8. 4. 2019, 14:01 | Vir: STA

Anže Kopitar bo igral za Slovenijo na SP v hokeju!

Primož Predalič

Anže Kopitar bo zaigral za slovensko reprezentanco na prihajajočem svetovnem prvenstvu v kazahstanskem Nur Sultanu, so sporočili s Hokejske zveze Slovenije (HZS). Vodstvo hokejskega kluba Los Angeles Kings je pozitivno odgovorilo na zaprosilo HZS, tako da bo zvezdnik v najmočnejši hokejski ligi na svetu ponovno oblekel slovenski dres.

Kopitar se bo slovenski izbrani vrsti predvidoma pridružil v zadnjem tednu priprav pred odhodom na svetovno prvenstvo, so še sporočili s HZS. Slovenska reprezentanca se bo za vrnitev med svetovno elito potegovala na prvenstvu divizije I-A, ki bo od 29. aprila do 5. maja letos Nur Sultanu (prej Astani). Risi bodo na prvenstvu merili moči z reprezentancami Belorusije, Južne Koreje, Litve, Kazahstana in Madžarske.

Enaintridesetletni Kopitar je z Los Angeles Kings v nedeljo odigral zadnjo tekmo sezone v ligi NHL, kjer ne bo igral v končnici. Za reprezentanco je med drugim igral tudi na olimpijskih igrah 2014 v Sočiju in prišel do sedmega mesta, na zadnjih OI v Južni Koreji 2018 pa ga ni bilo, ker vodstvo NHL ni prekinilo sezone.

"Razočaran sem, da na olimpijskem turnirju ne bomo videli najboljših, saj je to največji športni dogodek, na katerem lahko določeni športi rastejo. Na srečo sem na zadnjih olimpijskih igrah lahko doživel to izkušnjo," je Kopitar pred dvema letoma komentiral odločitev vodstva lige NHL, da v Pyeongchangu ne bo igralcev NHL. V Sočiju je reprezentanca z uvrstitvijo v četrtfinale dosegla največji uspeh v zgodovini slovenskega hokeja.

"Mislim, da smo lahko izredno ponosni na to, kar smo dosegli. Kakšen rezultat, do kam smo prišli - v četrtfinale! Od prvega do zadnjega smo bili ekipa, od maserjev do zadnjega trenerja. Mislim, da smo zastopali državo, kot je potrebno, v pravi luči. Ta ekipa je zelo posebna, zelo malo jih je, ki imajo tako neverjeten ekipni duh. To je neverjetno," je po OI v Rusiji dejal Kopitar, kapetan LA Kings.

Slovenija je pred petimi leti po dobrih igrah v predtekmovanju izgubila z Rusijo in ZDA, premagala pa je Slovaško, četrto s prejšnjih OI. Nato je za preboj v četrtfinale visoko odpravila še Avstrijo in si priborila obračun s Švedsko, prav tako hokejsko velesilo, v kateri so bili vsi razen enega igralca člani ekip NHL, v slovenski pa le Kopitar. Švedi so bili premočan tekmec v boju za polfinale OI.

Slovenski hokejisti so se lani drugič zaporedoma uvrstili na olimpijski turnir, a se v konkurenci brez zvezd iz lige NHL niso prebili v četrtfinale. So pa v Pyeongchangu premagali dve velesili, ZDA in Slovaško, nato pa nesrečno izgubili v boju za četrtfinale po podaljšku z Norvežani ter turnir končali na devetem mestu.

Po februarskih OI pa je aprila sledilo še svetovno prvenstvo divizije I (skupina A). V Budimpešti Slovenci, tudi tedaj brez Kopitarja, želene uvrstitve na eno prvih dveh mest niso dosegli in bodo tudi letos igrali v tem drugem kakovostnem razredu.

Junija lani je vodstvo HZS selektorja Finca Karija Savolainena, ta je Slovence vodil tako na SP v Budimpešti kot na OI v Pyeongchangu, zamenjalo z Matjažem Kopitarjem, očetoma Anžeta in selektorjem Slovenije tudi na OI v Sočiju. A je Kopitar kmalu nato obvestil zvezo, da zaradi obveznosti pri ekipi Los Angeles Kings ne more prevzeti nalog glavnega trenerja.

V začetku avgusta je nato HZS z nekdanjim pomočnikom selektorja in slovenskim reprezentantom Ivom Janom sklenilo dogovor, da prevzame naloge selektorja. Tako bo vodil reprezentanco tudi v Kazahstanu, reprezentanca pa se bo na prvem delu priprav zbrala v ponedeljek, 15. aprila, v svoji tradicionalni bazi na Bledu.

V sklopu drugega dela priprav bo Slovenija z Madžarsko in Italijo odigrala tri prijateljske tekme: 17. aprila ob 19.00 v Budimpešti proti gostiteljem tekme ter proti reprezentanci Italije 24. in 25. aprila, obakrat ob 19. uri na Bledu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ