Maja Tratnik: Lepo je biti ženska!

Lepo je biti ženska 1 (foto: Miran Juršič) Miran Juršič
Vir: Govori.se
1. 4. 2010

Voditeljica Maja Tratnik pravi, da je otrok poletja in komaj že čaka sonce ter tople dni, ko bo lahko oblekla katero od svojih pisanih oblekic in si s prijateljicami privoščila večerni koktajl.

Story: Se radi poigravate z nenavadnimi kombinacijami ali ste bolj konservativni, kar se oblačenja tiče?

Pravzaprav sem glede tega nekje vmes. Največkrat uporabljam standardne kombinacije, za katere sem prepričana, da mi ustrezajo tako na karakter kot tudi stil mojega oblačenja. Se pa znajdem v kakšnem trenutku, ko poskušam spraviti skupaj kakšno nenavadno kombinacijo oblek. Vedno znova ugotavljam, da bi v takih trenutkih zagotovo potrebovala stilista, ki bi me prepričal, da gre za pravi izbor, tudi če na prvi pogled ni videti v redu. Ko gre za drzno izbiro oblačil, sebi res premalokrat zaupam.

Story: Bili ste tudi radijska voditeljica. Ste si zato, ker vas vaši poslušalci niso videli, kdaj privoščili, da ste prišli v službo manj urejeni?

To je zagotovo ena izmed prednosti radijskega dela. Pred televizijskimi ka­merami moraš biti vedno brezhiben, urejen do potankosti, medtem ko je radio popolnoma druga zgodba. Zdi se mi, da te kar malo razvadi in bi tako lahko skoraj vsak dan v službo prišla kar v trenirki in popolnoma brez ličil. Obožujem udobna oblačila in čim manj ličil na sebi, vendar sem tako sproščeno oblečena prišla v službo samo ob vikendih, ko sva bila v studiu res samo mikrofon in moja malenkost.

Story: Kaj ponavadi oblečete, kadar želite narediti vtis?

V takih trenutkih redko izpostavim oblačila, ki veliko odkrivajo. Mogoče kakšna posebna kreacija, v kateri se počutim ženstveno, predvsem pa mora biti oblačilo udobno in zapeljivo. Tudi modni dodatki naredijo piko na i.

Story: Kaj pa, kadar želite biti seksi?

Zagotovo oblačila, ki poudarijo obline. Najraje imam obleke in krila, ki segajo do kolen in so ozki v pasu. V takih trenutkih je črna barva tista, ki prevladuje. Poleg črne pa se v poletnem času, ki je že sam po sebi seksi, odenem tudi v pisane barve, ki poudarijo moj karakter in zagorel videz telesa. Seveda brez visokih pet nikakor ne gre.

Story: Katero oblačilo po vašem mnenju žensko naredi najbolj seksi?

Tisto, v katerem se sama počuti najbolj seksi. Lahko je to tudi spodnji del trenirke in ozek top zgoraj. Važno je, kakšno energijo oddaja, ko nosi obleko, v kateri je videti zapeljiva. V ženski omari zagotovo ne sme manjkati seksi spodnje perilo z različnimi dodatki. To je med drugim tudi eden izmed razlogov, zakaj je tako lepo biti ženska.

Story: Kako bi opisali svoj modni slog?

Pravzaprav se stalno gibam nekje znotraj športnoelegantnega stila. Glede na to, da sem večino časa leteča, imam rada udobna oblačila. Kavbojke, različna krila in žabice v zimskem času so moja stalnica. Kombiniram na svoj način, ki bi zagotovo lahko bil včasih še bolj drzen, vendar temu ne posvečam toliko pozornosti. Rada imam dneve ali predvsem večere, ko se uredim in uživam v trenutkih elegance. Največkrat je tako, ko opravljam delo voditeljice različnih prireditev. Še toliko bolj vesela pa sem, da se lahko na trening odpravim v športnih oblačilih, v katerih se ne počutim nič manj zapeljivo, predvsem pa veliko bolj udobno.

Story: Se je v zadnjih letih zelo spreminjal?

Pravzaprav niti ne. Nikoli nisem ubrala kakšne posebno drugačne poti svojega oblačenja. Samo toliko, kolikor se spre­minja moda. V vsaki modni muhi najdem kakšno zanimivost, da bi se stil drastično spreminjal, pa sploh ne.

Story: V katerih oblačilih se počutite najbolj udobno?

V dobri stari trenirki. Ko sem večino časa od doma, pa imam najraje krila, ki jih kombiniram z različnimi vzorci in barvami žabic.

Story: Se bolje počutite v zimskih ali poletnih oblačilih?

Sem otrok poletja, zato obožujem visoke temperature in čim manj oblek na sebi. Poletna oblačila veliko raje kombiniram in pri njih tudi eksperimentiram. Glede na to, da me pozimi večino časa zebe, sem vseh teh puloverjev v tako dolgem hladnem obdobju že pošteno naveličana. V tem obdobju si nikakor ne predstavljam, da bi šla en dan od doma brez spodnje majice. Bi bilo skoraj tako, kot da bi šla brez spodnjih hlačk.

Story: Za kateri kos garderobe vam nikoli ni žal denarja?

Predvsem za tista oblačila, ki jih po kakšnem letu ali dveh še vedno tako rada nosim. Verjetno zna biti med njimi kakšna preprosta obleka, v kateri se počutim udobno in je tudi zelo kakovostna. Ni mi žal denarja za kakšne čevlje, ki se lahko pohvalijo s kakovostjo.

Story: Kje najraje nakupujete? Najdete vse v Ljubljani ali se odpravite v tujino?

Večino stvari najdem v Ljubljani in okolici, v kateri se gibam. Lani sem bila pri prijateljici v Ameriki, kjer pa je nakupovanje zagotovo največji užitek. Tam se mi je prvič zgodilo, da bi lahko ves denar zapravila samo za oblačila in modne dodatke. Že kar malo pregrešno!

Story: So vam pri srcu tudi kakšni slovenski modni oblikovalci? Kateri?

Pravzaprav nimam svojih najljubših oblikovalcev. Všeč so mi nekatere znamke; Guess je že ena izmed njih, večino stvari pa kupujem v zelo različnih trgovinah. Zadnje čase sem velikokrat zasledila kreacije Nine Šušnjara, ki so pritegnile mojo pozornost. Če bi se odločila za kakšen kos, bi se s prošnjo zagotovo obrnila nanjo.

Story: Najdražji nakup?

Pravzaprav se sploh ne spomnim, kdaj sem nazadnje kupila nekaj res pregrešno dragega. Ponavadi vse tisto, kar mi je všeč, najdem v zmernem cenovnem razredu. Zadnji večji nakup je opravil moj dragi, ki mi je podaril zelo kakovosten smučarski komplet.

Story: Kakšen pa je vaš odnos do nakita? Nujno zlo ali ga obožujete?

Tudi nakit je pri meni priložnosten. Večino časa nosim uro in ogrlico, ki mi jo je podarila prijateljica za 25. rojstni dan. Rada kombiniram z različnimi uhani in zapestnicami, nič pa ni narobe, če kdaj nakit tudi kar izpustim.

Story: Se na dogodkih vedno držite tako imenovanega dress coda?

Večinoma se držim. Če tega ne upoštevam popolnoma, pa namenim pozornost raznim detajlom, ki so zapove­dani. Take zabave so zelo simpatične in jih včasih kar malo pogrešam.

Story: Se kdaj o tem, kaj boste oblekli za kakšen dogodek, posvetujete tudi s stilistom?

Večinoma se za dogodke oblečem sama, brez nasvetov in pomoči stilistov. Na tem snemanju sem spoznala, da bi lahko svoj izbor oblačil zelo razširila, vendar bi za to moral biti navzoč stilist s svojo pomočjo in nasveti. V času televizijskega dela sem se velikokrat posvetovala in se marsikaj tudi naučila. Pravzaprav ne bi bila slaba ideja, da bi si vsak izmed nas omislil modnega strokovnjaka in ga spustil v svojo omaro, da naredi malo reda. Sem prepričana, da bi tudi jaz oblekla svoje pozabljene kose, ki morda sploh nikoli niso bili na meni.

Story: Ste ljubiteljica visokih pet?

Obožujem visoke pete, vendar je tudi pri tem v ospredju udobje. Za čevlje z visoko peto, ki so udobni in trpežni, sem pripravljena odšteti veliko več denarja kot za preostale kose garderobe. Visoke pete naredijo posebno linijo telesu, zato so nepogrešljiv kos ženske garderobe.

Story: Je tudi za vas - kot večino žensk - nakupovanje sprostitev?

Nakupovanje je zame sprostitev samo, če ničesar ne potrebujem in se sprehajam med policami brez obveznosti. Sovražim iskanje neke točno določene stvari, ker ponavadi te ne najdem. Nikakor nisem ženska, ki bi si privoščila celodnevno nakupovanje. Raje pregledam nekaj trgovin v enem dopoldnevu, kot da si privoščim dolga nakupovanja v centrih, ki mi samo jemljejo energijo. Najlepše je, ko v izložbi opaziš nekaj, kar ti ne da spati. To je zagotovo najboljši nakup.

Napisala: Andreja Freyer
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Stilist: Boris Arivukovič
Ličenje: Nataša Zajc