Sanja Grohar: Rada je drugačna

Sanja Grohar 1 (foto: Miran Juršič ) Miran Juršič
Vir: Story
20. 8. 2010

Pevka Sanja Grohar, ki se je pred kratkim preizkusila tudi kot modna oblikovalka, z oblačili rada izstopa, vendar ni bila vedno taka. Pravi, da je za to potrebna samozavest, ki jo je skozi leta pridobila na modni sceni, različne stile pa najraje prilagaja svojim željam.

Story: Bi zase rekli, da ste prava modna navdušenka?

Niti ne. Spremljam modo, rada se lepo oblečem in dam nase kaj trdnega ter 'in', vendar se ne ravnam po tem, da bi morala biti taka kot vsi drugi. Rada sem malo drugačna, rada izstopam.

Story: Koliko pozornosti dejansko namenite zunanjemu videzu?

Kar nekaj, a v primerjavi s puncami, ki jih poznam, precej manj. (smeh) Ko vem, da moram na prireditev, se zelo potrudim, za sprehod po središču mesta pa raje oblečem kavbojke ter kaj udobnega kot pa visoke pete in krila.

Story: Ali s stilom izražate tudi svojo osebnost?

Seveda. To je pomembno. Vsaj meni so zelo več ljudje, ki se upajo obleči drugače, ki s stilom izražajo t. i. ‘statement’. Všeč mi je statement "I don't give a f***" (smeh), ker s tem pokažeš, da si samosvoj - drugačen. Zato takoj ko lahko, rada eksperimentiram. Tudi s pričeskami. Najbolj seksi sem se počutila z odštekano kratko frizurc'o.

Story: Veliko eksperimentirate z različnimi kombinacijami in stajlingi?

Zelo rada. Tudi z barvami, všeč so mi divje barve, npr. fluorescenčne, še posebej poleti. Spomladi morda malo bolj pastelne, jeseni in pozimi bolj umirjene. Rada kombiniram srajčke z različnimi suknjiči, udobno in dobro se počutim v širokih aladinkah, torej hlačah, ki so podobne dimijam. Toliko stilov rada nosim in dandanes je skoraj vse moderno, bolj drugačno je, bolj gre skupaj, in to mi je všeč. Všeč mi je, da nismo več omejeni - da se lahko na primer nosijo hlače na korenček, čeprav so moderne hlače na zvonec. Prav vesela sem, da v tej moderni dobi še vedno uporabljamo stile 50., 60. let in jih tako lepo kombiniramo, še bolje pa je, da si upamo uporabiti tudi kaj bolj futurističnega s kakšnimi dodatki - špice, ogledala, verige, neprave oblike ...

Story: Pa se kdaj vprašate, kaj si bodo o vaši opravi mislili drugi?

Nikoli, saj so bili navadno kar zadovoljni z videnim, če pa komu ni bilo všeč, kaj potem. Saj to nosim jaz, kajne? (smeh)

Story: Ste vedno urejeni od pet do glave ali vas lahko kdaj zalotimo tudi v bolj 'vsakdanjih' oblačilih?

V bistvu sem najraje 'komot' v trenirki ali džinsu. V svetu mode sem že dolgo; naj­prej sem začela kot model ter manekenka in po toliko fotografiranjih, revijah, pri­reditvah, na katerih moraš biti vedno urejen, v petkah, s popolno pričesko, ni nič lepšega, kot obleči kaj udobnega, luštnega, imeti na sebi čim manj ličil in lase brez elastik, lasnic, lakov. To ne pomeni, da nisem urejena, je pa pomembno, da se počutim dobro.

Story: V kakšnih oblačilih se počutite najbolje?

Trenirki, hlačah iz džinsa, tudi v poletni oblekici. Morajo biti oblačila, ki so udobna in me ne ovirajo, torej oblačila, o katerih ne razmišljam, ko jih imam na sebi.

Story: Se strinjate z rekom, da obleka naredi človeka?

Naredi - ne. Vendar pa so ljudje žal tako naravnani, da ko vidijo nekoga lepše oblečenega, ga obravnavajo drugače, z večjim spoštovanjem kot nekoga, ki bi prišel v raztrgani trenirki. Žal je dandanes tako, čeprav se s tem ne strinjam.

Story: Ste se kdaj počutili kot sužnja modnih trendov?

Prav gotovo. Ko sem bila mlajša in ko je bilo nekaj moderno ter je to imela najbolj priljubljena punca na šoli, smo to morale imeti vse, sicer smo bile izločene. Ojoj, če bi takrat imela vsaj pol toliko 'jajc' kot zdaj. (smeh) Žal smo v najstniških letih manj samozavestni in si nekateri ne upajo eksperimentirati ali biti drugačni. Tisti, ki pa si upajo že v tako mladih letih, pa - kapo dol.

Story: Pa jim navadno slepo sledite ali jih priredite svojim željam in stilu?

Niti ne, saj mi ni vedno vse všeč. Včasih prej najdem kaj starinskega, kar mi je bolj všeč, kot pa kaj modernega. Zmešam skupaj in že mi je všeč.

Story: Se spomnite zadnjega modnega kiksa?

Ne spomnim se, zdi se mi, da se kar potrudim, kar se oblačil tiče. Včasih me zanese, saj sem kot sraka - zelo kičasta, imam pa zato svoj jang - najboljšo prijateljico Niko, ki me mora kdaj spraviti na realna tla in mi svetuje. Sicer pa pravi, da sem se kar poboljšala. (smeh)

Story: Katera od modnih smernic letošnjega poletja vam je najbolj všeč in katera zagotovo ne bo našla mesta v vaši omari?

Všeč so mi lahki materiali, ki padajo, dolge lahke oblekice, tunike ali kombinezoni. V moji omari zagotovo ne bo pristalo nič pikastega, ne maram veliko vzorcev in trdih materialov.

Story: Na kakšna oblačila prisegate, ko se odpravite na plažo?

V tem primeru velja manj je več. Tunika ali obleka za na plažo, kopalke, velika očala in japonke. Več za na plažo ne potrebujem. Grozno se mi smilijo dekleta, ki so tako obremenjena, da morajo na plažo v visokih petah, naličena in urejena, kot da gredo v diskoteko - to samo kaže na pomanjkanje samozavesti.

Story: V kakšnih kopalkah vas bomo videli čofotati v morju?

Všeč so mi brazilski modeli kopalk, pa tudi navaden bikini. Iščem še model tangic za na plažo, da se mi ne bodo poznale široke linije kopalk na zadnjici.

Story: Kaj pa poletna obutev? Dajete prednost udobju ali videzu?

Zelo so mi všeč polni podplati, nora sem na njih, ampak kar precej visoki, ker višji ko so, lepše je noga v njih videti. Nižji, npr. od pet- do sedemcentimetrski, pa mi nikakor niso všeč in jih ne bi mogla obuti. Rada imam seveda tudi japonke ali udobne natikače.

Story: Letos ste se kot oblikovalka podali tudi v modne vode. Ste se vedno želeli preizkusiti tudi na tem področju?

Rišem od malega. S sestrico sva vedno risali obleke in punčke, tako je ostalo vse do danes. Tudi na visoko šolo za dizajn sem se želela vpisati, saj je to moja strast. Tega se nisem lotila prej, ker sem si vse želela izpeljati stoodstotno, zdaj pa sem res zadovoljna s svojo kolekcijo hlač iz džinsa Double S.

Story: Pa je modno oblikovanje doseglo vaša pričakovanja ali vam je kaj pomenilo večji izziv, kot ste si mislili?

V resnici je zelo težko. Ko misliš, da si nekaj dokončal, je še vedno kaj, nikoli ni konca in je zelo naporno. Dobiti ideje za 30 dobrih modelov hlač, narediti detajle na vsakih hlačah ni lahko. Mi pa pomagajo šivilje, tako da je lažje.

Story: Kateri modni oblikovalec je vam najbolj pri srcu?

Dsquared2 in Dior. Prvi, ker je ravno prav odštekan in drugačen z glamurjem, in drugi, ker je punčkast in kičast hkrati.

Story: Brez katerega modnega dodatka si ne predstavljate vsakdana?

Brez torbice!

Story: Se pri nakitu raje držite načela manj je več?

Sem oseba, ki nosi zelo malo nakita. Nikoli ga ne kupim veliko. Zadnjega, ki sem ga nosila in mi je všeč, mi je dala prijateljica Vanesa Štefanovski, ki me je z njim zelo presenetila.

Story: Kako urejen moški največkrat pritegne vašo pozornost?

Zdelo se vam bo čudno, vendar sem se v skoraj vse svoje fante zaljubila tudi zaradi stila oblačenja. Lahko se mi zdi še tako v redu fant, a če je oblečen grozno, nastane problem. Všeč sta mi stila Beckhama in Justina Timberlaka - torej odštekano, malo spuščene hlače, morda malo razparane, lepa majčka in lepe modne supergice.

Story: V kakšnih oblačilih najraje vidite svojega dragega Samija?

V takšnih, ki jih nosi sedaj. Ima zelo dober stil, takšnega, ki mi je všeč. Se mi pa na primer zdi najbolj seksi, ko obleče široko trenirko iz semiša in svetle superge. Vedno mi je bil všeč hiphop stil oblačenja pri moških. Nikoli me ne bo pritegnil moški z elegantnimi oprijetimi hlačami in elegantnimi dolgimi čolnastimi čevlji, z dolgo pričesko, iz katere se kar cedi olje.

Napisala: Anja Kontrec
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Stilistka: Lana C
Ličenje: Ljubinka Đokić
Pričeska: Alma Rahmanovič, salon The Star

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story