Matevž Faganel: “Prednost dajem dizajnu, ne imenu”

Vir: Story
23. 10. 2009

Oblikovalec Matevž Faganel obožuje sončna očala in barve, ki jim sam pravi 'nebarve'. Pravi tudi, da je vonj osebe enako pomemben kot to, kaj ima na sebi.

Story: Se kot oblikovalec strinjate s pregovorom, da obleka naredi človeka?

Zdi se mi, da je prej nasprotno in da človek naredi obleko. Obleka je lahko fenomenalna, ampak če oseba, ki jo nosi, nima pravega značaja, stvar ne deluje dobro. Odličen kos je lahko na nekom videti super, na drugem pa je grozen. Zdi se mi, da je to bolj povezano z osebnostjo kot pa z obleko. Je pa zelo lepo, ko se dobra obleka ujame z osebnostjo človeka, ki jo nosi.

Story: Študirali ste v Parizu in se nekaj časa izpopolnjevali v Londonu. Kako bi primerjali modo tam in pri nas?

London se mi še vedno zdi malo bolj avantgarden in eksperimentalno nara-vnan. V Parizu pa prevladuje uglajena sofisticirana moda, čeprav je danes tam veliko različnih oblikovalcev, ki tudi to spreminjajo. Pri nas se trudimo, kolikor se lahko. Ne moremo se omejiti samo na Slovenijo, saj ima država malo manj kot dva milijona prebivalcev, zato je treba razmišljati širše. Tukaj je še dejstvo, da nimamo uveljavljenega tedna mode, na katerem bi se predstavili oblikovalci, ampak imamo le samostojne modne revije, ki imajo drugačen namen kot v tujini.

Ko se v tujini oblikovalci predstavljajo na tednih mode, pridejo tja tudi predstavniki različnih trgovin, ki potem naročijo določene kose za svoje trgovine. Pri nas so modne revije bolj nekakšna promocija dela. Zdi pa se mi, da se zadnje čase stvari premikajo na bolje. S svojo vizijo so mi že dlje časa všeč Almira Sadar, Cliché in Oktober.

Story: Kako se po vašem mnenju oblačijo slovenski moški?

Včasih se mi zdi, da so moški pri nas bolje urejeni kot ženske. Na žalost. A hkrati zadnje čase opažam na cesti veliko ljudi, ki dokazujejo, da se da urediti in imeti stil.

Story: Kaj po vašem mnenju potrebuje moški, da je urejen brez pretiranega truda?

Klasika so T-majica, kavbojke in očala znamke Ray-Ban. S temi kosi ne more zgrešiti, vsaj v tem trenutku ne.

Story: Kaj bi po vašem mnenju moral v svoji garderobi imeti vsak moški?

Oblačila, na katera je ponosen. Dobre hlače, srajco in plašč ter seveda kakšen oseben dodatek, kot je šal, in zgodba lepo steče sama od sebe.

Story: Je v Sloveniji dovolj velika izbira oblačil za moške?

Na žalost ne. Izbira pri nas je zelo omejena. Zato največkrat nakupujem v tujini.

Story: Kje pa?

Velikokrat se vračam v Pariz, tako da navadno kar tam. Če seveda potrebujem kakšen kos, ga tudi tukaj kupim. Tu so še kakšni enodnevni izleti v Italijo. Najraje nakupujem, ko kje potujem.

Story: Nakupujete spontano ali le takrat, ko kaj potrebujete?

Vedno se mi zdi, da kaj potrebujem. Ko nekaj iščem, tega nikoli ne najdem. Zgodi se mi, da si v glavo zapičim, da bi imel določen kos, ki ga iščem in iščem. Ker ga ne najdem, nanj pozabim. Takoj ko pozabim, ga pa najdem. (smeh) Navadno najdem kaj zase, ko nekomu drugemu delam družbo pri nakupovanju.

Story: Rekli ste, da vedno nekaj nujno potrebujete. Kaj trenutno potrebujete?

Zdaj nujno potrebujem usnjeno jakno, ki je oblikovana kot klasična moška jakna, ne na zadrgo. Mislim, da jo bom na koncu kar sam naredil.

Story: Si velikokrat sami naredite oblačila?

Pravzaprav ne. Pri meni velja slovenski pregovor, ki pravi, da je kovačeva kobila vedno bosa. (smeh) Če pa že kaj naredim, to vedno prej dobijo prijatelji, ker so jim stvari tako všeč.

Story: Zakaj ne ustvarjate več oblačil zase?

Užitek mi je, ko si nekaj kupim. Šoping je vseeno 'trip', tudi za oblikovalca. Hkrati pa nisem tak, da bi nosil svoja oblačila samo zato, da bi si delal reklamo.

Story: Vas prijatelji prosijo, da greste z njimi nakupovat, ker imate oko za modo?

Ja. To mi je všeč, ker ne maram nakupovati sam, tako pa je celotno nakupovanje zelo prijetno. Sprehodiš se skozi Ljubljano, brskaš po trgovinicah in greš vmes še na kavo. To je res super. Ne maram pa velikih nakupovalnih centrov. V Ljubljani zelo pogrešam butike v centru mesta. Všeč mi je, da se sprehajaš po mestu in naključno zaideš v trgovine.

Story: Kateri oblikovalci so vam všeč?

Lanvin mi je zelo všeč. Pa saj jih je veliko. Ko končava intervju, si grem kupit hlače k Oktobru.

Story: Kako bi opisali svoj slog?

Rad imam barve, ki niso barve, torej črno, belo in sivo. Sicer pa moj stil zaznamujejo T-majice, kavbojke, suknjič in superge. Mogoče moj slog malo spominja na osemdeseta, vendar je zelo poosebljen.

Story: Potem sploh ne bi našli kakšnega barvnega oblačila v vaši omari?

Imam nekaj oblačil v vijoličasti in rožnati barvi, ki mi je že od nekdaj všeč. Pa še to so samo T-majice, druga oblačila so večinoma črna ali siva.

Story: Vam je kakšen trenutno priljubljen trend še posebej všeč?

Všeč so mi velike in masovne pletenine. To je videti super, na žalost pa niso nujno zelo nosljive. Ampak za lepoto je vredno potrpeti. (smeh)

Story: Koliko časa zjutraj porabite, da se odpravite od doma?

Potrebujem kar nekaj časa, pa ne ker bi se toliko časa oblačil, ampak ker se zelo rad prham. Obožujem, ko voda teče po telesu. Takrat sprostim misli. Nato pa se oblečem v dveh minutah.

Story: Ali pri oblačenju eksperimentirate?

Držim se svojega sloga, od katerega redko odstopam. Mislim pa, da se moj stil spreminja in razvija s časom.

Story: Ali radi popestrite svoj videz z modnimi dodatki?

Edina modna dodatka, ki ju imam, sta prstan in sončna očala. Prstan imam že od 15. leta. Sicer pa imam zelo rad parfume. Mislim, da je vonj osebe enako pomemben kot to, kaj ima na sebi.

Story: Koliko vam je pomembna znamka oblačil?

Če veš, da bo neko oblačilo bolj kako-vostno, ker je določene znamke, potem je pomembno. Da bi pa kupil kos samo zaradi znamke, to pa ne. Prednost dajem dizaj-nu, ne imenu.

Story: Imate kakšen modni fetiš?

Hmm. Sončna očala bi si lahko vedno kupoval.

Story: Kateri je najdražji kos, ki ga imate v omari?

Pulover, ki sem ga že pred leti kupil v Londonu. Takrat so se ravno začeli prodajati iPode in spomnim se, da bi si lahko za ceno puloverja kupil nekaj iPodov. Ampak z nakupom sem bil zelo zadovoljen. Vedno rad kupim kos, v katerega se zaljubim. In če je ljubezen velika, prenese tudi ceno. Ko nosiš še posebej ljuba oblačila, se res počutiš najboljše.

Napisala: Meta Kač
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Stilistka: Lana C.
Fotografije: Mimi Antolovič
Ličenje: Maja Šušnjara

Nova Story že v prodaji

Story