28. 3. 2017, 19:53 | Vir: STA

Bobu Dylanu se izteka čas za finančni del Nobelove nagrade

Švedska akademija je opozorila, da ima letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan do 10. junija čas za tradicionalno predavanje, če želi prejeti finančni del nagrade, vredne osem milijonov kron.

Po trditvah akademije se jim v zadnjih mesecih ni oglasil, ima pa v začetku aprila napovedane koncerte v prestolnici ter v Lundu na jugu Švedske.

Predavanje v katerikoli obliki, bodisi kratkega govora, nastopa, videa ali celo pesmi, mora nagrajenec izvesti v šestih mesecih po 10. decembru, ko slovesno podelijo Nobelove nagrade ob obletnici smrti njihovega ustanovitelja Alfreda Nobela.

"V zadnjih mesecih nismo imeli telefonskega pogovora z Bobom Dylan. Dylan se kljub temu zaveda, da mora Nobelovo predavanje izvesti najkasneje 10. junija, če želi prejeti denar," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na blogu opozorila Sara Denius, sekretarka Švedske akademije, ki nagrado podeljuje. "Kaj se bo odločil, je njegova stvar," je dodala.

Dylan ima sicer napovedane koncerte 1. in 2. aprila v Stockholmu ter 9. aprila v Lundu. To je povzročilo ugibanja, da bi predavanje utegnil izvesti v času takratnega obiska Švedske, čeprav se akademiji ni oglasil. Po besedah Sare Denius je koncerta na Švedskem načrtoval veliko prej, preden so ga oktobra lani razglasili za Nobelovega nagrajenca. Ta naziv mu bo sicer ostal ne glede na to, ali bo predavanje izvedel ali ne, poroča AFP.

"Kar se tiče Švedske akademije, je v vsakem primeru jasno, da je Nobelov lavreat za literaturo 2016 Bob Dylan in nihče drug," je poudarila Sara Denius.

Dylan, prvi tekstopisec, ki je prejel to prestižno nagrado, se decembrske podelitve v Stockholmu ni udeležil. Razloga za to ni navedel, je pa poslal zahvalni govor, ki so ga tudi prebrali. Pred tem je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dnevih sporočil, da je ob novici "ostal brez besed".

Iz različnih razlogov se podelitve Nobelovih nagrad za književnost niso udeležili tudi nekateri prejšnji dobitniki, med njimi Doris Lessing leta 2007 zaradi visoke starosti, Harold Pinter leta 2005, ker je bil hospitaliziran, in Elfriede Jelinek leta 2004 zaradi socialne anksioznosti. Vsi pa so dostavili svoje predavanje, ki so ga v Stockholm bodisi poslali ali pa prebrali v tujini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord