Modni intervju s Tadejo Ternar

Vir: Story
9. 3. 2009

Tadeja Ternar je zagotovo ena najbolj srečnih misic v samostojni Sloveniji, saj bo na prestolu najlepše kraljevala še en mandat. V letu dni je svoje poslanstvo izkoristila maksimalno in že uresničila nekatere visoko zastavljene cilje. Za nekatere pa je poleg najlepše Slovenke postala tudi seksi modna ikona.

Story: Glede na to, da ste miss Slovenije, vas moda, hočete ali nočete, ves čas spremlja. Kako se je spremenil vaš odnos do mode v dobrem letu dni, odkar ste na prestolu najlepše?
Drži, da ko postaneš medijska osebnost, moraš biti pozoren na veliko stvari, med njimi tudi na izbiro oblačil. Že od nekdaj sem nosila tisto, kar mi je bilo všeč in v čemer sem se dobro počutila. Tega se držim tudi zdaj, sem pa nekoliko bolj pozorna na svet mode, saj konec koncev kot manekenka tudi predstavljam oblačila in trenutne trende.

Story: Vem, da obožujete čokolado. Bi za modo lahko trdili podobno? Ste morda ena od modnih gurujk?

Nobena odvisnost pri meni ni tako izrazita kot čokolada. Nisem obsedena z določenimi stvarmi, na primer s čevlji ali čim podobnim. Rada sem urejena, ampak ne pretiravam v nobeni stvari. Mogoče je zanimivo to, da v nasprotju z drugimi ženskami ne maram nakupovanja. Ne nudi mi nekega užitka. Če je le mogoče, tisti čas raje izkoristim za kaj pomembnejšega.

Story: Ste na tekočem z zadnjimi modnimi smernicami?
Sem, čeprav moram priznati, da mi vedno niso všeč … Se pa vedno najde kompromis med smernicami in posameznikovimi željami.

Story: Prisegate na kvantiteto ali bolj na kvaliteto?
Po navadi bolj na kakovost, čeprav redko dam veliko denarja za eno stvar, saj v mojem primeru tako ali drugače ne morem biti večkrat v istih oblačilih. Predvsem stavim na to, da mi je neka stvar všeč in se v njej dobro počutim.

Story: Najdražji kos oblačila, ki ga imate v svoji omari?

Mislim, da je to večerna obleka, ki sem jo do zdaj oblekla le enkrat, in sicer za posebno priložnost. Kupila sem jo v prestižnem butiku v Parizu in jo hranim v omari, ki je namenjena le večernim oblekam. Res mi je pri srcu in jo nameravam spet obleči za kaj posebnega.

Story: Vam je bilo na začetku morda težje izbirati oblačila za določene namene?
Nekih posebnih težav z izbiro oblačil za določene namene nisem imela, saj če veš, na kakšno prireditev greš, ni težko izbrati prave obleke. Je pa res, da se po letu in pol izkušenj s takimi stvarmi niti ne ukvarjaš več.

Story: Ste bili kdaj v zadregi, kaj obleči, da bo ustrezalo namenu?
Seveda. (smeh) Lani na svetovnem izboru na Kitajskem. Organizatorji so bili večkrat skrivnostni in nam niso hoteli povedati, kam gremo in kaj nas čaka, zato je bil seveda izbor obleke še toliko težji. Z miss Srbije sva nekega večera tuhtali in tuhtali, kaj obleči, in ko je že zmanjkovalo časa, je Mirjana še obtičala v eni obleki … Ko sva obleko le spravili z nje, sem ji jaz posodila svojo. No, potem sva uničili še nakit. (smeh)

Story: S fantom Gregorjem se resda ne vidita pogosto, saj on služi kruh v Gorici, vi pa ste v Beltincih. Pa vseeno. Ste ga kdaj povprašali za modni nasvet? Vam je znal svetovati?

Grega se zelo rad uredi, in to mu pristaja. On veliko raje nakupuje kot jaz, in ko sva skupaj, večkrat pokomentira moja oblačila ... Včasih mi tudi kar sam nabere kombinacije in zanimivo - po navadi so mi všeč.

Story: Kdo od slovenskih oblikovalcev v vaši garderobni omari zavzame največ prostora?

V moji garderobi ni veliko prostora za slovenske oblikovalce. Ne, da mi ne bi ustrezali, ampak imam lahko neko obleko le enkrat, zato si jo raje izposodim ali pa mi jo sešijejo ter jo potem vrnejo v prodajo ali izložbe. Oblikovalci, s katerimi tako sodelujem, so Maja Ferme, ki mi je naredila tudi obleko za letošnji finalni izbor, ki ga žal ne bo. Pa tudi Diana Kotnik Lavtižar, poročni salon Sanja iz domačega kraja, kjer mi vedno naredijo obleke po želji …

Story: V čem se počutite zapeljivejši? V lepi obleki ali zapeljivem spodnjem perilu?

V lepi obleki, pod katero mora biti zapeljivo perilo. To je odlična kombinacija!

Story: Greste v korak z modo tudi s spodnjim perilom?

Prav gotovo, čeprav je tudi pri izbiri perila pomembno razpoloženje. Včasih se počutim punčkasto in oblečem kaj z motivi risanih junakov, včasih pa kaj bolj zapeljivega s čipkami ali svilo.

Story: Kaj menite o tako imenovanih oblekice 'več je manj'? Se vam zdi, da je ženska tudi brez njih lahko dovolj zapeljiva, drzna in elegantna?
Menim, da mora biti vsaka obleka izbrana z okusom in prekratke oblekice prav gotovo niso okusne. Bistvo obleke je, da jo znaš nositi in si lahko zapeljiva tudi v tisti, ki ne pokaže skoraj vsega. Tudi moškim ni vedno všeč 'napol gola' ženska, ampak se pustijo raje presenetiti.

Story: Se vam zdi, da Slovenke znajo slediti modnim trendom?

Dokaj, čeprav se mi zdi moda v Sloveniji precej zadržana … Preveč gledamo na to, kar bodo rekli drugi. V drugih državah se res vsak obleče tako, kot mu paše, in ga nihče ne komentira v smislu, kakšen je. Verjetno je pri nas tako zato, ker smo majhni in se vtikamo drug v drugega. Manjkajo nam še določene stvari. Predvsem ideje, da bi vsak oblekel tisto, kar se njemu zdi zanimivo, saj moda dopušča marsikaj. Ljudje v Sloveniji so še vedno preveč zadržani glede mode.

Story: Zagotovo ste kot najlepša Slovenka doživeli svoj največji modni kiks? Nam ga zaupate?

(smeh) Ne ravno modni kiks, sem pa enkrat hitela v petkah oziroma tekla in se mi je sezul čevelj. Ostal je na pločniku, zato sem se hitro obrnila, ga pobrala ter hitela naprej.

Story: Obleka naredi človeka. Se najdete v tem pregovoru?

Do neke meje. Obleka res veliko pomeni, ampak še pomembneje je, kako neko stvar nosiš. Normalno je, da se v obleki dobro počutiš, saj se to izraža tudi navzven. Večkrat se zgodi, da je ista stvar na nekem človeku čudovita, na drugem pa živa katastrofa …

Story: Se je v vas kdaj porodila želja, da bi se prelevili v živo lutko v izložbi?
Zasledila sem že izložbe z živimi lutkami in se mi je zdelo res dobro! Za hip sem si v izložbi predstavljala tudi sebe in mogoče bom kdaj to tudi uresničila. Je pa bilo zelo zanimivo na slikanju, kjer sem predstavljala lutko. Počutila sem se res kot prava lutka in v tej vlogi bi ostala še kakšen dan ali dva. (smeh)Napisal Domen Mavrič
Vodja projekta: Irena Lušičić
Stilistka: Tina Curk
Fotografije: Fulvio Grissoni
Ličenje in pričeska: Tina Fabjan (Max Factor) in Matjaž za Mič Styling

Nova Story že v prodaji

Story