6. 3. 2019, 08:03 | Vir: STA

Bloomberg, milijarder iz New Yorka, ne bo kandidiral za predsednika ZDA

Robi Poredoš/STA

Nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg je v torek sporočil, da ne bo kandidiral za predsednika ZDA, ampak se bo raje osredotočil na svoje pobude glede boja proti podnebnim spremembam in orožju. Newyorški milijarder, ki je bil najprej demokrat, potem republikanec in nazadnje neodvisen, bo leta 2020 podprl demokrate.

Bloomberg se je tako kot nekoč Donald Trump že več let poigraval z idejo predsedniške kandidature in menjal stranke. Tudi Trump je bil najprej demokrat in je podpisoval čeke za kampanje demokratov, dokler se ni odločil za vstop v politiko. Najprej je razmišljal o kandidaturi na listi reformne stranke, vendar ugotovil, da pot do uspeha pelje le s pomočjo demokratske ali republikanske stranke.

Urbana legenda pravi, da se je Trump odločil za republikansko stranko, ker je vedel, da pri demokratih nikoli ne bo prišel do nominacije. Nato je ustrezno prilagodil svoje politične poglede. Podobno je tudi Bloomberg leta 2001 prestopil med republikance za županske volitve, ker so bile karte med demokrati razdeljene. Kot republikanec je bil izvoljen za drugi mandat leta 2005, nato je leta 2007 prestopil med neodvisne in dve leti kasneje osvojil še tretji mandat.

Trumpov uspeh na volitvah leta 2016 mu je dal misliti in je menil, da ga lahko ponovi, dokler ni začel seznam demokratskih kandidatov naraščati v nedogled. 77-letni Bloomberg je v torek sporočil, da mu je povsem jasno, kako velike ovire ga čakajo v poskusu osvojitve nominacije demokratske stranke. Ta stranka se trenutno odloča, ali bo šla v levo ali v sredino, republikanci pa so s Trumpom že zasedli udoben položaj na desnici.

Bloomberg kot vsak pošten milijarder zagovarja nizke davke za bogate in je glede tega republikanec, obenem pa podpira pravice žensk do splava, pravice homoseksualcev, nasprotuje orožju in razume nevarnost podnebnih sprememb, kar ga uvršča med demokrate. Bloomberg ostaja prepričan, da bi premagal Trumpa na volitvah, vendar pa mora najprej osvojiti nominacijo demokratske stranke, kjer vidi večjo oviro.

Bloomberg je med lanskoletnimi vmesnimi kongresnimi volitvami demokratskim kandidatom zagotovil finančno podporo v višini 100 milijonov dolarjev, kar jim je pomagalo do osvojitve večine v predstavniškem domu kongresa. Namesto lastne kandidature bo s tem nadaljeval in tudi z drugimi projekti glede okolja in orožja. Napovedal je začetek novega projekta Dlje od ogljika. Gre za kampanjo preusmeritve ZDA od nafte in premoga proti čisti energiji.

Najprej pa bo potrebno na volitvah leta 2020 premagati Trumpa in Bloomberg je ob odpovedi kandidature poudaril, da je bistvenega pomena izbrati demokrata, ki bo sposoben za to nalogo. Pri tem je opozoril, da se demokratska stranka v procesu izbire med številnimi kandidati ne sme obrniti v skrajnosti, ki bodo zmanjšale možnosti za uspeh oziroma zagotovile Trumpu nova štiri leta na oblasti.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ