Bratuškova podpira 2TDK in napoveduje konec starim praksam gradbenega lobija

7. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Bratuškova podpira 2TDK in napoveduje konec starim praksam gradbenega lobija (foto: Nebojša Tejić/STA)
Nebojša Tejić/STA

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je izrazila razočaranje nad odločitvijo 2TDK, ki je razveljavil razpis za projekt Glinščica, a dodala, da odločitev vodstva 2TDK odločno podpira. "Trdno stojim za njihovimi odločitvami, da ne podlegajo gradbenemu lobiju," je dejala in poudarila, da "starih praks molzenja denarja ne bo dovolila".

Kot je v izjavi za medije danes v Ljubljani povedala Bratuškova, je uprava 2TDK odločitev o razveljavitvi razpisa za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača sprejela danes in jo o tem zjutraj tudi obvestila.

"Po obrazložitvi komisije 2TDK je bila sprva izbrana najcenejša ponudba neustrezna, ker naj ne bi imela ustrezne reference oz. celo sumijo, da je bila ponarejena, obe ostali ponudbi sta pa bili krepko predragi," je povzela.

Ob tem je izpostavila, da so se na tem razpisu trije največji slovenski gradbinci pojavili z eno ponudbo, kar po njenih besedah "kaže na ustvarjanje nekega monopola in željo po preplačilu gradbenih storitev". "Kljub napadom name ne bom dovolila, da gradbinci izigravajo sistem in na razpisih ponujajo tudi do 40 odstotkov višje cene. Če bo treba, bomo razpise ponavljali," je bila odločna.

Spomnila je, da je na začetku svojega mandata na mizi dobila aneks za 2,5 milijona evrov, še preden je Kolektor CPG (in sarajevski Euroasfalt) začel graditi dostopne ceste oz. izvajati pripravljalna dela za drugi tir med Divačo in Koprom. "Takrat sem odločno ukrepala in povedala, da je takšna praksa nedopustna, in tako bom delovala vse do konca projekta drugi tir oz. dokler bom ministrica," je izpostavila.

Denar, ki so ga v preteklosti v Sloveniji dali za preplačane projekte, je namreč šel po njenih besedah v škodo zdravstvenih storitev, nižjih pokojnin in slabšega javnega šolstva. "Dokler bom ministrica za infrastrukturo, takšnih praks na ministrstvu in na področju, za katerega sem odgovorna, ne bom dovolila," je dodala.

Opozorila je še, da je investicijski program gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper, ki ga je vlada potrdila konec januarja, za 2TDK zakon. "Dokler vlada ne spremeni odločitve, velja takšen, kot je," je sklenila.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju