Mario Dragojević: "Dodatki so pika na i"

9. 10. 2011 | Vir: Story
Deli

Mladi igralec Mario Dragojević obožuje plašče, zato za njih zapravi največ denarja. Pravi, da je njegov slog umirjen in fleksibilen, tako da je primeren za skoraj vse priložnosti.

Story: Bi rekli, da ste modno ozaveščeni, vas zanimajo moda in modni trendi?

Čeprav se ne ravnam po trendih, tu in tam ujamem kakšno modno novost. Če mi je všeč, si jo prisvojim, če ne, ne. Nisem človek, ki bi nosil nekaj, v čemer mi ni udobno. Če sem zaradi tega nemoden, tudi prav.

Story: Kako bi opisali svoj osebni slog oblačenja?

Uniformirano minimalističen. Izbiram predvsem med črnimi ali sivimi kosi. Všeč so mi ravne, čiste linije.

Story: Kateri moški imajo po vašem mnenju dober stil?

Morda lahko izpostavim pred leti zanimivo oblečenega Dražena Dragojeviča. Človek čistih linij in izdelanega koncepta.

Story: Kateri modni trendi, ki so trenutno priljubljeni, so vam najbolj všeč, kateri vamniso?

V nekem trenutku so se začele pojavljati 'sladoledaste' barve, zgodilo se je, da nisi dobil navadnega črnega pulija. Vse je bilo potiskano z ogromnimi črkami in vzorci. In kaj zdaj? Po drugi strani pa Christian Lacroix ponuja slog, ki mi je zelo všeč.

Story: Se vam zdi, da morate biti kot igralec vedno in povsod urejeni?

Urejenost je stvar človeka in redko poklica, ki ga opravljaš. Se mi pa zdi, da smo vsi radi urejeni. A ko imam vajo zjutraj oziroma popoldne, zvečer pa predstavo, vem, da ob enajstih ali polnoči, ko se vračam domov, nisem ravno primeren za tekmovanje urejenosti. No, vsaj zmagal verjetno ne bi.

Story: Imate kakšen modni fetiš?

Moj fetiš so plašči. Zimski, prehodni, dežni, kratki, dolgi. Imel bi jih lahko na stotine.

Story: Katero je vaše najljubše oblačilo? Tisto, v katerem vas lahko največkrat vidimo?

Poleg plaščev, ki jih lahko nosim povprečno pol leta, vsekakor telovnik, ki je pri meni nepogrešljivo oblačilo vse leto. Če bi obstajal tak, ki se poda h kopalkam, bi ga najverjetneje imel.

Story: Ali kdaj eksperimentirate pri oblačenju?

Včasih sem, zdaj pa ne več. Največkrat se je končalo s kupom slabe volje in vprašanjem, a to je to? Sem si tako predstavljal? Če že eksperimentiram, počnem to z dodatki.

Story: Se spomnite kakšnega modnega kiksa, ki ste ga zagrešili?

Da, na neki premieri sem imel črtaste nogavice, zgoraj pa črtast pulover, in ne, ni bilo videti dobro. To se zgodi zaradi laičnega eksperimentiranja. Zebra je šla malo naokoli.

Story: Kako pomembno vam je, da so oblačila neke znamke?

Nikoli ne kupujem izključno znamk. Pomembnejše mi je udobje. Ne maram, da na oblačilih kaj piše, pri znamkah pa je to skoraj pravilo.

Story: Ali menite, da je treba imeti res veliko denarja, če se želiš okusno oblačiti?

Če veš, kaj ti je všeč, lahko obleko spelješ tudi na zelo poceni način. A ne gre vedno, nekateri kosi so pač dražji. Ste pomislili, da ogromno porabimo za oblačila, ker imamo štiri letne čase. Moraš imeti kratke hlače, dolge hlače, jope, puloverje, majice s kratkimi rokavi, z dolgimi rokavi, bundo, plašč, šal, rokavice, škornje, čevlje, potem poletne zadeve itd. Ogromno.

Story: Vam je kateri od slovenskih ali tujih oblikovalcev še posebej pri srcu?

Tega res ne spremljam. Večina slovenskih oblikovalcev še vedno ustvarja predvsem za ženske, a jih razumem. Vem, da se ne branijo izziva, ampak si moško kolekcijo verjetno težko privoščijo. Mi pa tudi ne hlastamo ravno po vsem, kar se da obleči, oziroma nismo dovolj drzni, odprti. Od tujih sta mi všeč Christian Lacroix in morda Kenzo.

Story: Se vam kdaj zgodi, da stojite pred omaro in ne veste, kaj obleči?

Se, a redko. Vsi kosi so si namreč med seboj zelo podobni. Odločam se na podlagi majhnih detajlov. Bi imel srajco ali ovratnik na 'O'?

Story: Radi nakupujete?

Predvsem, ko imam čas in denar. A ne zdržim prav dolgo. Hitro se zgodi, da izgubim  voljo, ker mi ni bilo nič všeč v prvih dveh trgovinah.

Story: Kdaj se odločite za nakupovanje? Ko bi radi malo zapravljali, ko nekaj nujno potrebujete …?

Ponavadi, ko vidim, da zadeva ne bo zdržala sezone. Takrat se odpravim po trgovinah. Oziroma takrat, ko po naključju opazim kaj všečnega.

Story: Kje in s kom najraje nakupujete?

Najraje sam. Počasi obredem vse trgovine. Dokaj hitro vidim, ali bo kaj zame. Včasih že po izložbi. Sicer se po nakupih skoraj vedno odpraviva z Ano Marijo Mitić, potem pa nakupujeva zanjo, jaz sem v drugem planu. (smeh)

Story: Zadnji kos oblačila, ki ste si ga kupili?

Kup majic za poletje in temno modre kavbojke, to je bilo zame kar revolucionarno.

Story: Za kateri kos garderobe porabite največ denarja?

Za plašče, res jih imam rad.

Story: Prisegate na črno in sivo barvo. Imate v omari tudi katero drugo barvo?

Imam en rdeč pulover.

Story: Koliko so za vas pri oblačenju pomembni modni dodatki in detajli?

Dodatki so pika na i. Ponavadi v obliki šalov. Dodajam jih, ko si želim več ekstravagance. Detajli so v obliki gumbov, zanimivih šivov, skoraj neopaznih 'bedžov'.

Story: Ste bili kdaj v zadregi, kaj obleči, da bo ustrezalo namenu?

Niti ne. Moj slog je umirjen, dovolj fleksibilen za vse dogodke. No, na kako športno prireditev ravno ne bi šel v telovniku, čeprav - to sem jaz.

Story: Vam je kdaj kdo dal konkreten nasvet glede oblačenja?

Glede osebnega oblačenja ne, a je nasvet vsekakor koristen. Kostumografi mi v teatru, ker imam noge na 'iks', hlače pri kolenih malenkost razširijo. To so triki, ki so jih šivilje in kostumografi polni.

Story: Kako gledate na star pregovor, da obleka naredi človeka?

Vsekakor je prvi vtis krojen tudi po obleki. Pritegne te zunanjost človeka, a to zdrži malo časa. Ko in če z osebo spregovoriš, je mnenje kaj hitro lahko drugačno, kljub najlepši opravi. Tako kot lahko obleka marsikaj lepega poudari, lahko tudi pokvari.

Napisala: Meta Kač
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Fotografije: Mimi Antolovič
Stilist: Boris Arivuković
Ličenje: Maja Drab

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu