Arso ne odsvetuje več kopanja v Žusterni

7. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Arso ne odsvetuje več kopanja v Žusterni (foto: STA)
STA

Agencija RS za okolje (Arso) je preklicala ukrep odsvetovanja kopanja na kopališču Žusterna in območju do mandrača Molet. Na podlagi rezultatov analiz vzorcev vode na kopališču Žusterna, iztoku meteornega kanala in kopalnega območja med izlivom kanala in Moletom namreč ni več razlogov za odsvetovanje kopanja v morski vodi na omenjenem območju.
 

Rezultati izrednega monitoringa kopalne vode so pokazali, da so se razmere na kopališču in kopalnem območju izboljšale, povečanega onesnaženja morja pa ni več zaznati. Tako ni več videti prisotnosti pene na vodi kopališča Žusterna in kopalnega območja niti ni zaznati smradu po fekalijah, so na Arsu povzeli ugotovitve monitoringa.

Z nadzorom vode na območju Žusterne bodo v naslednjih dneh sicer še nadaljevali in v primeru povišanih vrednosti indikatorjev onesnaženja tudi ustrezno ukrepali z namenom, da se zaščiti zdravje kopalcev, so danes zapisali v sporočilu za javnost.

Hkrati na Arsu opozarjajo, da voda v samem iztoku meteornega kanala ni primerna za kopanje, kar bo ustrezno tudi označeno.

Upravljavcu kopališče je Arso med drugim predlagal, da trikrat dnevno opravi vidno in olfaktorno kontrolo kopališča in iztoka meteorne vode ter vodi dokumentacijo, kar sicer že izvaja. V primeru zaznanih nepravilnosti pa Arso predlaga, da upravljavec o tem nemudoma seznani Arso in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Vršilec dolžnosti direktorja koprskega zavoda za šport Duško Madžarović je danes sicer za STA pojasnil, da rdeče zastave na kopališču Žusterna ne bodo odstranili pred petkom. V komunalnem podjetju Marjetica Koper pa so medtem končali s podrobnim pregledom kanalizacijskega sistema, ki pa ni pokazal nepravilnosti.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju