27. 6. 2017, 15:09 | Vir: STA

Bruselj Googlu naložil 2,4 milijarde evrov kazni za zlorabo prevladujočega položaja na trgu!

profimedia

Evropska komisija je danes ameriškemu spletnemu velikanu Google naložila rekordnih 2,4 milijarde evrov kazni. Google po pojasnilih evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager prevladujoč položaj na trgu zlorablja pri storitvah primerjave cen. V Googlu sicer odločitev spoštujejo, a se z njo ne strinjajo.

"Kar je naredil Google, je v nasprotju z evropskimi konkurenčnimi pravili," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Vestagerjeva. Po njenih pojasnilih Googlovo početje omejuje konkurenco pri ponujanju storitev in inovacij. Tako namreč evropski potrošniki nimajo pristne izbire.

Kot so sporočili iz Bruslja, je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen. Podjetje mora v 90 dneh opustiti to prakso, sicer mu grozi denarna kazen v višini do pet odstotkov povprečnega dnevnega svetovnega prometa podjetja Alphabet, ki je matična družba podjetja Google.

"Google je ustvaril številne inovativne izdelke in storitve, ki so izboljšali naše življenje. To je dobro. Toda pri Googlovi strategiji za storitev primerjave cen ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega proizvoda od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Namesto tega je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik, tako da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate konkurentov pa nižje," je dejala Vestagerjeva.

Google je to prakso uporabljal v vseh 13 državah evropskega gospodarskega prostora, kjer je uvedel storitev primerjave cen. To je januarja 2008 najprej storil v Nemčiji in Veliki Britaniji, prakso je nato oktobra 2010 razširil na Francijo, maja 2011 na Italijo, Nizozemsko in Španijo, februarja 2013 na Češko in novembra 2013 na Avstrijo, Belgijo, Dansko, Norveško, Poljsko in Švedsko.

Glede na Googlov prevladujoči položaj na področju splošnega spletnega iskanja je njegov iskalnik pomemben vir prometa. Posledica Googlovega nezakonitega ravnanja je bilo po ugotovitvah komisije znatno povečanje prometa za Googlovo storitev primerjave cen, medtem ko so konkurenti trajno utrpeli precejšnjo izgubo prometa.

Od začetka posameznih zlorab je Googlova storitev primerjave cen dosegla 45-kratno povečanje prometa v Veliki Britaniji, 35-kratno v Nemčiji, 19-kratno v Franciji, 29-kratno na Nizozemskem, 17-kratno v Španiji in 14-kratno v Italiji.

Na drugi strani pa se je z zniževanjem uvrstitve konkurenčnih storitev primerjave cen s strani Googla njihov promet močno zmanjšal. Komisija je npr. našla konkretne dokaze nenadnega upada prometa na nekaterih konkurenčnih spletnih straneh za kar 85 odstotkov v Veliki Britaniji, do 92 odstotkov v Nemčiji in 80 odstotkov v Franciji. Teh nenadnih padcev tudi ni bilo mogoče pojasniti z drugimi dejavniki. Nekateri tekmeci so se prilagodili in uspešno spet pridobili del prometa, a nikoli v celoti.

V kombinaciji z drugimi ugotovitvami komisije to kaže, da je Googlovo ravnanje oviralo konkurenco na podlagi kakovosti na trgih storitev primerjave cen, zaradi česar so bili evropski potrošniki prikrajšani za resnično izbiro in inovacije.

Komisija od Googla zahteva, da upošteva preprosto načelo enake obravnave konkurenčnih storitev za primerjavo cen in lastne storitve. Google mora za uvrstitev in prikaz konkurenčnih storitev primerjave cen na straneh z Googlovimi rezultati iskanja uporabljati iste procese in metode kot za lastno storitev primerjave cen.

Bruselj bo pozorno spremljal Googlovo izpolnjevanje zahtev, Google pa je dolžan komisijo obveščati o svojih ukrepih - prvič v 60 dneh od začetka veljavnosti sklepa, nato pa z rednimi poročili.

Google se bo najverjetneje moral soočiti tudi s civilnimi odškodninskimi tožbami, ki jih pred sodišči držav članic lahko vložijo vse osebe ali podjetja, ki so bili oškodovani zaradi njegovega protikonkurenčnega ravnanja, so še sporočili iz Bruslja.

Bruselj sicer po poročanju AFP od Googla zahteva, da spremeni poslovni model za storitev Google Shopping, s čimer bi odgovoril na pomisleke komisije. Google je namreč svoji storitvi Google Shopping dajal preveč prednosti pri spletnem iskanju na škodo ostalih cen primerljivih storitev, kot sta npr. Tripadvisor in Expedia.

Kot so sporočili iz Googla, odločitev komisije spoštujejo, a se z njo ne strinjajo. Odločitev bodo zdaj pretehtali in se odločili o morebitni pritožbi.

Čeprav je Google doletela visoka kazen, pa je ta vseeno pod najvišjo možno - okoli osem milijard evrov oz. 10 odstotkov Googlovih prihodkov v lanskem letu, še poroča AFP.

Google je po pojasnilih Evropske komisije leta 2004 vstopil na ločen trg storitev primerjave cen v Evropi s proizvodom, ki se je najprej imenoval Froogle, se nato leta 2008 preimenoval v Google Product Search, od leta 2013 pa se imenuje Google Shopping. Storitev potrošnikom omogoča primerjavo izdelkov in cen na spletu ter iskanje ponudb spletnih trgovcev na drobno vseh vrst, vključno s spletnimi trgovinami proizvajalcev, platformami (npr. Amazon in eBay) in drugimi prodajalci.