N.Z. | 30. 5. 2023, 10:59

BEOGRAD: tako je usodno jutro opisala mama mladoletnega morilca: "Le ena stvar je bila na njem drugačna ..."

profimedia

Mamo morilca je policija zaslišala in opisala, kako se je njen sin obnašal pred masakrom v beograjski šoli, v katerem je ubil devet vrstnikov in varnostnika. 

Preiskava masakra v beograjski Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, v katerem je deček (13) ubil 10 ljudi, se nadaljuje že četrti teden. Pod drobnogledom preiskovalcev so tudi dečkovi starši.

Očeta mladoletnega množičnega morilca so aretirali in odredili pripor, ker ga je občasno vozil na strelišče, kjer se je učil streljati, prav tako pa naj ne bi hranil pravilno orožja, ki ga je imel v stanovanju in s katerim je njegov sin zagrešil krvavi pokol.

Preiskujejo tudi, ali je bil deček morda zanemarjen, zato so zaslišali še njegovo mamo.

Ta naj bi jim podrobno opisala, kako se je njen sin vedel tistega usodnega jutra, ko je nato z orožjem odšel v šolo in tam uresničil svoj peklenski načrt.

Kot je za portal Nova.rs razkril dobro obveščeni vir, naj bi zaslišanje matere trajalo več ur, pogosto pa so ga morali prekiniti, saj naj bi bila ženska v zelo slabem psihičnem stanju.

"Izjavila je, da v sinovem obnašanju tistega jutra ni opazila nič nenavadnega, zagotovo pa nič takšnega, kar bi kazalo na to, da bi lahko storil nekaj tako groznega. Govorila je o tem, da je bil dober učenec, da so ga zanimale različne stvari in da sta ga z možem poskušala usmeriti k učenju. Trenja in nesoglasja v komunikaciji je pripisala puberteti, pa tudi popuščanju v šoli, kar se je zgodilo v zadnjem šolskem obdobju," je povedal neimenovan vir.

Potrdila je, da je imel njen sin nekaj težav, zaradi česar so ga premestili v drug razred. Za premestitev je prosil sam.

"Povedala je še, da fizičnega nasilja ni bilo. Vprašali so jo o navedbah matere enega od umorjenih deklet, češ da naj bi deček med bivanjem na taboru v Franciji sedem dni spal zvit v fotelju namesto v postelji. Rekla je, da o tem ne ve ničesar in da je učiteljica, ki je otroke peljala na tabor, o tem ni obvestila, prav tako tega ni izvedela od staršev drugih otrok. Od učiteljice naj bi prejela le sporočilo, v katerem je pohvalila zgledno vedenje njenega sina," je povedal vir, ki je očitno več kot dobro seznanjen s preiskavo.

Mama naj bi preiskovalcem še zatrdila, da njen sin nikoli ni bil navdušen nad videoigricami, njegov prosti čas pa je bil zapolnjen s šolskimi in obšolskimi dejavnostmi, vključno s športom, glasbeno šolo, igro, zasebnimi inštrukcijami pri šolskih predmetih. Vedela je, da ga je oče večkrat peljal na strelišče, pa tudi, da je temu nasprotovala.

Tisto jutro

Na zaslišanju je mama spregovorila tudi o dogajanju tistega jutra.

Trdila je, da se jutro pred pobojem sin na noben način ni vedel nenavadno, zdelo pa se ji je, da je nekoliko bolj počasen kot običajno.

Mladoletnemu morilcu so takoj po masakru odvzeli prostost in ga prepeljali na Kliniko za nevrologijo in psihiatrijo za otroke in mladino, kjer še vedno potekajo pregledi in preiskave, s katerimi ugotavljajo njegovo duševno stanje. Ker v času umorov še ni dopolnil 14 let, deček ni kazensko odgovoren, še pišejo na Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord