Anže Logar prvič pred Robertom Golobom, tukaj so vse podrobnosti

16. 1. 2023
Deli

Čeprav so javnomnenjske raziskave iz lanskega leta ves čas dokazovale jasno podporo novi vladi pod okriljem Roberta Goloba, smo izvedeli, da se je ta nekoliko zamajala. Javnost naj bi kot enega izmed bolj priljubljenih politikov obravnavala prav Anžeta Logarja. 

Raziskava, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana od 3. do 5. januarja med 715 polnoletnimi prebivalci, ki predstavljajo reprezentativen vzorec za Slovenijo, je v primerjavi z decembrom opaziti padec podpore vladi in največji vladni stranki. Delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot pozitivno in zelo pozitivno, se je z decembrskih 45 odstotkov znižal na dobrih 36 odstotkov. Gibanje Svoboda bi volilo 29,1 odstotka anketirancev (decembra 34,1), so na STA poročali v začetku tega leta. Kot kažejo rezultati omenjene ankete, se je zvišal delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo negativno ali zelo negativno. V omenjeni anketi je znašal okoli 34 odstotkov, decembra nekaj več kot 26 odstotkov.

Po ugotovitvah Mediane je iz barometra priljubljenosti politikov po več kot desetletju izpadel nekdanji predsednik republike Borut Pahor, na vrhu lestvice pa je bila nova predsednica, Nataša Pirc Musar. Anketiranci so jo po podatkih ocenili s 3,19 (decembra 3,10), Pahor pa se je poslovil z oceno 3,58. 

Vir, ki ne želi biti imenovan, je za naš portal povedal, da naj bi se Pirc Musarjeva s prvega mesta poslovila, njeno mesto naj bi zasedel Anže Logar. 

Karte so se premešale: Anže Logar pridobil na podpori 

Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, je v omenjeni anketi največ sodelujočih še vedno odgovorilo, da Gibanje Svoboda. Druga z 21,7 odstotka ostaja SDS, ki pa bi jo tokrat izbralo za tri odstotne točke več anketiranih kot decembra (18,7).

Podpora naj ne bi narasla le strani SDS, temveč tudi Logarju, ki je na lanskih predsedniških volitvah prejel 7,78 odstotka nižjo podporo od aktualne predsednice. Spomnimo, da je Pirc Musarjeva na predsedniških volitvah novembra lani prejela 53, 89 odstotkov glasov, Logar 46,11 odstovkov. 

Od vira smo še izvedeli, da je Logarju podpora in priljubljenost med volivci narasla. Njegovo ime je namreč v zadnjih dneh po obdobju zatišja znova naplavilo na površje. Nedavno se je namreč srečal prav z nekdanjim predsednikom republike, ujeli pa so ga tudi v družbi nekdanjega premierja Mira Cerarja. Čeprav nihče izmed njih ni želel komentirati namena srečanj, naj bi bili sestanki načrtovani že dalj časa. Cerar je namignil, da lahko pri možnih pobudah k sodelovanju le strokovno sodeluje, saj se v politiko ne namerava vračati. 

Ob nedeljah na volitve: supervolilno leto je v Sloveniji prineslo zamenjavo na vseh najvišjih položajih

Novi načrti? 

Že v času volitev je Logar poudaril: "Rad imam Slovenijo, rad bi ji vrnil to, kar mi je ponudila," s čimer je že takrat namignil, da bo ne glede na rezultate volitev ostal aktivno v svoji politični vlogi. Trenutno ne zaseda vidnejših funkcij v parlamentu – je podpredsednik odbora za zunanjo politiko in član odbora za finance, svoje delo pa opravlja tudi v mednarodnih odnosih, ki spadajo pod dejavnosti državnega zbora. O svojih odločitvah se posvetuje in usklajuje s predsednikom SDS Janezom Janšo. 

Čeprav si je po naporni volilni kampanji pustil čas za premislek in nov elan je decembra lani v intervjuju za N1 namignil, da že ima nove načrte in da o svoji politični funkciji in vplivu ne dvomi: "Mislim, da je tudi čas, ko se bo treba za nekatera vprašanja jasno postaviti. Pred nami je skorajšnji zlom zdravstvenega sistema, tudi aktualno politično dogajanje ne vzbuja optimizma, prej bi rekel, da velik pesimizem," je povedal in pripomnil: "Slovenski politični prostor potrebuje čim širši razmislek. V predsedniški kampanji sem poudarjal potrebo po tako imenovani konferenci oziroma konvenciji za prihodnost. Ocenjujem, da je danes potreba po njej še večja, kot je bila v času predsedniške kampanje, prav zaradi tenzij, ki jih spremljamo." 

Sam je v omenjenem intervjuju tudi povedal, da ga je zaradi vprašanj, s katerimi se vlada ukvarja, prvič zaskrbelo za prihodnost Slovenije. Pripomnil je, da Golob svojega položaja do izteka aktualnega delovanja vlade ne bo održal: "... ker se ob tako pomembnih vprašanjih ukvarja z osebnim varovanjem. Oprostite, to je vprašanje prioritet. Predsednik vlade mora vendarle biti vizionar, ki se z mikromenedžmentom ne ukvarja. Vprašanje njegove varnostne službe je mikromenedžment," je povedal. Več informacij o svojih prizadevanjih z javnostjo sicer še ni razkril. 

Vse ni le delo: goji posebno ljubezen do glasbe

Njegova prva ljubezen pa kljub prisustvovanju v politiki ni ta, temveč poseben odnos kot otrok umetniške družine goji do violončela. V intervjuju je za naš portal še pred predsedniškimi volitvami zaupal, da je to strast zaradi obilice dela in najstniškega strahu pred javnim nastopanjem, opustil, a da si jo želi v sebi znova obuditi. "Izhajam iz umetniške družine. Nekaj boema je v meni, tako kot pri starših. Moj oče je vedno poslušal klasično glasbo, imel je veliko zbirko. Zvok čela mi je bil zmeraj všeč, je tako pobožal dušo, da sem si ga zaželel naučiti igrati," je o svojih začetkih in razvijanju strasti do godala povedal Logar. Čeprav njegovi 'ljubezni na prvi pogled' sprva doma niso verjeli, je s pomočjo očetovega sošolca Matije Lorenza (slovenskega violončelista in pedagoga) izpolnil svojo željo. 

"Ko mi le dopušča čas, poskušam zaigrati kakšno melodijo. Še danes nadvse uživam v delih skladatelja Giuseppeja Tartinija, čigar ljubitelj je bil tudi Lorenz, ter Mozarta in Vivaldija," je zaupal za naš portal in nam na svojem domu tudi zaigral.

Ekskluzivnemu intervjuju za naš portal in njegovemu igranju lahko prisluhnete na spodnjem videoposnetku:

Anže Logar je spregovoril o obžalovanju in poškodbi, ki ga je zaznamovala za vse življenje

Preberite več na Metropolitan.si

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec