Sestri Sitar: Športni telesi v modnem duhu

Sestri Sitar: Športni telesi v modnem duhu  (foto: Aleks Štokelj) Aleks Štokelj
Vir: Story
7. 5. 2013

Tokrat smo se 'modno izživljali' nad simpatičnima sestrama Sitar, ki ju združuje ljubezen do športa. Nekdanja miss športa Ajda se v zadnjem času udejstvuje tudi na modnem področju, ki ga njena sestra Alja spremlja predvsem s praktičnega vidika, kar je od vrhunske športnice tudi pričakovano.

Story: Glede na to, da smo se z modno zgodbo tematsko približali zgodnjim devetdesetim letom, mi povejta, katerih svojih modnih kiksov se spominjata iz obdobja, ko sta odraščali?

Ajda: Tako kot sami odraščamo in se spreminjamo, je tudi z modo. Spomnim se časov, ko so bile moderne hlače 'na zvonec'. Danes nosimo oprijete hlače iz džinsa, ki bi se mi pri desetih letih zdele popolnoma zgrešene. Težko bi karkoli označila za modni kiks, ker tako pač v modi je.

Alja: Z Ajdo sva bili resni športnici, veliko časa sva preživeli na treningih. Tam se težko oblečeš napačno ...

Story: Se sestrska ljubezen občuti tudi na obešalnikih? Koliko si dejansko izmenjujeta obleke?

Ajda: Zelo redko. Včasih, ko sva bili mlajši in je bila izmenjava oblačil mogoča, za to nisem želela slišati. Danes imava popolnoma drugačni postavi, pa bi si kdaj z veseljem kaj izposodila od Alje, a je to le redko mogoče.

Alja: Včasih si z Ajdo izmenjava kakšno tekaško oblačilo. Obe 'prisegava' na kakovostna in udobna športna oblačila in Ajda ima kot Nikejeva ambasadorka možnost testirati nekaj več oblačil, kar seveda koristi tudi meni.

Story: Ajda, pišete tudi svoj blog, zato verjamem, da ste velika modna navdušenka. Kdaj ste se odločili začeti blogati in o čem največkrat pišete?

Ajda: Blog Ajda's Asilosofy sem ustvarila konec lanskega oktobra. Je moj kotiček na širnem spletu, kjer lahko najdete vse - od objav s fotografijami mojih oprav, do dogodkov, ki sem jih obiskala, produktov, modnih kosov, ki so me navdušili, in športnih vsebin. Šport je navsezadnje del mojega vsakdana. Občasno objavim tudi 'rezultate' svojega dela v modi, s fotografiranj, snemanj in modnih revij.

Alja: Moja sestra je v nekaj mesecih postala izvrstna blogerka. Zanimivo, da njen blog v drugih državah cenijo bolj kot v Sloveniji. Verjetno so Slovenci večinoma res ozki in zaprti, sama nisem takšna. Iskreno se veselim dosežkov svojih prijateljev ali znancev. Veselja in sreče okoli mene ni nikoli preveč.

Story: Alja, ste profesionalna športnica atletinja in gotovo si nekega dne želite nastopiti na olimpijskih igrah. Kaj bi se znašlo v vaši potovalki in kakšna naj bi po vašem mnenju bila uradna olimpijska oblačila?

Alja: Pri uradni olimpijski opravi nimam veliko besede. Na takšnem dogodku, kot so olimpijske igre, moraš biti ves čas oblečen v oblačilih pokroviteljev in v oblačilih, ki ti jih v ta namen podarijo na Olimpijskem komiteju ali Nacionalni panožni zvezi. Ne bi želela biti tista, ki bi odločala, kakšna naj bo ta oprema, kajti zadovoljiti vse člane in članice reprezentance je nemogoče. Tekmovalna oprema mora biti v prvi vrsti funkcionalna, obleka za prosti čas pa je druga zgodba. Si predstavljate 190 centimetrov visoko košarkarico in 150 centimetrov nizko gimnastičarko v enakih čevljih z visoko peto, kratkem krilu in bluzici? Raje ne. (smeh)

Story: Kateri olimpijci pa so po vajinem mnenju vedno lepo oblečeni?

Alja: Navadno Američani in Jamajčani. Opazni so tudi po tem, da imajo vedno dovolj oblačil za vse nastope, predstavitve, vsakdanjih oblačil in vseh možnih bolj ali manj koristnih dodatkov. To so: kovčki, dežniki, denarnice, uhani, umetni nohti, tatu nalepke, glavniki, slušalke, kape, rokavice in gamaše (tudi pri +40 stopinjah), celo zobne ščetke ... Vse jim izdelajo v barvah njihove zastave. Nekatere države res cenijo trud in dosežke svojih športnikov.

Ajda: Navadno se najbolj potrudijo v ZDA in Veliki Britaniji - predvsem njihove elegantne oprave so izjemno dodelane. V športu sta sicer od vizualnega videza bolj pomembni praktičnost in kakovost, je pa vseeno lepo pogledati kakšno lepo športno opremo. Večje reprezentance iz 'pomembnejših' držav so v tem boljše.

Story: Si kdaj delita sestrske nasvete glede modnih videzov ali si ne skačeta v zelje?

Ajda: Marsikdaj je dobro, če se kakšno oko več oceni opravo. Sama najbolj zaupam Alji, mami ali prijateljici Aidi, saj me vse tri dobro poznajo in hkrati vedno podajo najbolj objektivno oceno. Na vprašanje: Ali sem v teh hlačah videti debela? ti lahko le sestra ali zelo dobra prijateljica zares iskreno odgovori. (smeh)

Alja: Ja, Ajda mi velikokrat svetuje pri nakupih, v pomoč nama je tudi mama, ki vedno brez zadržkov pove svoje mnenje. Velikokrat se vse tri odpravimo po nakupih, in to so zelo zanimivi trenutki. Včasih se nam pridruži še kakšna najina prijateljica ali prijatelj.

Story: Ali imata kakšne modne obsesije? Katere?

Ajda: V zadnjem času sem navdušena nad vpadljivimi kosi nakita - nad vsem od verižic, prstanov, zapestnic do ur. Težko bi temu rekla obsedenost. Podobno je, ko brskam po spletni strani znamke Nike, saj se kar ne morem nagledati novih tekaških trendov. Komaj čakam tople dni!

Alja: Če bi imela doma dovolj omar, bi jih z lahkoto napolnila. Večinoma sicer s tekaškimi oblačili, ampak tam čisto desno bi se našel prostor za kakšno elegantno oblačilo, recimo črno oblekico, ki je nujni kos, takšno, ki lepo pade in je sešita iz pregrešno dragega blaga ...

Story: Je pomembno, kako je oblečen moški; kakšni so vama navadno všeč?

Ajda: Nikakor nisem navdušena nad moškimi, ki preveč časa zapravijo za urejanje, izbiranje oblačil, dodatkov. Običajno me odvrne že njihov odnos oziroma vedenje. Že misel na to, da bi dlje od mene izbiral, kaj obleči, mi je smešna. Všeč so mi sicer urejeni športni moški, ki ne pretiravajo. In priznam - ni lepšega kot moj fant v tekaški opremi!

Alja: Pomembno je, da ima moški okus, kajti zelo hitro se zgodi, da v trgovini zagrabi najdražji pulover, najdražje hlače in najdražjo bundo, vse navleče nase in na koncu je videti obupno. Moški mora imeti hrbtenico, značaj in nepokvarjeno srce, in če verjamete ali ne, vse to se pozna tudi na njegovih oblačilih.

Manja Plešnar
Kreativni vodja projekta: Špela Jambrek
Stajlingi: Špela Jambrek in Petra Rozman
Make-Up Artistka: Urška Bizjak za Make Up Artist Center
Pričeska: Matjaž za Mič Styling
Zahvala: Botanični vrt, Univerza v Ljubljani

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 19/2013

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 19/2013

Story Story 19/2013, od 29. 04. 2013