Lukas Zuschlag: Za stil skrbim zaradi sebe, ne zaradi drugih

Lukas Zuschlag (foto: Fulvio Grissoni) Fulvio Grissoni
Vir: Story
29. 7. 2011

Čeden, postaven, visok 1,86 metra … Prave manekenske mere, a ni maneken. Lukas Zuschlag je baletnik in se ponaša z naslovom solista SNG Opere in baleta. Tokrat se je znašel v drugačni vlogi, v vlogi manekena oziroma bolj fotomodela. In ker to ni bilo prvič, so nastale prave umetniške fotografije …

Lukas Zuschlag, fant, ki ima pri svojih 25 letih že lepo kariero baletnika in ki ga veliki uspehi še čakajo. Po rodu je Avstrijec, a že sedem let živi v Ljubljani in odlično govori slovensko. Svojo dobro koordinacijo gibov je pred fotografskim objektivom odlično izkoristil. Zna koketirati z občinstvom in to dobro unovčiti tudi pred fotografskim aparatom.

Story: Kot baletnik ste velik estet. Posvečate svojemu slogu veliko pozornosti?

Mislim, da se res veliko ukvarjam s stilom. Ne nazadnje vizualna podoba v mojem življenju igra pomembno vlogo. Toda moram povedati, da mi je najbolj pomembno, da delujem čim bolj naravno. Moj videz, to sem jaz, ne trudim se biti nekdo drug. Predvsem pa je pomembno, da se človek dobro počuti sam s seboj. Za slog skrbim zaradi sebe, in ne zato, da bi naredil vtis na druge …

Story: Ste kot najstnik tudi sami izbirali svoja oblačila ali je na vaš slog vplivala mama?

Pravzaprav sem zelo zgodaj začel sam izbirati svoja oblačila. To ne pomeni, da po nakupih nisva šla skupaj z mamo. A se je že kmalu izkazalo, da imam svoje zamisli o tem, kaj bi želel obleči in česa ne. Imel pa sem srečo, saj sem jo vedno lahko prepričal, da mi je kupila tisto, kar sem želel. Očitno ji je bil moj stil všeč.

Story: Nekoč ste mi rekli, da radi potujete po svetovnih prestolnicah. Ali oblačila kupujete tudi na različnih potovanjih?

Seveda. Sicer ne načrtno, ampak rad vidim, kakšno modo imajo drugje. Če ne gre drugače, si na potovanjih vedno vzamem dan ali dva in si ogledujem trgovine in butike. Toda ker je na potovanjih toliko drugih stvari, je kupovanje oblačil in modnih dodatkov bolj postranska stvar oziroma samo en prijeten del celotnega potovanja.

Story: Se vam zdi kupovanje oblačil po spletu zanimivo?

Ja, po eni strani je lahko izredno zanimivo, po drugi pa tudi malce varljivo. Res moraš natančno vedeti, katera je številka tvojih oblačil, a še vedno se lahko zmotiš. Poleg tega so stvari na fotografiji včasih drugačne, kot so v resnici. Sicer pa kupujem po spletu, ker dobim veliko blagovnih znamk, ki jih drugače ne morem kupiti v Sloveniji ali pa v bližini.

Story: Ali obstaja kaj, česar ne bi nikoli oblekli?

Nikoli mi niso bile všeč svetleče stvari, na primer majice s kamenčki in podobno. To so stvari, ki so bolj za ženske. Poleg tega mi niso všeč oblačila, ki jih nekateri tako radi nosijo in imajo na veliko izpisana imena dizajnerjev. To mi res ni všeč.

Story: Če bi se lahko vrnili v preteklost, v katerem modnem obdobju bi najraje živeli?

Rad gledam fotografije svojih staršev, ko so bili mojih let ali pa mogoče malce mlajši. To je bilo nekako v začetku sedemdesetih let in zdi se mi, da so takrat imeli ljudje veliko stila. Vse je bilo usklajeno, pričeske, čevlji, oblačila. Vse je 'pasalo' skupaj. Ljudje so bili oblečeni bolj preprosto kot danes, a vseeno je vse delovalo nekako popolno. Zdi se mi, da si pred nekaj desetimi leti res imel stil določenega obdobja, medtem ko je danes nekakšen miks vsega. Vse je zelo 'konfuzno'. Mogoče je zato nemalokrat težko slediti modnim zapovedim.

Story: Se vam zdi spodnje perilo za moške enako pomembno kot za ženske?

Oh, seveda je pomembno. Najprej mora biti zelo udobno, da 'vso zadevo' drži skupaj. (smeh) In čeprav se spod­njega perila ne vidi, ga nekateri pač le vidijo. In v takem primeru je lahko oboje … Lahko vžge ali pa pogasi …

Story: Moški nakit. Ga nosite?

Zelo redko, mogoče preprosto verižico ali pa zapestnico. A tudi to le včasih. Preveč nakita in prevečkrat pač ni moj stil.

Story: Kateri so vaši najljubši modni oblikovalci, če jih sploh imate?

Če sem povsem iskreni, mi je popolnoma vseeno. Bolj pomembno pri oblačilih se mi zdi, kakšna so, kako se v njih počutim. Če pa že moram, potem lahko omenim recimo Allsaints, Scotch & Soda, Sandro, Cos … Pa še to so bolj modne znamke kot pa posamezni kreatorji.

Story: Katero je najdražje oblačilo v vaši omari?

Hm, verjetno jakna, ki sem jo lani kupil v Parizu. Veliko jo nosim in se v njej odlično počutim. Nakup, ki se finančno prav gotovo ni izplačal, a se mi vseeno zdi uspešen.

Story: Kako ste se počutili na fotografiranju za našo modno zgodbo? Bi vam bila všeč vloga fotomodela?

Imel sem se odlično, saj smo se s celotno ekipo res lepo ujeli. Nisem pa poziral prvič, tako da to ni bilo nekaj povsem novega zame. Vseeno pa me vsakič znova preseneti, da je to delo vse prej kot lahko, kar je v nasprotju s splošnim prepričanjem. Čeprav je moj poklic baletnika nastopanje pred občinstvom, je to drugačna izkušnja. Pri plesu osvojiš publiko in nanjo preneseš svoja čustva, svoje gibe. In tega ne storiš v eni sekundi. Poziranje pred fotoobjektivom pa je nekaj drugega. Tam moraš v sekundi zajeti vse, tako čustva kot gibe. Vseeno je to lep izziv, vsaj zame, in mislim, da smo vsi skupaj delo odlično opravili. Bil je lep izziv.

Story: Se vam zdi, da gre k dobremu stajlingu obvezno tudi parfum?

Seveda, k dobremu stajlingu gre tudi dober parfum. Sam ga imam skorajda vedno na sebi. Je pa pomembno, da parfuma ni preveč, ker potem je vse skupaj preveč nasilno. Bolj kot parfum je mogoče pomembno, da je človek svež in čist, dobra dišava pa je potem samo še pika na i. Vonj ne sme odbijati ljudi, s tem mislim, da ga ne sme biti preveč niti ne sme biti slab.

Story: Kateri pa je vaš najljubši?

Oh, teh pa je veliko … Imam jih celo paleto, ki jih menjam glede na letni čas in priložnost.

Story: Skoraj vedno vas v mestu vidim z veliko torbo … Kaj nosite v njej?

Res je, vedno imam s seboj torbo. V njej imam veliko pripomočkov, brez kate­rih skoraj ne gre. Včasih se moram zaradi treningov ali predstav čez dan oprhati tudi do petkrat, torej imam v torbi veliko pripomočkov. Moja torba je tako moja mala drogerija …

Story: Ženske smo večinoma obsedene s čevlji. Kaj pa vi?

Ja, tudi. A veliko bolj s supergami oziroma 'sneakersi' kot pa z elegantnimi čevlji.

Napisala: Sandra Bratuša
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Fotografije:
Fulvio Grissoni
Stilistka:
Boris Arivuković
Ličenje: Maja Drab

Nova Story že v prodaji

Story