Modna zgodba z Majo Založnik: Drugačnost je njen predznak

"Vedno s seboj nosim barvne dodatke, tatuje, ki so kot nakit na telesu." (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
21. 8. 2014

Pevka Maja Založnik je drugačna zaradi zanimivega stila, ki temelji na določenem obdobju iz zgodovine. Navdušujejo jo predvsem 50. in 60. leta prejšnjega stoletja, ki so jo obsedla. Sicer pa je Maja v mladosti preizkusila kar nekaj zanimivih stilov, ki so presenetili tudi nas.

Maja, kdaj ste se prvič navdušili nad stilom pin-up in zakaj?

Pred približno tremi leti, ko me je prijatelj, moj mojster tetoviranja Daniel Zamorano Rojas, navdušil nad njim. V bistvu mi je pokazal slike in stil ter rekel, da bi mi odlično pristajal. Pozneje sem se v tem našla in res se počutim odlično.

Kako vam je bil všeč izbor oblačil za naš editorial in koliko se pustite stilsko 'voditi'?

Vaš izbor mi je bil zelo zanimiv, saj je vseboval barve in kombinacije, ki jih ponavadi ne kombiniram ali pa jih že nekaj časa nisem. Vsekakor se pustim stilsko voditi, ker sem odprta in pripravljena za nove izzive ter spremembe. Se pa rada držim okvira pin-upa.

Maja

Kakšna 'modna' obdobja ste že imeli in ali bi na katero najraje pozabili?

Moja modna obdobja so zelo zanimiva. V osnovni šola sem imela čisto povprečen, najstniški stil. V srednji šoli sem se navduševala nad hlačami na trapez, stilom 70. let, rute sem nosila ovite okoli pasu, z oblačili sem želela izstopati ... Pozneje sem se podala v stil 'rasta', imela sem celo 'dreade', ki sem si jih naredila sama po tem, ko sem obiskala festival v Tolminu. Nosila sem obleke prek hlač. Lahko bi rekla, da sem se oblačila nenavadno in drugače ter s tem privabljala poglede mimoidočih.

Kateri trend je po vašem večen in ne bo nikoli šel iz mode?

Poslovni ali elegantni stil, ki je vedno bil in bo v modi. Se pravi črna barva, krilo, srajca, suknjič. To obstaja že desetletja, zato menim, da ne bo šel nikoli iz mode.

Maja

Kako se lotite najljubšega ženskega opravila, nakupovanja?

Ponavadi imam 'srečo', da pregledam vse trgovine, a stvari, ki jo nujno potrebujem, ne najdem. Ko imam čas, se po nakupih odpravim sama ali s prijateljico, da pa je nakupovanje še bolj zabavno, gremo pogledat, kaj novega imajo v trgovinah ali na znižanju, in takrat spontano vedno kaj najdem.

Katero oblačilo v vaši omari je nenadomestljivo in posebno zaradi sentimentalne vrednosti?

Trenutno imam ogromno oblek, ki sem jih lani dobila na turneji z ladjo in so nenadomestljive, predstavljajo del mojega življenja, ki ni bil na kopnem. Mislim, da bodo ostale kar nekaj časa. Sicer pa menim, da je treba obleke, hlače in majice zamenjati, ko doživijo svoj namen. (smeh)

Maja

Imate kakšen kos nakita ali kaj, kar vedno nosite s seboj?

Ne nosim skoraj nič nakita, kvečjemu kombiniram kakšne uhane, glede na to, kaj oblečem. Sicer vedno s seboj nosim barvne dodatke, tatuje, ki so kot nakit na telesu. (smeh)

Kaj je za vas definicija prave modne ikone?

Modna ikona je ženska s stilom, ki je v vsakem trenutku videti popolno, pa naj bo to v športnem, elegantnem stilu ali tistem za na oder. Zame je ena in edina Dita Von Teese.

Maja

Kateri je najdražji kos v vaši omari?

Najdražji kosi v moji omari so krila, ki jih tudi najraje nosim.

Kdo skrbi za vašo podobo?

V zadnjem času skrbi zanjo prijatelj in oblikovalec Boštjan Polanec, saj se v njegovih kreacijah počutim posebno, seksi, zapeljivo in predvsem ekstra. Karkoli mi ponudi, vse je seveda v okviru pin-upa, nosim z užitkom, saj je narejeno posebej zame.

Kaj bi si želeli imeti ali pa že imate iz obdobja 50., 60. let?

Iz tistega obdobja že imam ogrlico iz perl, ki mi jo je podarila stara mama in jo čuvam za posebne priložnosti. Perle so zgodovinskega pomena, saj jih je babica nosila, ko je bila mojih let. Vsekakor bi z veseljem imela še kakšno stvar iz tistega obdobja, na primer kakšen korzet, spodnje perilo, ki je bilo svojevrstno, in pa seveda čevlje.

Napisala: Manja Plešnar
Kreativni vodja projekta: Špela Jambrek
Fotografije: Helena Kermelj
Stajling: Petra Rozman
Pričeska: Luka Korošec za Mič Styling
Make-up artistka: Tadeja Šterk za Make Up Artist Center

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 34/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 34/2014

Story Story 34/2014, od 14. 08. 2014