24. 8. 2018, 12:08 | Vir: STA

Avstrija ponovno zavrnila istospolnega prosilca za azil, tokrat zato, ker da je "preveč dekliški"

profimedia

Avstrijski urad za zunanje zadeve in azil (Bfa) je bil ta teden ponovno tarča kritik, ko se je po poročanju avstrijskega časnika Kurier ta teden izvedelo, da so tokrat zavrnili prošnjo homoseksualnega prosilca za azil, ker je bil "preveč dekliški". Urad kritike glede diskriminacije zavrača.

Bfa se je prejšnji teden moral opravičiti, ker je eden izmed uslužbencev zavrnil dodelitev statusa begunca 18-letnemu istospolno usmerjenemu Afganistancu, češ da se ne obnaša kot homoseksualec v zadostni meri in da zato njegovo življenje v domovini ni ogroženo.

Tokrat pa je urad zavrnil prošnjo 27-letnega iraškega prosilca za azil. Kot so zapisali v odločbi, so prošnjo zavrnili kot neverodostojno, saj je Iračan deloval preveč dekliško in neavtentično.

Avstrijska združenja in skupine homoseksualcev so zato oblastem ponovno očitale diskriminacijo.

V svojo obrambo so iz Bfa sporočili, da so odločbo ponovno preverili in pri tem ugotovili, da v njej ni klišejskih izrazov, kot so jim očitali. Zavrnili so tudi obtožbe glede diskriminacije, saj se njihov uslužbenec v nobeni točki ni vedel diskriminatorno.

Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih sprejeli oz. zavrnili okoli 120.000 prošenj za azil. V povprečju je vsaka odločba dolga 70 strani, kar skupaj nanese več milijonov strani. "Vzeti ven nekaj stavkov iz takšne ogromne količine besedila ne prikazuje resničnosti," so dodali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord