Danes nevihte in krajevna neurja po vsej državi; Arso razglasil oranžno stopnjo

2. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Danes nevihte in krajevna neurja po vsej državi; Arso razglasil oranžno stopnjo (foto: Profimedia)
Profimedia

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi neviht razglasila oranžno stopnjo ogroženosti po vsej državi. Nevihte se bodo širile od severozahoda in nato dosegle osrednjo Slovenijo. Popoldan bodo zajele tudi jugovzhodni del države, kjer so možne izdatnejše padavine. Na Primorskem lahko piha veter s sunki od 70 do 100 kilometrov na uro.

Vremenoslovci opozarjajo, da bo danes vreme drugačno kot te dni. Prvi izrazitejši val neviht bo Slovenijo prešel dopoldne in sredi dneva, drugi pa predvidoma proti večeru. Ob močnih nevihtah so možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo.

Po napovedih Arsa bo prehodno zapihal veter severnih smeri, zvečer ob nevihtah na Primorskem močan zahodnik in veter severnih smeri s sunki predvidoma od 70 do 100 kilometrov na uro.

Ob predvidenih močnejših nevihtah lahko čez dan in v noči na soboto narastejo manjši vodotoki in hudourniki, ob močnejših nalivih pa se lahko tudi razlijejo. Verjetnost za hitro naraščanje vodotokov bo odvisna predvsem od prehoda neviht. Reke lahko narastejo do velikih pretokov predvsem v severni in vzhodni Sloveniji.

Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27, na Primorskem do 29 stopinj Celzija. Do sobotnega jutra bodo padavine po napovedih večinoma ponehale, od zahoda se bo začelo jasniti. V soboto bo večinoma sončno, popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht. V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme, popoldne je zlasti v gorskem svetu možna kakšna ploha.

Po podatkih Arsa imajo srednje pretoke predvsem reke v severnem in severovzhodnem delu države. Posamezne reke s povirji ob zahodnem in južnem vznožju Pohorja ter Ščavnica in Lendava so ponoči hitro pa vendarle zmerno narasle, vendar trenutno že upadajo. Pretoki rek v severni in deloma vzhodni Sloveniji so srednji, drugod so pretoki rek mali.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju