Miša Molk: "Nisem modna obsedenka"

Miša Molk (foto: Mimi Antolovič) Mimi Antolovič
Vir: Story
20. 7. 2011

Prva dama naše televizije Miša Molk je že desetletja tista, ki jo lahko brez pomislekov imenujemo prava domača zvezdnica. Tudi zaradi osebnega stila, saj je vedno znala poiskati garderobo, v kateri je zasijala in tako še utrdila svojo osebno karizmo.

Story: Koliko resnice je v tem, da obleka naredi človeka?

Ne bi rekla, da ga naredi, ga pa nekako predstavi. To, v kaj smo oblečeni, pove veliko zlasti o nas samih, kako vidimo sami sebe, in prav zato naša obleka pusti slab ali dober vtis o nas. Seveda pa je vedno pomembno, kdo ta vtis bere in ali sploh zna brati.

Story: Ali se urejeni počutite bolje, bolj samozavestno kot v trenirki?

Nisem opazila, da bi mi trenirka brkljala po samozavesti. (smeh) Bi se mi pa precej zamajala, če bi po Golovcu lazila v visokih petah. So pa pomote lahko prav simpatične. Pred leti sem srečala punce, ki so očitno podaljšale maturanca in si zjutraj v dolgih oblekah s čeveljci v rokah namakale žulje pod pipo na tržnici. Super prizor!

Story: Kako pomembno je, da človek ugotovi, kaj mu res pristaja?

Saj vsak misli, da to ve, zato se pa obleče, kot pač se.

Story: Ste se kdaj za nasvete obrnili na stro­kovnjake? Koliko so vam svetovali stilisti, ko­stumografi, s katerimi ste sodelovali?

Oh, seveda, to so dragocene izkušnje. Videz je sicer nemi del komunikacije, ki pa zna biti zelo glasen, kadar podoba zgreši okolje ali oddajo, če govorim o televizijskem delu. Dobro izbrana obleka lahko odlično uskladi besede, gibanje, vsebino, ki jo sporočaš. Zato izjemno cenim dobre kostumografe in stiliste, ki natančno vedo, kaj je kostum, kaj je obleka in kako pristopiti k projektu. Enako pomembno je najti ravnotežje in svoj stil v zasebnem življenju, da namreč z obleko pripoveduješ o sebi, ne pa o tem, kaj in kdo si želiš biti.

Story: Kaj je bilo najbolj trapasto, kar ste kdaj nosili?

Danes se zdi malo 'čez' vse, kar smo nosili v osemdesetih. Ni, da ni. Ampak takrat je funkcioniralo. Je pa zanimivo to, kako so bile včasih, ko je bila recimo moja mama okoli 40, obleke dobro izdelane, materiali pa kakovostni. In čudim se, kje so takrat ženske sploh dobile bele čipkaste rokavice, prekrasne klobuke, broške, čudovite čipkaste bluze,  fres čevlje s platformo ... To je vintage, ki ga še vedno lahko nosiš, ne moreš pa se zdaj vrniti v sedemdeseta in kaj potegniti iz omare, razen dolgih hipijevskih oblek, ki pa so že povsem obledele.

Story: Ali garderobo nakupujete načrtno ali vas zapelje lepa izložba?

Ah, kaj bi z načrti, da potem nekaj dni letaš naokoli kot zmešan. To ni užitek, ampak histerija. Pogosto kupujem zunaj, ko sem kje na poti. Čisto mimogrede. Ponavadi poleti plašč, pozimi kopalke. (smeh)

Story: Imate kakšno priljubljeno blagovno znamko?

Na znamke se ne lepim. Saj veste, tudi dizajnerji včasih skrenejo po svoje, na pisti so očarljivi, v trgovinah pa ne vedno. Če pa pogledam v omaro, mi je očitno po stilu zelo blizu Anne Valerie Hash, predvsem zaradi zelo nosljivih materialov in ker mi je prišlo v navado, da obiščem njeno trgovino. Pa Stella McCartney. Sicer pa z znamkami nisem obsedena, ker me moda prav zares navdušuje in poleg tega se pojavlja vedno več novih imen. Itak etiketo ali listek takoj odrežem, da me ne praska po vratu. Zapomnim si le slovenske kreatorje.

Story: Česa nikoli ne bi oblekli?

Če recimo oblečeš kombinezon, moraš izbrati tudi prostorno stranišče, sicer namočiš rokava. Sem odgovorila?

Story: Si garderobo pripravite že prejšnji dan ali se zjutraj oblačite po navdihu?

Če zvečer ne utegnem poslušati vremenarjev, se zjutraj pač oblečem na hitro. 'Za sva vremena.' (Za vse čase, op.) (smeh)

Story: Ste že pospravili zimsko garderobo?

Končno eno dobro vprašanje! (smeh) Sem, pred kratkim. Evo, bravo!  Eno popoldne je šlo v maloro.

Story: Kaj bi našli v vaši garderobni omari? Bi bili zgroženi ali očarani?

Našli bi red. Vse zloženo in lepo obešeno.

Story: Ste si kdaj želeli garderobno sobo, kot jo je imela Carrie v seriji Seks v mestu?

Če se ne motim, ni našla miru niti v garderobi. (smeh)

Story: Ste tudi vi nori na čevlje? Kaj je vaša modna obsedenost?

No, nora ne, vsaj zaradi čevljev ne. (smeh) Jih pa rada kupujem. Ker čevelj povzdigne ali uniči garderobo. Ja, čevlji, common!

Story: Kako dolgo zdržite v res visokih petah?

Celo noč, če je fajn!

Story: Zakaj so najlepši prav najbolj neudobni čevlji?

Saj vsi niso lepi, so posebni, drugačni, malo ekscentrični, nekateri celo udobni.

Story: Koliko torbic imate? Ali jim menjate dnevno ali se vam zdi preveč naporno, da bi iz ene v drugo prelagali vse, kar je v njej?

Ko še nisem poznala Marjete Grošelj, mi ni bilo toliko do torbic. Vedno sem imela velike, malo nenavadne 'malhe', ki sem jih kupovala povsod po svetu, da sem spravila notri vsa službena gradiva. Ko pa sem s torbico Marjete Grošelj sedela na tiskovki Evrosonga - žal se ne spomnim več, v kateri državi je to bilo - in so me punce v akreditacijskem centru vse po vrsti spraševale, kdo je dizajner te torbice, sem se šele zavedela, da tudi s torbico veliko povem o sebi. Od takrat nosim samo njene. Ne menjam jih vsak dan, če pa, to počnem z užitkom, ker je gospa Grošelj prava umetnica. In njena torbica nadgradi podobo, tako kot dobro izbrani čevlji.

Story: Bi vam bilo nerodno, če bi vam padla torbica in bi se iz nje po tleh raztresla vsebina? Nerodno mislim zaradi vsebine ...

Oh, to se mi je že zgodilo. V glavnem padejo ven papirji. Teh pa se ne da prebrati tako na hitro.

Story: Koliko spremljate modne trende?

Nisem obsedenka. In tisti 'must have' se mi zdi hujši od konfekcije, zlasti ko ga preberem. Tako prekleto dolgočasno, nekateri to zgolj prepišejo. Moda me vznemirja, ker mi vedno napove pot, ki jo lahko sama izberem.

Story: Kako vam je všeč sedanja moda?

Zelo, zelo! Dolga barvita krila in obleke - preproste, praktične, svobodne! Z lasmi, ki gredo po svoje, ki se gibljejo … Ali pa ženstveni kostimi iz petdesetih v slogu Kim Novak v Hitchcockovih filmih. Oboje je zelo seksi. Le da pri zadnjih porabiš več laka za lase. (smeh) Ja, všeč mi je letošnja moda, ki ne izključuje, ampak zgolj dopolnjuje.

Story: Koliko se pri nakupu, oblačenju sploh prilagajate modi?

Precej, ampak nezavedno. Modo pač spremljam, tako kot Erjavčeve odhode iz vlade. Zato me ne preseneti. Ampak se navdušujem.

Story: Domnevam, da je Ula nekoč veliko kombinirala z vašimi oblačili. Kaj pa vi z njenimi - si od hčere kdaj sposodite kak kos garderobe? Ali vsaj modni dodatek?

Seveda si je kdaj obula moje čevlje, to se spodobi za pubertetnico. Mi je pa všeč, ker ji niso najpomembnejše znamke in je vzpostavila svoj lastni stil. Da se namreč najdeš. Pogosto se poigrava z najinimi oblekami in smejeva se druga drugi. Ula recimo na sebi ne prenese veliko nakita, ker je povsem drugačna osebnost. Izčiščena. Vse, kar je dodana vrednost, na njej deluje kot balast. Spoštujem njeno skromnost in osebni stil, ki ga je razvila. Tako zasebno kot na odru. In če se vrneva na začetek, obleka pripoveduje predvsem o nas samih. Zato si jih ne izposojava. Sva pač različni.

Napisala: Sonja Javornik
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Fotografije: Mimi Antolovič
Stilistka: Nina Jagodic
Ličenje: Maja Šušnjara
Pričeska: Matjaž za Mič stajling

Nova Story že v prodaji

Story