Matic Ajdič: Nenasitna rokerska duša

Matic Ajdič: Nenasitna rokerska duša (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
13. 11. 2013

Kitarist Matic Ajdič ne le da ljubi kitaro, ampak od nje tudi živi. Nekdaj najbolj prepoznaven kot član zasedbe Billysi (Billy's Private Parking) že leta sodeluje s Samuelom Lucasom, navdušuje hard rok privržence v bendu C4, po novem pa je tudi član novopečene rokovske senzacije San Di Ego. Njegova bit je v celoti predana roku in stil vzajemno prepleten z glasbo.

Kako ste se počutili na fotografiranju? Ste se prvič preizkusili v modni vlogi?

Kamer sem sicer vajen ... Že dolga leta sem v glasbenih vodah in dobro vem, kaj pomeni poziranje ali igranje pred kamero oziroma fotoaparatom. Poziral sem za fotografije in videospote različnih bendov, v katerih sem igral, vendar se šele zdaj zavedam, da tega nisem nikoli počel sam. Vedno je ob meni stala ekipa glasbenikov. Občutki so torej mešani. Ni šlo za nekaj povsem novega, a hkrati mi je bilo zelo zanimivo, da se nekdo tako intenzivno ukvarja samo z menoj. Stilist je prinesel kar precejšen zalogaj oblačil in dodelal slog, ki ni bil samo moden, ampak se je tudi dobro soočal z rokerskim stilom, ki me vsakodnevno najbolj definira.

Kakšen odnos imate sicer do mode?

Mode nikoli nisem dojemal kot take, nikoli ji nisem bil pripravljen slepo slediti. Outfit ima zame globlji pomen. Moj stil oblačenja izraža moj stil življenja, ki je seveda povezan z glasbo že od najstniških let, izraža moj pravi ego. Tak sem, tak sem bil in bom.

Kaj za vas pomeni imeti stil?

Zame imeti stil predstavlja občutek pripadnosti nečemu, kar se ne ustavi samo pri videzu, ampak se generalno dotakne tvojega življenja. Obenem si prav zaradi te pripadnosti unikaten. Ljudje s stilom pustijo svoj osebni pečat.

Po duši ste roker. Kako to najbolje pokažete navzven?

Svojo nenasitno rokersko dušo hranim z vsem, kar spada k takemu slogu življenja: vsako moje dejanje, misel, vsaka debata ali srečanje so nekako povezani z glasbo. Glasba napolni moje dneve, z njo se lahko preživljam in to mi omogoča drugo perspektivo na življenje. Nisem ujet v standardne urnike, ki jih narekuje družba, in ob tem se počutim svobodnega sam sebi narekovati svoj rokerski slog oblačenja.

Ima glasba velik vpliv na vaš osebni stil že od nekdaj?

Glasba ni samo imela velik vpliv name, glasba me je dobesedno oblikovala in seveda pustila svoj pečat, tudi kar se tiče stila oblačenja, ki sem ga vendarle moral malce omiliti. Najbolj mi je bil vedno pri srcu rok osemdesetih, moji vzorniki so bili predstavniki tega kičastega obdobja, ki ga svet vse do danes ni ravno razumel. Svoje 'modne grehe' sem čez čas popravil in našel stil, ki še vedno sledi rdeči niti osemdesetih, a dodaja pridih sodobnega roka in nekaj osebnih detajlov. V taki kombinaciji se počutim najbolje.

Kakšno je za vas najbolj rokersko oblačilo oziroma celoten stajling? Brez česa pravi roker ne more živeti?

To je odvisno od vsakega posameznika, zato ne morem govoriti na splošno. Tudi rokerski stil se je skozi čas preoblikoval v različne trende. Sicer bom zvenel zelo klišejsko, vendar kot zaprisežen 'klasični' roker ne morem živeti brez dolgih las, ozkih kavbojk, kavbojskih škornjev, usnjenih jaken in vsaj malenkost klasičnega nakita.

Se vaš vsakdanji stajling razlikuje od tistega na odru?

Na splošno gledano je moj slog na odru in zasebno isti, razlika je v detajlih in funkcionalnosti. Včasih sem sicer rad malce pretiraval in si na primer naličil oči s črnilom, danes pa je udobje na prvem mestu. Gibanje in igranje na odru namreč kličeta po udobnih in lahkih oblačilih. Pomembno je seveda, da je moj stil barvno usklajen s kitaro, ki jo uporabljam tisti večer, in da ne nosim nakita, ki bi sicer lahko poškodoval inštrument.

Ste že od nekdaj stilsko opredeljeni ali ste kdaj eksperimentirali?

Že od nekdaj me opredeljuje rokerski stil in nikoli nisem želel raziskovati zunaj svojega sloga, kar pa ne pomeni, da ta ne omogoča eksperimentiranja znotraj svojega konteksta. Obstajajo namreč situacije, ki zahtevajo na primer resnejši videz, vendar kombiniranje pravih kosov omogoča, da se v vseh situacijah ohrani rokerski duh.

Kje najraje pobrskate za oblačili? Se morda zakladi skrivajo tudi v kakšni zaprašeni omari?

Imam zdravo navado vsake toliko časa narediti 'čistko' v omarah. Vsaka odločitev, da določenega kosa ne bom več nosil, je dokončna, tako da so v omari same aktualne stvari. Kar se pa nakupovanja tiče, težko najdem kose, ki si jih želim. Čeprav niso prav pogoste, na srečo obstaja nekaj trgovin v Sloveniji, ki zaradi trenutne popularnosti rokerskih detajlov zadovoljujejo moje modne želje. Sicer pa zaradi prezahtevnosti nemalokrat iščem želene kose v tujini oziroma kar po spletu.

Kateri kos v vaši omari vas najbolj navdušuje v taki meri, da se počutite, kot da ste na vrhu sveta?

Nisem vezan samo na en specifičen kos. Ponavadi sem navdušen nad vsakim kosom, ki si ga na novo privoščim. Vsaka nova pridobitev me zelo razveseli, predvsem zaradi tega, ker navadno posvetim kar veliko časa iskanju. Preden do želenega kosa pridem, mine kar nekaj časa. V tem času se želja utrdi, in ko končno to nosim, se počutim odlično.

Radi nosite škornje, zato me zanima, koliko parov je v vaši omari?

To je vprašanje, ki si ga ponavadi postavljate dame med seboj ... Pri mojih kavbojskih škornjih je zadeva povsem drugačna. Poleg videza, rokerskega pridiha in funkcionalnosti šteje kvaliteta, in ne kvantiteta. Razumljivo je, da se to kaže v ceni, a dober škorenj ti služi leta in je zame res najudobnejša obutev v vsakdanjem življenju in na odru.

Tudi pričeska je postala prepoznaven simbol vašega osebnega izražanja skozi stil. Kdaj se vam je porodila ideja in kako skrbite za svoje lase?

Dolge lase imam že od osnovne šole in z leti sem dojel, katera pričeska mi ustreza v vsaki situaciji. Seveda je stilna in urejena, a uporabljam jo predvsem zaradi udobja na odru. Ko nastopam, se veliko gibam in lasje v očeh bi me motili med igranjem. Zavedam se, da sem s časom postal prepoznaven zaradi nje, in vem, da si ljudje mislijo, da je za mojim videzom cela filozofija nege in urejanja, a sem našel najugodnejšo rešitev, kar se slednjega tiče. Z lasmi imam res zelo malo dela in s podobo, ki sem si jo ustvaril, se res počutim najbolje.

Napisala: Manja Plešnar
Kreativni vodja projekta: Špela Jambrek
Stajling: Boris Arivuković
Make up artistka: Maja Razboršek za Make Up Artist Center
Pričeska: Matjaž za Mič Styling

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 46/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 46/2013

Story Story 46/2013, od 06. 11. 2013