T. Š. | 6. 2. 2023, 11:26

"Bilo je grozljivo, tresel sem se kot dojenček v posteljici, to je trajalo štiri ali pet minut"

Profimedia

Naravna nesreča v Turčiji je povzročila tragedijo veliko razsežnosti, ljudje so v šoku in opisujejo grozo, ki so jo doživeli.

Potres z magnitudo 7,8, ki je prizadel obsežno območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je pustil za sabo razdejanje. Potres so čutili tudi na Cipru, v Libanonu in Egiptu. Reševalci pod ruševinami mrzlično iščejo preživele, ljudje so na ulicah v šoku, vsepovsod vlada kaos. 

."Nekaj sem pisal in kar naenkrat se je celotna stavba začela tresti in res nisem vedel, kaj naj čutim," je za BBC povedal Mohamad El Chamaa, študent v libanonski prestolnici Bejrut. "Bil sem tik ob oknu, zato me je bilo strah, da bi se lahko razbilo. To je trajalo štiri do pet minut in bilo je precej strašno," je dejal. 

"Slike so padle s sten v hiši," je za Reuters povedal Samer, prebivalec sirske prestolnice Damask. "Zbudil sem se prestrašen. Zdaj smo vsi oblečeni in stojimo pred vrati."

V turškem mestu Gaziantep je Erdem opisal, da se je tresel "kot dojenček v posteljici". "V 40 letih, kar živim, še nikoli nisem občutil česa podobnega, bilo je grozljivo," je povedal za Reuters. "Vsi sedijo v svojih avtomobilih ali se poskušajo odpeljati na odprte prostore stran od zgradb. Predstavljam si, da nihče v Gaziantepu zdaj ni več v svojem domu."

Profimedia

"Kdor se je lahko rešil, je nekam pobegnil"

Drugi moški v Pazarcıku je povedal, da so njegovo družino prebudili močni sunki in da so hladno in napeto čakali na sončni vzhod, da bi pregledali škodo. "Okoli mene so uničene zgradbe, goreče hiše. Nekatere stavbe pokajo. Stavba se je zrušila le 200 metrov stran od mesta, kjer sem zdaj," je v poročilu za časnik The Guardian dejal Nihat Altundag.

"Zbudila sva ob sunku, saj je bila izklopljena elektrika. Mirno sva ležala in čakala, da se tresenje konča. Naša hiša je bila polna razbitega stekla," je povedal trgovec Sinan Sahan iz Gaziantepa.

"Uporabili smo svetilko telefona, da smo se lahko oblekli, in odhiteli iz hiše. Kdor se je lahko rešil, je zdaj nekam pobegnil. Imam sorodnike v Kahramanmarasu, njihove hiše so bile uničene.” Saha je še dodal: "Bil sem v Istanbulu, ko je leta 1999 prizadel velik potres, to je bilo hujše od tega."

Profimedia

Prebivalci mesta Pazarcık so povedali, da se bojijo za tiste, ki so ostali ujeti pod podrtimi zgradbami. Nihat Altundag je dejal, da so močni sunki potresa prebudili njegovo družino.

"Naša hiša je od zunaj videti trdna, v notranjosti pa so razpoke. Okoli mene so uničene zgradbe, so hiše v ognju, so stavbe, ki pokajo. Samo 200 metrov stran od mesta, kjer sem zdaj, se je zrušila stavba," je dejal. "Čakamo, da sonce vzide, da bomo lahko videli obseg potresa. Vsi ljudje so zunaj, vsi v strahu."

"Pazarcık je v ruševinah," je dejal drug prebivalec, Hüseyin Sati. "Stavba, v kateri živim, ni tako visoka in je bila zgrajena v skladu s potresnimi predpisi, tako da se ni porušila. Toda na stenah so še vedno razpoke. Moj sosed si je pri skoku z balkona med potresom zlomil hrbet in je zdaj v bolnišnici."

Satı je dejal, da so civilisti obupano poskušali pomagati svojim sosedom izkopati izpod porušenih zgradb. "Dva moja prijatelja sta trenutno pod ruševinami, poskušamo ju rešiti," je še dejal.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec