16. 10. 2018, 09:17 | Vir: STA

Savdska Arabija naj bi razmišljala o priznanju smrti novinarja Hašodžija na konzulatu

Profimedia

Savdska Arabija razmišlja o priznanju, da je novinar Džamal Hašodži umrl na savdskem konzulatu v Istanbulu, so poročali ameriški mediji. Ubit naj bi bil po pomoti.

Ameriška televizija CNN navaja dva vira, ki trdita, da Savdska Arabija pripravlja poročilo, v katerem bo priznala, da je Hašodži umrl med zaslišanjem, ki se ni dobro izteklo.

Po navedbah enega od virov poročilo še pripravljajo in bi se lahko še spremenilo. Po besedah drugega vira pa naj bi zapisali, da je bila operacija, v kateri je bil novinar ubit, izvedena brez dovoljenja in da bodo vpleteni odgovarjali za svoja dejanja.

Wall Street Journal medtem poroča, da razmišljajo o tem, da bi zapisali, da so Hašodžija po pomoti ubili operativci med zaslišanjem. Rijad naj bi tako s poročilom skušal zmanjšati svojo vpletenost v izginotje kritika savdskih oblasti, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ponoči so sicer turški preiskovalci zaključili preiskavo na konzulatu, v kateri so sodelovali tudi savdski preiskovalci. Turški preiskovalci so s seboj odnesli vzorce, med drugi tudi vzorce zemlje z vrta konzulata.

Rijad za zdaj vztraja, da je Hašodži, ki je 2. oktobra vstopil v prostore savdskega konzulata v Instanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo skorajšnjo poroko, prostore konzulata tudi zapustil, turška policija pa vztraja, da se to ni zgodilo.

Turška policija je po trditvah turških vladnih virov prepričana, da je novinarja ubila skupina 15 moških, ki so jih iz Rijada posebej s to nalogo poslali v Istanbul.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec