
Britanska moda je zrcalo utripa tega mesta. Uporništvo, želja po kreativnosti in drugačnosti, ki se tukaj izraža v absolutno vsem - še posebej v modi -, sta izjemni. Vsak del mesta ima značilen stil oblačenja, ki pa ni zgolj in samo oblačenje, ampak izraz počutja in razmišljanja, torej izraz kulture različnih skupin ljudi. Odkar živim v Londonu, veliko bolj kot prej gledam na modo kot na umetnost.

Story: V čem vas najpogosteje lahko srečamo na londonskih ulicah? Imate samosvoj odštekan stil?
Odvisno, kdaj me ujamete na ulici. (smeh) Kaj oblečem, je odvisno od tega, kam grem in kdaj. V soboto dopoldne, ko kupujem sadje in zelenjavo na tržnici Portobello, sem navadno v malce oguljenih kavbojkah, usnjeni jakni in z velikimi 'aviator' sončnimi očali.

Story: Zavijete kdaj tudi v pregrešno drage butike ali vas take stvari ne zanimajo?
Nisem nora na blagovne znamke. Nečesa ne bi kupila samo zato, ker je Prada ali Dolce & Gabbana. Imam pa npr. sicer nekaj dizajnerskih stvari, ki še vedno niso poceni, ampak vseeno ne pretiravam. Če mi je nekaj všeč, kupim ne glede na to, ali je drago oziroma poceni. Imam prijatelja, ki prisega le na drage stvari, in smo ga ravno zadnjič zbadali. Za pet tisoč funtov si je namreč kupil manšeto z motivom opice. On je eden izmed tistih, ki mislijo, da je drago vedno tudi dobro. S tem se ne strinjam.

Story: Koliko se je vaš pravzaprav spremenil slog oblačenja, odkar ste iz Slovenije odšli v britansko prestolnico?

Zdaj sem malce starejša, bolj zrela in že to pripomore k spremembi. Zdi se mi, da se bolj zanimam za modo kot prej. Verjetno zato, ker sem v središču dogajanja. Živim v okolju z dizajnerskimi butiki. V neposredni bližini mojega stanovanja so butiki Paula Smitha, Ralpha Laurena, Josepha … Poleg tega je v okolici veliko mladih neodvisnih oblikovalcev, kot so Nancy Pop, Dahlia, Jovonna ...

Story: Kaj pa fetiši? Veliko žensk prisega na visoke petke. Ker ste že tako ali tako visoki, visoke petke verjetno ne zasedajo prav veliko prostora v garderobi za čevlje.

Visoke pete so zelo seksi, vendar se sama še vedno nisem navadila hoditi v ekstremno visokih petah. Ko grem ven ali pa na delo, navadno obujem čevlje s srednje visoko peto. Moj fetiš so predvsem sončna očala - zelo rada jih kupujem, čeprav so zdajšnji modeli vse bolj kičasti. Stare dobre 'raybanke' so še vedno zakon. Prisegam tudi na plašče in pokrivala različnih oblik - od klobukov do čepic.

Story: Se vam zdi, da razgaljenost še bolj poudari žensko, ženstvenost?

Razgaljenost ni moj stil. Ni mi všeč, zdi se mi prej vulgarno kot privlačno. Držim se načela 'manj je več'.

Story: V čem se počutite najbolj zapeljivo?
Če se v nečem dobro počutiš in nekaj izžarevaš, si vedno videti atraktiven. Mislim, da človeka ne naredi privlačnega le obleka. Sama se najbolje počutim, ko sem dobre volje in zadovoljna sama s sabo. To je navadno po poslovno uspešnem tednu.

Story: Ste do sebe modno samokritični ali ste samozavestni glede mode?

Odvisno od obdobja v življenju. Včasih imam vsega preveč in ne vem, kaj obleči. Na drugi strani pa sem zelo samozavestna, ko si kupim kaj dobrega, kar mi je všeč. Se mi zdi, da malce tavam med enim in drugim.

Story: Ste bili kdaj v zadregi, kaj obleči, da bo ustrezalo namenu?
Seveda! Ali se komu to ne dogaja?! Najprej največkrat pomislim: Oh, najbolje, da ostanem doma. (smeh) Na srečo imam cel kup butikov zelo blizu doma, tako da lahko skočim poiskat kaj ustreznega, kadar se to zgodi.

Story: Nakit. Zlatnina, belo srebro ali najraje ničesar? Dajete morda poudarek na nenavadne
zapestnice, ogrlice?

Zlato ne - ker sem odraščala v mešani, arabsko-slovenski družini, kjer je bilo zlata na pretek. Verjetno ga zato ne cenim. Belo zlato ali samo srebro, oboje je zelo lepo. Sem privrženka prstanov in zapestnic, ogrlice nosim občasno. Nisem pa privrženka kakšnega posebej prestižnega nakita.

Story: Kaj pa tatuji?
Nisem nora na tatuje, čeprav so lahko videti zelo frajersko. Pomislila sem že, vendar kaj pa, ko se človek tega naveliča?! Oziroma se postara ali se zredi?! Ampak saj poznate pregovor Nikoli ne reci nikoli.

Story: Za konec še vprašanji: znajo Londončanke nositi oblačila? Se zavedajo mode?

Glede na to, da je London ena izmed svetovnih modnih prestolnic, je moda kot taka velik del kulture. Opažam, da so ljudje zelo ustvarjalni in se oblačijo unikatno. Veliko presenečenje so predvsem fantje … V primerjavi z evropskimi si veliko več upajo in so veliko bolj drzni pri kombiniranju oblačil. Tako da Londončani in Londončanke znajo nositi stvari. Tipičen britanski stil oblačenja je najbolj izrazit v vzhodnem delu Londona, kjer živijo mladi, nadobudni oblikovalci, navadno z zelo malo denarja, vendar ustvarjajo videz, ki sčasoma postane modni trend.


Napisal Domen Mavrič
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Fotografije: Fulvio Grissoni
Ličenje: Tina Cavazza
Frizura: Petra Maček za frizerski salon In
Stilistka: Nina Jagodic
Zahvala Hotelu Grad Otočec

Nova Story že v prodaji

Story