A. B. | 16. 2. 2023, 20:58

Bruce Willis po boju z možgansko motnjo diagnosticiran s kruto boleznijo: zdravila mu ne morejo več pomagati

Profimedia/fotomontaža

67-letni hollywoodski igralec je v začetku leta sporočil, da končuje kariero, saj se je boril z boleznijo, ki je vplivala na njegove jezikovne spodobnosti. Zdaj je njegova družina pojasnila, da je njegovo stanje vse slabše. 

Z vlogo tečnega policista, ki rešuje talce iz losangeleške stolpnice, in kajpada z nepogrešljivim nasmeškom, je Bruce Willis leta 1988 postavil rekord v blagajniškem izkupičku v ameriških kinematografih. Njegov prvi film Umri pokončno velja za najboljši akcijski triler vseh časov. Skupaj z dvema nadaljevanjema je ta fenomen prinesel blizu milijarde dolarjev zaslužka.

A njegova družina je zdaj razkrila, da so igralcu po boju z možgansko motnjo afazijo diagnosticirali frontotemporalno demenco (FTD).

Žena Emme Heming in nekdanja žena Demi Moore sta na spletni strani Združenja za frontotemporalno degeneracijo zapisali: "Naša družina želi najprej izraziti globoko hvaležnost za neverjetno ljubezen, podporo in čudovite zgodbe, ki smo jih bili deležni, odkar smo izvedeli za Bruceovo prvotno diagnozo," in nadaljevali, da so želeli oboževalce obvestiti, da je njegovo stanje še slabše: "Njegovo stanje je napredovalo, zdaj poznamo natančnejšo diagnozo: frontotemporalna demenca (znana kot FTD)." 

"Žal so težave s komunikacijo le eden od simptomov bolezni, s katero se sooča Bruce. Čeprav je boleče, čutimo olajšanje, da imamo končno jasno diagnozo," so dodali. 

Kruta bolezen 

"FTD je kruta bolezen, za katero mnogi od nas niso nikoli slišali, in lahko prizadene vsakogar. Pri ljudeh, mlajših od 60 let, je FTD najpogostejša oblika demence, in ker lahko postavitev diagnoze traja več let, je FTD verjetno veliko bolj razširjena, kot vemo," so pojasnili. A za bolezen ni zdravil, zato upajo, da bo napredek v stroki pripomogel k njegovemu zdravljenju. "Upamo, da bo Bruceovo stanje sčasoma boljše in da bo vsa medijska pozornost usmerjena v osvetlitev te bolezni, ki potrebuje veliko več ozaveščenosti in raziskav." 

Profimedia

Bruce je vedno verjel, da mora svoj glas v svetu uporabiti za pomoč drugim in za ozaveščanje o pomembnih vprašanjih, tako javno, kot zasebno. "V srcu vemo, da bi se - če bi le ahko - odzval tako, da bi pritegnil svetovno pozornost in se povezal s tistimi, ki se prav tako spopadajo s to izčrpavajočo boleznijo in njenim vplivom na številne posameznike in njihove družine." 

"Naša družina je le ena od družin, ki trpi za FTD, in spodbujamo druge, ki se soočajo s to boleznijo, da poiščejo številne informacije in podporo, ki so na voljo pri AFTD," so dodali in pozvali k informiranju in spodbujanju k prispevanju osebnih zgodb, s katerimi bi lahko pomagali. "Bruce je v življenju vedno našel veselje, in pomagal vsem, ki jih je poznal, so zaključili. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord