Martina Vrhovnik: “Sem netipična ženska”

Vir: Story
15. 9. 2011

Čeprav vizažistka Martina Vrhovnik o oblačenju ne razmišlja pretirano, ima izdelan svoj stil, ki nikoli ne razočara. Zase pravi, da je obsedena s torbicami Marjete Grošelj, saj ne mine leto, da si ne bi kupila vsaj ene.

Kako bi opisali svoj osebni slog oblačenja?

Občasno je minimalističen, predvsem pa je enobarven. Mogoče kdaj zelo različen. Nikoli mi ni bila všeč uniformiranost, na primer klasični dolgočasni kostimi in to, da sta spodnji in zgornji del enaka. Včasih sem tudi bolj športnoelegantna, vendar je to zelo težko definirati. Vse je zelo odvisno od razpoloženja in priložnosti.

Ali si poskušate slab dan polepšati z oblačili ali vam je vseeno, kako ste napravljeni?

Zdi se mi, da dekleta navadno, ko so utrujena, nase navlečejo trenirko ali kavbojke in superge, se ne naličijo, lase si spnejo v čop in se ne obremenjujejo pretirano s tem, kako so videti. Pri meni pa je ravno nasprotno. Tisti dan si zagotovo uredim lase, več pozornosti posvetim ličenju, obujem čevlje z visoko peto. Takrat sebe dvignem s stajlingom, da ko se pogledam v ogledalo, ne vidim sebe utrujene, ampak sem vsaj vizualno urejena.

Bi rekli, da se je vaš stil oblačenja spreminjal z leti?

Seveda. Osebni stil se spreminja, ker se spreminja tudi moda. Ljudje odraščamo. Pri mojih 18 letih smo vsi nosili prekratke kavbojke, kot da bi stali v vodi, bele nogavice in medvedke ali pa 'količke' .Grozno smo bili oblečeni, ampak takrat je bilo to priljubljeno, 'in'. (smeh)

Vsi smo bili kot v tistih časih Michael Jackson. Še pred nekaj leti smo nosili 'špičake', danes pa jih ne bi več obula. Ker seveda trenutno niso modni. Včasih sem tudi drugače kupovala. Hodila sem na hitre šopinge, kjer sem kupovala stvari, ki so mi bile všeč, ne da bi pomislila, kako jih bom kombinirala z drugimi oblačili.

Tako sem kupila veliko kosov, ampak nobene pametne kombinacije, potem pa se mi je zdelo, da nikoli nimam nič za obleči. Zdaj pazim, da kupim boljšo stvar, za čevlje in torbico odštejem malo več denarja, tudi pri preostalih oblačilih bolj razmislim, preden kaj kupim. Rada sem lepo urejena, a nakupovanje zame ni na prvem mestu.

Pa radi nakupujete?

Odvisno od razpoloženja. Ne bi se denimo že vnaprej dogovorila, da grem v soboto v Italijo po nakupih. Tega ne maram, ker vem, da bom samo letala po trgovinah in bom zvečer utrujena, na koncu pa ne bi nič kupila. Vedno, ko kaj nujno potrebujem, tega nikoli ne najdem.

Raje se na vrat na nos odločim, ko imam prost dan, grem na kavo in odlično kosilo (sem namreč velika gurmanka) v Udine, Trst ali Zagreb in mogoče mimogrede neobremenjeno pogledati po trgovinah. Takrat je nakup večinoma uspešen. Če pa se kdaj zgodi, da kaj resnično nujno potrebujem in za nakup nimam pretiranega časa, pokličem oblikovalko Nino Šušnjara, da mi na hitro pomaga poiskati ta kos, ker ima res dober pregled nad izbiro v trgovinah in odličen stil. Z njo je nakup je končan v eni uri.

Omenili ste, da imate bolj enobarvna oblačila. Ali to pomeni, da v vaši omari ni veliko različnih in živih barv?

Ko odprem svojo omaro, prevladujejo črna, siva in zemeljske barve. Mogoče kakšna temno vijoličasta. Poleti se najdejo tudi bela oblačila ali celo barvita, z dodatkom zlate. Vendar je teh zelo malo. Zadnja poletja zelo rada nosim dolge bele večslojne obleke.

Imam tudi neke dizajnerske kose živih barv, ampak če pogledaš mojo celotno omaro, te barve kar štrlijo ven. Svoj stajling raje popestrim in povzdignem z nakitom, torbico ali čevlji, kot da bi nosila neka opazna kričeča in pisana oblačila.

So vam modni dodatki pri oblačenju pomembni?

O oblačenju resnično ne razmišljam veliko. Nekatere ženske, ko se dogovarjajo, da bodo šle v petek malo v mesto na zabavo, imajo že naštudirano, kaj vse bodo oblekle. Jaz pa sem zelo netipična ženska. Rada se uredim, ampak na hitro, nisem ena tistih, ki bi ure preživela v kopalnici, preden bi lahko šla od doma.

V zadnji minuti potegnem obleko iz omare in odhitim vsa polna energije. Kar se nakita tiče, nikoli nisem obsedena z dragimi kamni, zlatom ali čim podobnim. Rada imam 'bijoux', ki se trenutno nosi. Najraje nosim velike kose nakita. Ogromne zapestnice, čim več njih in verižice, včasih me navdušijo tudi kakšni uhančki. Bolj kot na nakit pa sem nora na torbice in čevlje.

Ste potem pripravljeni za torbice odšteti malo več denarja, da so bolj kakovostne?

Že leta sem velika oboževalka torbic Marjete Grošelj. Raje si privoščim kakovostno in unikatno torbico kot kakšen drug dražji kos. Če denimo oblečeš črno majico in črne hlače ter stajling nadgradiš z dobro torbico in nakitom, ne potrebuješ ničesar drugega. Njene torbice nosim že precej let.

Torbico, ki sem jo pri njej kupila pred 13 leti, še vedno lahko nosim, saj je odlično ohranjena in še vedno modna. Kot tudi vse druge. In še vedno me kdo vpraša, kamorkoli grem, tudi v tujini, od kje imam to torbico. Nekoč je v nekem intervjuju znana slovenska modna ikona dejala, da če daješ eno leto namesto kave en evro na stran, prihraniš za eno njeno torbico.

Verjetno imate več njenih torbic, ne samo ene …

Priznam, njene torbice so moja šibka točka. (smeh) Ne mine leto, da si ne bi kupila vsaj ene.

Se vam zdi, da človek potrebuje veliko denarja, da se lahko okusno in s stilom oblači?

Nikakor ne. Imam stranke, ki so premožne, vendar na žalost nimajo stila. Mislim, da je to zato, ker si lahko kupijo vse, kar želijo, potem pa tega ne znajo kombinirati. Velikokrat me prosijo za nasvete in najboljši nasvet je osebni stilist za nekaj ur nakupovanja in pregled domače omare.

Tu so resnično dobre Alenka Birk, Nina Šušnjara ali Nina Jagodic. Zdaj imamo pri nas res toliko odličnih trgovin, da se lahko z malo stila vsakdo dobro obleče. Za čevlje dam vedno malo več, ker se mi zdi pomembno, da so kakovostni, preostalo pa lahko dobiš že zelo ugodno, če le želiš.

Glede na to, da delate v modnem svetu, kjer imate veliko poznanstev, ali kdaj koga prosite za kakšen modni nasvet?

Seveda, za večje dogodke je kreatorka oziroma stilistka mojih oblek Nina Šušnjara. Pred njo sem velikokrat sodelovala z Zoranom Garevskim, saj mi je všeč njegov minimalizem. Popolne čiste linije. Všeč mi je bil tudi odštekan stil Jelene Prokovič. Njenih kosov imam tudi nekaj in so odlični. Resnično imam rada slovenske oblikovalce.

Če bi imela na razpolago na primer za isti denar kupiti večerno obleko svetovnega kreatorja ali kakšnega slovenskega kreatorja, bi zagotovo izbrala domači proizvod. Raje podpiram naše genialne kreatorje, saj obožujem unikate. Mogoče tudi zato, ker vem, da nima nobena druga ženska enake obleke kot jaz.

Se morda spomnite kakšnega konkretnega nasveta, ki ste ga prejeli in ga še vedno upoštevate?

Pred 11 ali 12 leti mi je neki zelo znani slovenski stilist svetoval, da resnično nikoli ne smem obleči punčkastih in nežnih oblačil, ker imam bolj nežen obraz. Na primer klasične ženske srajčke, kostime, pretirano barvito najstniško rožaste vzorce, volančke.

Ta stil ni zame. Rekel mi je, da moram postaviti kontrast svoji 'punčkastosti', drugače bo preveč nežnosti. Temu še vedno tiho sledim. Podobno je tudi pri ličenju. Obraz z bolj močnimi potezami lahko naličimo z nežnejšimi ličili, da ga zmehčamo, na nežnejši obraz pa lahko nanesemo tudi močnejši make up, da ga poudarimo.

Se vsak dan naličite?

Da, ampak ne preveč. Samo da osvežim obraz. Malo pudra, zasenčim oči in nanesem bleščilo, tako da se pogosto zgodi, da me ljudje sprašujejo, ali sem sploh naličena. Ko grem poleti na dopust, sem rada popolnoma brez ličil. Če grem pa na kakšne odmaknjene otoke, vsa ličila raje pustim kar doma.

Kot vizažistka moram priznati, da nimam rada pretiravanja, kar se tiče vsakodnevnega ličenja. Mogoče ravno zato, ker je to moja profesija. V svojem salonu T spot delam in tudi učim preproste ljudi, kako se naličiti za vsak dan.

Nova Story že v prodaji

Story