Svetlana Shaykhoun: Modeli so individuumi z lastnim stilom

Vir: Story
24. 1. 2009
Svetlana Shaykhoun je 25-letna manekenka iz Slovenije, ki je kariero na modni brvi začela že pri rosnih 15 letih, skozi desetletje uspešnega dela je postala cenjena pri številnih oblikovalcih, zadnje čase pa je še posebej dejavna in uspešna na Japonskem in v Hongkongu.

Priimek egipčanskega izvora je prevzela po možu, ki je uspešen modni fotograf, skupaj pa živita in delata v New Yorku, saj je v tujini kot manekenka zelo zaželena. Zadnje dva meseca je preživela v Sloveniji, kjer je svoj čas izkoristila za študij na fakulteti za biotehniko, sodelovala pa je tudi z modno agencijo Hering.

Ali ste kot manekenka seznanjeni z vsemi modnimi trendi?
Iskreno povedano, modnih smernic sploh ne spremljam redno. Vsak model ima izoblikovan svoj stil - seveda je kakšen element, npr. čevlji ali torbica, vedno v trendu, vendar pa je bolj poudarjen osebni stil.
Kakšen pa je vaš osebni stil, po katerem ste prepoznavni?
Zagotovo bi ga lahko opisala kot 'dark' stil, saj ponazarja moj življenjski slog, zelo rada poslušam tudi metal glasbo. Za posebne priložnosti seveda oblečem večerno toaleto, vendar s primesjo osebnega stila, ker tako vedno privlačim pozornost. Veliko manekenk je poznanih po punčkastem videzu, sama pa nikoli nisem bila taka.
Kako sami doživljate modo glede na to, da živite v New Yorku, ki velja za svetovno prestolnico mode?
Načeloma mi je tujina v tem pogledu veliko bolj všeč kot Slovenija, saj so pri nas še vedno zelo zaprti in kritični do novosti. V New Yorku in drugih večjih mestih te ne bo nihče obsojal, če se boš po ulici sprehajal nag in z modro pobarvanimi lasmi, ampak bo mogoče to sčasoma postal nov trend.
Koliko pa ste seznanjeni z delom slovenskih modnih oblikovalcev?
Letos sem sodelovala tudi na slovenskem modnem tednu, tako da sem nosila kreacije različnih slovenskih oblikovalcev, ki so me presenetili v pozitivnem smislu. Včasih sem bila kar krivična do njih, saj jim nisem posvečala toliko pozornosti, vendar menim, da imajo tudi v svetovnem merilu veliko potenciala, čeprav je konkurenca huda.
Kateri pa je vaš najljubši oblikovalec ali blagovna znamka?
Nimam najljubšega, saj je to odvisno od sezone, vendar pa se vedno izogibam pretiranemu videzu ter krznu in podobnim materialom. Veliko bolj so mi všeč manjši butiki, predvsem na Japonskem, saj je njihova moda veliko bolj avantgardna, značilni pa so kroji brez pravil.
Omenili ste, da je vaš stil bolj temačen. Ali to pomeni, da oblačil v živih barvah ne marate?
Načeloma nosim bolj temna oblačila, kakšen dan seveda tudi kaj bolj v živi barvi, vendar sem že sama zelo energična osebnost in bi bilo potem vsega preveč. Barve veliko raje uporabljam pri opremljanju svojega stanovanja, ki je zelo pisano, in to vpliva tudi na moje razpoloženje.
Ali imate v modnem svetu idola ali manekenko, po kateri se zgledujete?
Ne zgledujem se po nobeni manekenki, saj me je večina znanih modelov največkrat razočarala, ko sem jih spoznala. Med njimi sta Natalia Vodianova in Carmen Kass, ki sta bili veliko bolj vzvišeni in nedostopni, kot sem si predstavljala. Najbolj pa me je navdušila Erin O'Connor, ki je izredno prijazna in prizemljena.
V okviru svojih obveznosti se udeležujete številnih prireditev. Koliko pozornosti namenjate pripravam na tak dogodek?
Za priprave ne porabim veliko časa, saj je slavnostnih dogodkov res veliko. V tem poslu sem že tako dolgo, da se že avtomatično hitro uredim, če hočem prihraniti kaj časa za druge obveznosti, urah stiliranja in vizažiranja pa sem se veliko naučila tudi sama.
Na modnih revijah uporabljate veliko močnih ličil in pripomočkov za lase, ki jim škodujejo, ali se temu v zasebnem življenju izogibate?
Večina manekenk v vsakdanjem življenju ne uporablja nobenih ličil in tudi sama sem najraje čim bolj naravna, da se koža in lasje spočijejo. Zaradi nenehne in vsakodnevne uporabe ličil je kožo kar precej uničena, čeprav se tudi na to navadimo.
Kako pa negujete svojo kožo in lase?
Koža zelo trpi tudi pri tem, ko potujemo na različne celine, saj potrebuje nekaj časa, da vzpostavi ravnovesje, zato prisegam na naravno kozmetiko, ki ni testirana na živalih, in sicer kozmetiko Dr. Hauschka, za lase pa najraje uporabljam izdelke iz linije Kerastas.
Javnost je velikokrat zelo kritična do videza modelov. V kolikšni meri take kritike vplivajo na vas?
Jaz sem, kar sem. Manekenke smo na modni brvi produkt, saj nihče v resnici ni videti tako, kot smo me, ko smo urejene na kateri izmed modnih revij - a prav zaradi tega nas javnost veliko bolj ostro ocenjuje. Vendar je to, kar javnost vidi, iluzija in zaigrana realnost, v vsakdanjem življenju smo take kot vsi drugi ljudje. Če bi se obremenjevala s kritikami, bi bila lahko zelo depresiven človek, zato se na njih ne oziram.
Kakšno pa je vaše stališče do lepotnih operacij?
Nič nimam proti njim, vendar nisem ravno privrženec kakšnih večjih operativnih posegov. Zgodilo se mi je, da so mi v modni agenciji postavili ultimat, da moram popraviti nos, če želim delati pri njih, vendar sem ponudbo zavrnila, naslednji dan pa dobila pogodbo pri konkurenci, ki jim je bil všeč prav moj nos.
Poročeni ste z modnim fotografom, ti pa imajo dober čut za estetiko. Ali vam kdaj svetuje pri vašem videzu?
Mogoče celo prevečkrat, saj je sam zelo vpet v modni svet, spozna pa se tudi na ličenje. Zelo sem vesela, da sva se našla, saj razumeva svoj posel, razumevanje in zaupanje pa sta prav zaradi dela in potovanj ključnega pomena.
Glede na to, da veliko potujete, kako se po navadi uredite, da bi bil polet čim bolj udoben?
Na letalu bi najraje imela oblečeno kar pižamo, vendar pa se poskušam za sproščen let obleči v čim bolj udobna oblačila, ki po navadi niso najlepša, ampak se s tem ne obremenjujem.
Kam se v New Yorku najraje odpravite na brezskrbno nakupovanje?

Najraje imam unikatne in ročno narejene stvari, ki jih nima nihče. Z možem se velikokrat odpraviva po majhnih trgovinah z rabljenimi oblekami, ki jih je v New Yorku nešteto, predvsem v Sohu, za zabavo pa jih zelo rada preuredim po svojem okusu.
Torej imate talent za oblikovanje … Se v prihodnosti vidite tudi na tem področju?
To je ena izmed možnosti, vendar pa se kot študentka biotehnične fakultete vidim predvsem na področju gojenja rastlin, saj obožujem naravo. Seveda bi bilo lažje ostati v modni industriji, vendar me močno privlači nasprotna smer.
Manekenke imate po navadi goro oblačil in čevljev - imate v stanovanju dovolj prostora za vse?
Imam kar veliko garderobno omaro, vendar pa imam obleke raztresene po vsem svetu, saj moramo zaradi potovanj paziti na količino garderobe. Pomembno je izbrati manjšo količino oblačil in čevljev, ki jih lahko kombiniramo na nešteto načinov.
Brez katerega kosa oblačil pa vi ne bi mogli živeti?
Zagotovo si življenja ne predstavljam brez kavbojk, saj so res najbolj univerzalen kos oblačila. Njihovo uporabo lahko prilagodiš situaciji, saj jih lahko kombiniraš s čevlji za kakšno posebno priložnost, v njih pa lahko tudi vrtnariš.
Katera znamka kavboj pa je vaša najljubša?
Manekenke imamo velikokrat probleme s kroji, zato mi najbolj ustrezata znamki Miss
Sixty in Mango.
Ali vam hiter tempo življenja v Velikem jabolku ustreza?
Trenutno mi zelo ustreza, še posebej v poslovnem smislu, saj se ti lahko odpre veliko možnosti, vendar pa si ne predstavljam, da bi si v tem mestu ustvarila družino. Veliko raje bi svoje otroke vzgajala v bolj naravnem okolju.


Napisala Anja Kontrec
Vodja projekta: Irena Lušičić
Stilistka: Nina Jagodic
Fotografije: Fulvio Grissoni
Ličenje: Saša Godejša
Pričeska: Matjaž za Mič Styling

Nova Story že v prodaji

Story