Sandra Marinovič: “Moj stil je odvisen od razpoloženja”

18. 2. 2010 | Vir: Story
Deli

Manekenki Sandri Marinovič, ki je v nekaj letih zgradila uspešno kariero tako pri nas kot v tujini, je pri oblačilih najbolj pomembno, da se v njih dobro počuti. Svoj videz rada nadgradi in spremeni z modnimi dodatki in detajli. Njena strast pa so šali, ki jih ima ogromno.

Story: Se strinjate s pregovorom, da obleka naredi človeka?

S tem pregovorom se nikakor ne strinjam. Mislim, da smo vsi ljudje enaki in da ni smiselno nekoga ocenjevati glede na to, kakšna oblačila nosi. Človeka naredijo njegova dejanja, osebne karakteristike, odnos do soljudi, energija, ki jo izžareva, in podobno, nikakor pa ne oblačila, ki jih nosi.

Story: Kako bi opisali svoj stil oblačenja?

Moj stil oblačenja je odvisen predvsem od razpoloženja, Največkrat sem oblečena čisto preprosto, v tistih oblačilih, v katerih se najbolje počutim. Je pa tudi odvisno, za kakšno priložnost se moram obleči.

Story: Ali je delo v tujini za priznane znamke kakorkoli vplivalo na vaš stil?

Delo za priznane blagovne znamke je delno vplivalo na moj stil oblačenja, nikakor pa ne v celoti. Svoj stil vsekakor deloma izpopolnim ali malce spremenim z določenimi kosi blaga, ki jih blagovne znamke ponujajo. Vendar to nikakor v celoti ne vpliva na moj lasten stil, ki je včasih lahko popolnoma v nasprotju s slo­gom, ki ga predstavljajo priznani modni oblikovalci. Večinoma pa mojo pozornost pritegnejo detajli, ki se jim skušam čim bolj približati.

Story: Ali menite, da morate kot manekenka bolj spremljati dogajanje v modi in modne trende?

Dogajanje v modi in modne trende spremljam vsak dan. Kamorkoli grem, vedno se okoli mene najde kaj modnega, tudi če so to samo reklame blagovnih znamk v revijah, ki jih prebiram. Včasih te modne smernice upoštevam ali se jim skušam s svojim stilom čim bolj približati, včasih pa mi preprosto nekaj ni všeč in takrat se ne obremenjujem z določenim modnim trendom.

Story: Imate morda kakšno modno ikono ali nekoga, čigar stil vam je zelo všeč?

Pri tem vprašanju ne bi nikogar posebej izpostavljala. Kot sem že omenila, je moj stil oblačenja odvisen predvsem od razpoloženja in priložnosti, zato je moja omara precej raznolika in nikakor ne bi našli stila, ki bi ga poistovetili z neko modno ikono ali nekim posameznikom. Seveda mi osebe iz modnega sveta predstavljajo zgled, vendar trenutno ne najdem nobene, katere celoten stil bi se lahko poistovetil z mojo izbiro oblačil, ki je raznovrstna in se stalno spreminja.

Story: Imate kakšen modni fetiš?

Moja strast so šali. Imam jih ogromno, ki se med seboj razlikujejo po barvi, vzorcih in materialih. Všeč so mi, ker z njimi lahko popestrim svoj vsakdanji videz, včasih pa mi služijo kot izvrsten modni dodatek, s katerim umirim še tako pestro kombinacijo.

Story: Katero je vaše najljubše oblačilo?

Moje najljubše oblačilo je trenirka ali pajkice. V tem se počutim najbolj udobno. Največkrat pa nosim kavbojke, preprosto majčko ali pulover in superge. Pomembno mi je, da se počutim sproščeno in udobno v tistem, kar nosim.

Story: Ali kdaj eksperimentirate pri oblačenju?

Seveda pri oblačenju tudi velikokrat eksperimentiram. Včasih poskušam med sabo kombinirati različne kose oblačil, ki pripadajo različnim slogom. Največkrat pa se rada poigram z barvami in vzorci.

Story: Se spomnite kakšnega modnega kiksa, ki ste ga zagrešili?

Trenutno se ne spomnim nobenega kiksa, ki sem ga zagrešila. Zagotovo pa se mi je to že zgodilo. Že ko pomislim na kakšne kose, ki so bili pred leti v moji omari, se sama sebi zdim grozna, da sem sploh lahko kdaj to oblekla.

Story: Kako pomembno vam je, da so oblačila neke znamke?

Da so oblačila neke znamke, mi sploh ni pomembno. Najbolj pomembno je, kako se jaz v oblačilih, ki jih nosim, počutim in kako mi ta oblačila pristajajo, pa če je to neka blagovna znamka ali ne.

Story: Ali menite, da je treba imeti res veliko denarja, če se želiš okusno oblačiti?

Menim, da se lahko vsakdo okusno obleče, tudi če za garderobo ne zapravi veliko denarja. Ni pomembno, koliko neki kos stane, temveč kako neka oseba to oblačilo nosi in kako se v njem počuti.

Story: Vam je kateri od slovenskih ali tujih oblikovalcev še posebej pri srcu?

Veliko je slovenskih in tujih oblikovalcev, ki so mi še posebej pri srcu. Pri tem vprašanju bom izpostavila, da se veliko ljudi v Sloveniji ne zaveda, kako nadarjeni so naši oblikovalci in kakšen izjemen talent imajo. Ni vedno vse, kar je iz tujine, najboljše. Morali bi bolj podpirati naše mlade oblikovalce in jim dati več priložnosti, da se izkažejo na slovenskih in tujih tleh.

Story: Se vam kdaj zgodi, da stojite pred omaro in ne veste, kaj obleči?

To se mi na žalost zgodi velikokrat. Takrat si mislim, da nimam ničesar pametnega, čeprav imam polno omaro oblačil. Potem pa se seveda vedno nekaj najde.

Story: Vam nakupovanje predstavlja napor ali užitek?

Največkrat mi nakupovanje predstavlja užitek - kot večini žensk, ki jih poznam. Se pa včasih zgodi, da nisem ravno najbolje razpoložena in nekaj nujno potrebujem. V tem primeru mi nakupovanje predstavlja napor.

Story: Kdaj se odločite za nakupovanje? Ko bi radi malo zapravljali, ko nekaj nujno potrebujete …?

Za šoping se ponavadi odločim, ko nekaj potrebujem. Včasih pa pride povsem nenačrtovano, v izložbi vidim kakšen kos, ki mi je všeč, in vstopim v trgovino. Včasih nakupujem zaradi tega, ker se mi preprosto zdi, da imam premalo stvari v svoji omari, včasih iz dolgčasa, spet drugič pa zato, ker mi je nekaj tako zelo všeč, da to preprosto moram imeti.

Story: Kje in s kom najraje nakupujete?

Najraje nakupujem sama ali s kakšno prijateljico, s katero imava podoben okus za oblačila. Če sem sama, se ne oziram na nikogar in si vzamem toliko časa, kolikor ga potrebujem. Prednost tega, da imam pri nakupovanju družbo, pa vidim v tem, da je s prijateljicami bolj zabavno, kot če bi bila sama, in da jih lahko vprašam za mnenje ali nasvet, če sem glede nečesa skeptična.

Story: Zadnji kos oblačila, ki ste si ga kupili?

Zadnji kos, ki sem si ga kupila, je bil par škornjev, ki sem si jih ogledovala že nekaj časa.

Story: Za kateri kos garderobe porabite največ denarja?

Največ denarja vsekakor porabim za čevlje. Pri njih sta mi pomembni uporabnost in seveda kakovost, zato mi za njih nikoli ni žal odšteti več denarja.

Story: Katere barve prevladujejo v vaši omari?

V moji omari prevladuje črna barva, ki se mi pri oblačilih zdi najbolj uporabna in klasična. Črna je tista, ki jo lahko kombiniraš s čimerkoli. Imam pa tudi kar nekaj barvastih oblačil. Veliko stvari v moji omari je zelene, modre ali sive barve.

Story: Koliko so za vas pri oblačenju pomembni modni dodatki in detajli?

Modni dodatki in detajli se mi zdijo zelo pomembni. Včasih popolnoma spremenijo celoten videz, spet drugič pa so le pika na i. Včasih sem oblečena čisto preprosto, vendar tak videz popestrim z modnimi dodatki, kot sta na primer pisan šal ali velika pisana torba. Menim pa, da dodatkov nikakor ne sme biti preveč.

Story: Kateri je najdražji kos, ki ga imate v omari?

Iskreno povedano, ne vem, kateri je najdražji kos v moji omari. Imam nekaj oblačil, za katere sem odštela veliko denarja, ter kose oblačil, pri katerih je bilo ravno nasprotno. Cena se mi nikoli ni zdela pomembna, saj se lahko tudi za malo denarja trendno oblečemo. Obstajajo trgovine, ki nam nudijo modna oblačila po cenah, ki so dostopne vsakomur.

Story: Ste bili kdaj v zadregi, kaj obleči, da bo ustrezalo namenu?

Včasih se znajdem v zadregi, kaj obleči, da ne bom preveč vpadljiva. Seveda je odvisno od priložnosti, zato se vedno tudi znajdem in se pozanimam, kakšna je pri­reditev ali zabava. Včasih pa se posvetujem tudi s kolegicami in jih povprašam, kaj bodo one za določeno prireditev oblekle.

Story: Vam je kdaj kdo dal kakšen konkreten nasvet glede oblačenja?

Konkretnega nasveta glede oblačenja še nisem dobila. Vsekakor pa so nasveti in ideje pri meni vedno dobrodošli, zato bom vesela kakršnegakoli nasveta, ki mi ga bo kdo dal, ni pa nujno, da se ga bom vedno tudi držala.

Story: Bi zaupali našim bralkam kakšen modni nasvet, ki se ga vedno držite?

Pomembno je, da se v oblačilih, ki jih nosimo, počutimo prijetno. Določenega modnega nasveta nimam, sama pa vedno sledim temu, da se v oblačilih počutim čim bolj udobno. Najbolj pomembno je naše počutje, in če se v tem, kar nosimo, počutimo odlično, potem tudi sami izžarevamo neko samozavest.

Napisala: Meta Kač
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Stilist: Boris Arivukovič
Ličenje: Maja Šušnjara
Zahvala plesni šoli Bolero za gostoljubje

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu