N.Z. | 14. 2. 2024, 14:07

Aljaške koze: starejši moški postal prva smrtna žrtev novega virusa

profimedia

Virus, ki so ga nedavno odkrili na Aljaski, prenašajo majhni sesalci, simptomi pa običajno vključujejo izpuščaj in bolečine v mišicah.

Starejši moški je umrl zaradi aljaških koz, kar je prva znana smrtna žrtev zaradi nedavno odkritega virusa, so sporočili aljaški državni zdravstveni uradniki.

Moški, ki je živel na oddaljenem polotoku Kenai, je bil hospitaliziran novembra lani, umrl pa je konec januarja, poroča The Guardian. K resnosti bolezni je morda prispeval oslabljen imunski sistem, saj je bil možakar tudi onkološki bolnik.

Aljaške koze, znane tudi kot Alaskapox ali AKPV, so povezane z črnimi kozami, kravjimi kozami in mpox (ali opičjimi kozami), pravijo zdravstveni uradniki. Simptomi lahko vključujejo izpuščaj, otekle bezgavke in bolečine v sklepih ali mišicah.

Do danes šest primerov obolelih

Zdravstveni uradniki na Aljaski so od prvega leta 2015 poročali le o šestih primerih obolelih za virusom aljaških koz. V vseh zabeleženih primerih je šlo za ljudi, ki so živeli na območju Fairbanksa, so povedali zdravstveni uradniki.

Vsi so imeli blage simptome bolezni in so ozdraveli, ne da bi potrebovali hospitalizacijo.

Moški, ki je umrl, je 'bival sam na gozdnatem območju in ni poročal o kakšnem nedavnem potovanju ali tesnem stiku z drugimi ljudmi, boleznimi ali drugimi poškodbami', je zapisano v zdravstvenem biltenu.

Virus verjetno preskočil z malih sesalcev

Ni še povsem jasno, kako se AKPV prenaša, vendar raziskovalci pravijo, da gre morda za zoonozo, kar pomeni, da virus preskoči z živali na ljudi. V biltenu še pišejo, da so s testiranji našli dokaze o novi ali stari okužbi pri več vrstah majhnih sesalcev na območju Fairbanksa, vključno z rdečimi voluharji, in pri vsaj enem domačem ljubljenčku.

Tudi pokojnik je na svojem domu skrbel za potepuško mačko, še pišejo v biltenu in dodajajo, da je bila mačka sicer negativna na testu za virus, vendar je 'redno lovila male sesalce in pogosto praskala pacienta'. Zaradi slednjega razmišljajo, da bi mačka lahko imela virus na krempljih, s katerimi je možakarja opraskala. V biltenu je namreč zabeležka tudi o 'opazni' praski v bližini pazduhe, kjer se je pojail prvi simptom - rdeča lezija.

Ni dokazov o nalezljivosti aljaških koz

Čeprav zaradi redkosti primerov obolelih še ni dokumentiranih primerov o prenašanju virusa s človeka na človeka, so zdravstvene oblasti izdale priporočilo, naj si ljudje s kožnimi lezijami, ki jih morda povzročajo aljaške koze, prizadeto območje pokrijejo s povojem.

Svetujejo še temeljito umivanje rok, izogibanje skupni rabi oblačil, ki bi se lahko dotikala lezij, in ločeno pranje rjuh ter oblek obolelih od perila drugih ljudi.

Zdravstveni organi so prebivalce Aljaske v izogib okužbi z aljaškimi kozami še pozvali k poostrenemu previdnostnemu ravnanju, ko se znajdejo v bližini divjih živali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol