Novice Promocijsko sporočilo

Bjana praznuje 30 let obstoja z novo penino Bjana Giant

17. 12. 2020
Deli

Grozdje sort chardonnay in rebula, iz katerega je pridelana penina Bjana Giant, je dozorelo v jeseni leta 2011, ki velja za izvrsten letnik za penine.  Dobrih osem let kasneje je iz njega dozorela razkošna penina, ravno pravšnja za proslavitev 30-letnice blagovne znamke Bjana.

Tisoč velikih steklenic v čast 30-letnici delovanja

Kakovost letnika 2011 je začetnika zgodbe Bjana Mirana Sirka prepričala, da  z vinom napolni tisoč steklenic magnum (1,5 litra), da bi v njih dozorela penina, vredna proslavitve 30-letnice Bjane.

Tako sta zakonca Sirk želela na že tradicionalnem Večeru zvezd na dvorcu Dorišče pogostiti petsto povabljenih gostov, ki bi lahko prvi okusili in tudi kupili Bjano Giant, a jima je načrte prekrižala epidemija.

Bjana Giant zaradi nizke vsebnosti sladkorja sodi v kategorijo extra brut

Sirk je predvidel, da vino, ki bi se razvilo v kompleksno in razkošno pijačo, potrebuje osem let zorenja na kvasovkah. Bjano Giant so ustekleničili marca 2012, ko je začelo ponovno vreti v steklenici, in ga degožirali (odvzeli usedlino) marca 2020, čez natanko osem let.

»Embalaža odraža eleganco vsebine,« pravi Žare Kerin iz agencije Futura DDB, ki je poskrbel za zunanjo podobo penine Bjana Giant.

Nova penina sicer sodi v kategorijo extra brut (zelo suho ali izredno suho), saj vsebuje le minimalno količno sladkorja, le 3 grame na liter vina. Miran Sirk dodaja, da zaradi kompleksnosti, širine in elegance Bjana Giant ekspedicijskega likerja skoraj ni potrebovala.

Z Decanterja DWWA vsako leto z vsaj tremi medaljami, Cuvee Prestige letos regionalni šampion in med 20 top penečimi vini na svetu!

V Sloveniji v zadnjem času zaznavamo rast števila pridelovalcev penin. A po mnenju znanega vinskega strokovnjaka Roberta Gorjaka ne gre le za kvantiteto, temveč, tako zatrjuje, se je kakovost penin v zadnjih nekaj letih močno dvignila povsod po državi. Izredno kakovost penin Bjana potrjuje kar 31 medalj s prestižnega ocenjavanja Decanter, ki sta jih zakonca Sirk prejela v zadnjih sedmih letih.

Od leta 2013 do danes je prav vsako njuno peneče vino prejelo medaljo, največji uspeh pa sta požela prav letos. Cuvee Prestige 2015 je prejel izvrstnih 97 točk ter osvojil platinasto medaljo in naziv regionalnega šampiona, prav tako pa je med skoraj 1700 penečimi vini na Decanterju prišel me top 20! Blanc de Noir 2016 so ocenili s 95 točkami in mu podelili zlato medaljo. Le eno točko manj je prejela penina Brut Rose, ki so jo nagradili s srebrno medaljo. Srebrni medalji sta dobila še Brut Zero s 93 točkami in Brut z 91. Robert Gorjak te uspehe povzame z ugotovitvijo, da preprosto tudi Decanter potrjuje vodilno vlogo Bjane v slovenskem peničarstvu. 

Po čudovit razgled in izvrstne penine v novo klet Bjana

Nedaleč stran od dvorca Dorišče na novi lokaciji raste nova klet Bjana, ki naj bi se odprla že naslednjo pomlad. Nove strojne linije; stiskalnice, stroje za degožiranje, obračanje in etikiranje bodo prenesli v novo klet, tako da bo klet dvorca Dorišče namenjena le še zorenju vina na kvasovkah. Večji prostor nove kleti za cisterne in skladiščenje bo omogočil tudi večje količine vina, hkrati pa Sirka napovedujeta dvig že tako izjemne kakovosti penin.

Od prve polnitve s petsto steklenicami leta 1990 mineva 30 let. Da bodo jubileju lahko nazdravili tudi drugi ljubitelji penin, se z novo kletjo odpira tudi nov degustacijski prostor s čudovitim razgledom.