Predstavljamo vam Nušo Smolič

Vir: Govori.se
8. 12. 2009

V naslednjih dneh si v rubriki Moda in lepota lahko preberete intervjuje z mladimi modnimi oblikovalci, ki bodo svoje obleke in sebe predstavili na modni reviji I KNOW YOU WANT ME – YOUNG FRESH CREATIVE, ki bo 9. decembra 2009 ob 19. uri v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Kako bi opisali svoj stil in svoj pogled na svet?

Svoj stil, pogled in sebe v celoti bi opisala z načelom 'počni, kakor čutiš'. Tako poteka moj dan, k čemur spada tudi izbira oblačil. Stil je torej 'po občutku', ni 'casual' in ni visoka moda. V moji garderobi so vedno prisotne barve, ki se dopolnjujejo - barve na sebi, barve v dnevu, ljudeh in življenju sploh.

Kaj je unikatnega na vaših oblačilih?

Pri mojih kreacijah je vsekakor unikaten poseg združevanja slikarstva in oblačila. Kreacije izkoriščam kot nekakšen medij, pri katerem moja slikarska vizija dobi drugo razsežnost. Ta dinamičnost se pokaže že v izboru barv in unikatnem potisku oblačil, kamor lahko vnesem svoje poteze in pustim pečat.

Kje se omenjeni vpliv slikarstva v modnem oblikovanju najbolj pozna?

Iz slikarstva črpam vedno nove motive in oblike, ki mi dajejo svobodo v spektru razmišljanja tematike. To se pokaže v oblikovanju estetike kreacij, skozi katere izživim in prenesem svoje slike v fizični, snovni 3D.

Katerega znanega Slovenca oziroma Slovenko bi najraje oblekli?

Pri tem izboru sta mi pomembna značaj osebe in zunanjost. Pomembno je torej homogeno ravnotežje obeh. Zato bi mi bil svojevrsten izziv kreirati za Ivano Šundov Hojan, Manco Izmajlovo in Ivo Krajnc. Druži jih neka posebna nežnost, mimika, dinamičnost in drznost. Vsekakor bi mi bilo delati za tako osebnost v velik užitek. Moška oblačila so svojevrsten izziv, premagovanje njihove togosti pa je zame vir velikih kreativnih variacij.

Kje dobite navdih za oblikovanje?

Navdih se kaže v samem pogledu na svet. Ker so mi v življenju pomembne takšne in drugačne barve, črpam ideje iz svojega okolja. Navdih je narava, energija ljudi, njuno medsebojno prepletanje, sožitje živega in neživega.

Kdo so po vašem mnenju v Sloveniji tako imenovani 'trendseterji'?

Omenila bi oblikovalko Majo Ferme, ki je izvirna pri izbiri kroja, raznovrstne palete barv in več slogov njenega dela, ki je dostopno taki in drugačni populaciji. Pa tudi Alana Hranitelja, ki v Sloveniji prebija mejo med modo in umetnostjo in je s svojimi skulpturami in kreacijami ustvaril nekaj povsem novega.

 

Mlade oblikovalce lahko spoznate tudi na spletni strani Mladi Oblikovalec.