Renata Peterka: Rokerica po duši

Rokerica po duši (foto: Matjaž Tančič) Matjaž Tančič
Vir: Story
10. 12. 2010

Starševstvo je močno vplivalo na modni slog nekdanje manekenke Renate Peterka. Čeprav jo moda spremlja že vse življenje, meni, da ni prava modna navdušenka.

Story: Ali se je vaš slog spremenil, ko ste postali mama?

Seveda, zelo. Preden sem rodila, sem imela bolj eleganten stil, potem pa se je spremenil v bolj športnega, saj je življenje z otroki vedno aktivno in polno akcije. Nekako ne gre, da bi v krilu in petkah skakala in tekala za njimi. Tako da se je z otroki eleganten stil poslovil. Se pa še vedno rada uredim za kakšno posebno priložnost.

Story: V katerih oblačilih se počutite najbolj udobno?

Če sem doma, v trenirki, če pa gremo z otroki ven, pa največkrat oblečem kavbojke, ker so vsestranske.

Story: Ali svoj osebni slog prilagajate trenutnemu razpoloženju?

Tudi včasih. Če je vse v redu in sem dobre volje, se oblečem v bolj žive barve. Sicer pa je moja barva že od nekdaj črna. Če bi pokukali v mojo omaro, ko sem bila najstnica, bi videli samo črna oblačila. Zdaj sem se navadila nositi tudi oblačila drugih barv.

Story: Ali s stilom radi izražate tudi svojo osebnost?

Seveda, zdi se mi, da jo. Vedno sem bila rokerica po duši, zato so mi tudi všeč črna oblačila, še bulerje sem včasih nosila. Seveda pa sem se za določene priložnosti oblekla elegantno.

Story: Bi zase rekli, da ste prava modna navdušenka?

Ne, nisem. Navadno oblečem oblačila, v katerih se počutim dobro in udobno. Da bi pa na vsakem koraku sledila modi, to pa ne.

Story: Torej ne spremljate redno dogajanja v modi in modnih trendov?

Spremljam, saj že vse življenje delam v modi. Že od nekdaj spremljam modne trende, predvsem tiste, za katere mislim, da pristajajo moji postavi. Od trendov vzamem tiste, ki so mi všeč, ne pa kar vseh. Poleti so bile zelo priljubljene sandale gležnjarji, ki mi nikoli niso bili všeč, zato tega kosa pač nisem kupila.

Story: Katerega od aktualnih modnih trendov lahko zasledimo v vaši garderobi in katerih nikoli ne bomo?

Zelo rada nosim tunike, ker pristajajo mojemu hipijskemu stilu. Nikoli pa me ne boste videli v zelo kratkem mini krilu in visokih škornjih.

Story: Ali radi eksperimentirate s svojim zunanjim videzom?

Včasih poskusim kakšno nepreverjeno kombinacijo, ampak se takrat ne počutim dobro, ker vem, da to nisem jaz. Zato raje ostajam pri preverjenih kombinacijah, v katerih se počutim udobno.

Story: Si kdaj s prijateljicami priskočite na pomoč z modnimi nasveti?

To se pa velikokrat zgodi. (smeh) Zgodilo se mi je že, da sem morala na kakšen dogodek, pa sem stala pred omaro in nisem vedela, kaj naj oblečem. V takih trenutkih sem klicala mamo ter prijateljice in jih prosila za pomoč, da smo skupaj nekaj skombinirale, da sem potem lahko samozavestno šla na dogodek. Ko sem morala obleči kavbojke in majico, ni bilo težav, ko pa sem se morala kako drugače urediti, pa sem bila v težavah. (smeh)

Story: Koliko vam pomenijo modni dodatki?

Modni dodatki so kar pomembni. Mislim, da k umirjeni garde­robi modni dodatek zelo pristaja. Rada imam zapestnice in verižice, ampak ne preveč, da ni kičasto. Pa zapestnice iz lesa so mi tudi zelo všeč.

Story: Ali vsak dan nosite nakit?

Odvisno od počutja. Če se zjutraj zbudim in si zaželim pope­striti svojo podobo z zapestnico ali verižico, potem pač sledim občutku.

Story: Kaj pa čevlji in torbice?

Čevljev sploh ne bom omenjala, ker sem nora nanje. Mami pravi, da bi lahko odprla bolšji sejem s čevlji. (smeh) Na torbice pa niti nisem tako nora, zato imam tri, ki jih menjam.

Story: Torej so čevlji vaš modni fetiš?

So, ampak predvsem športni čevlji, ne pa elegantni. Ne zbiram čevljev z visoko peto.

Story: Ali otroci že sami povedo, kako bi bili radi oblečeni?

Srednja punčka Gaja bi bila rada samo v rožnatih oblačilih, tako da imava zjutraj že težave, kaj bo oblekla. Je moje nasprotje, saj bi bila rada čim bolj načičkana, elegantna in bi nosila samo krila. Potem pa se včasih malo spreva, ko ji rečem, da je mrzlo in naj si raje obleče hlače. Najmlajša Stela pa seveda ponavlja za starejšo sestro. Sinu Maju je vse bolj všeč hiphop slog.

Story: Glede na to, da imate tri otroke, verjetno nimate veliko časa zase. Kako pa se razvajate, ko imate končno kakšno uro ali dve zase?

Rada grem v hribe, če pa sem doma, si natočim kopel in za eno uro zaprem vrata ter uživam v miru.

Story: Se ličite vsak dan ali samo ob posebnih priložnostih?

Samo ko kam grem, če sem doma, pa se nikoli ne naličim.

Story: Kako vsak dan negujete svojo kožo?

Temu ne posvečam pretirane pozornsoti, zjutraj in zvečer si kožo najprej očistim z mlekom, potem pa nanesem kremo.

Story: Brez katerih kozmetičnih izdelkov nikoli ne zapustite doma?

V torbici imam vedno bleščilo za ustnice in maskaro. Preostalih izdelkov pa ne potrebujem nujno.

Story: Kakšni parfumi so vam všeč?

Všeč so mi sveži parfumi, ne sladki.

Story: Se odišavite vsakič, ko greste od doma, ali le ob posebnih priložnostih?

Parfuma ne uporabljam vsak dan, ker bi potem hčerki to videli in bi želeli ponavljati za mano. Nenehno me zasledujeta in opazujeta, kaj delam, potem pa želita ponavljati. Ko se češem ali pa ko se ličim, stojita zraven in me sprašujeta, kaj uporabljam in zakaj. Gajo sem tudi že našla, ko je bila čisto zapacana z mojimi ličili. Zato sem malo bolj previdna. Enkrat na mesec pa ji pustim, da si nalakira nohtke. To pa je vse.

Napisala: Meta Kač
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Stilistka: Špela Jambrek
Ličenje: Nataša Zajc

Nova Story že v prodaji

Story