25. 9. 2020, 15:03

Bo Ivan Gale v kratkem ob službo?

Daniel Novakovič/STA


Ivan Gale se je moral danes oglasiti pri direktorju zavoda Toniju Rumpfu na zagovor, spletna Mladina pa že poroča, naj bi imelo novo vodstvo zavoda za blagovne rezerve, ki je Galetu za ta teden že prepovedalo opravljati delo na zavodu, zanj že pripravljeno izjavo o odpovedi delovnega razmerja.

Galetu naj bi očitali ’ponarejanje poslovnih listin’, ’sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavi medicinske opreme’ in ’neustrezno komunikacijo z mediji’, kar ta zavrača z besedami:

»Ti očitki so seveda smešni.«

Na zagovor sta bila zaradi sumom domnevnih nepravilnosti v zvezi s podpisi pogodb o nabavi zaščitne opreme poklicana tudi Anton Zakrajšek, nekdanji direktor zavoda, in njegov namestnik Alojz Černe, ki je bil podpisnik večine pogodb o omenjenih nabavah.

Na zavodu za blagovne rezerve so za STA že pojasnili, da na "podlagi ugotovljenih dejstev potekajo postopki v skladu z veljavno zakonodajo in ko bodo zaključeni vsi postopki, bo javnost o tem tudi obveščena". Dokler zadeva ne bo zaključena, pa je ne bodo komentirali in dajal izjav, so še navedli.

Gale je aprila na TVS spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda pri nabavi zaščitne opreme. V začetku avgusta pa je ovadil Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT. Proti ministru je Gale konec avgusta vložil novo kazensko ovadbo zaradi posla s podjetjem Acron, pri katerem naj bi bila država oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov, je poročal spletni portal Necenzurirano.