Darja Lesjak: »Najpomembnejše je timsko delo«

Ekipa 4brain production, ustvarjalna ekipa Citycentrovih modnih spektaklov. (foto: Citycenter) Citycenter
30. 3. 2021

Letošnji slogan Citycentra Celje je: Skupaj že 15 let. Že dvanajst let pa je zelo uspešna vodja nakupovalnega središča Darja Lesjak. Svoji ekipi sodelavcev povsem zaupa, saj se je v minulem letu izkazalo, kako pomembni so dobri odnosi za timsko delo. 

Deset let je dolga doba, ste si kdaj mislili, da bo tako dolga vaša poslovna pot v Citycentru?

Toliko časa je že minilo!? Delo v Citycentru Celje, ki je največje in najsodobnejše nakupovalno središče v regiji ter del evropskega koncerna SES, Spar European Shopping Centers, je pestro in dinamično že od prvega delovnega dne, in to mi še danes predstavlja izziv. Strast do dela, dinamično okolje, odlični sodelavci in poslovni partnerji mi že ves čas pomenijo tek na dolge proge in dejansko zbrišejo podatek, kako dolgo sem že tukaj. Največje veselje in zadoščenje mi daje tudi to, da sem lahko pri svojem delu ustvarjalna. Bolj kot cilj mi je pomembna pot, moj pogled na njej pa je vedno usmerjen naprej.

Se je v tem času veliko spremenilo?

Lahko rečem, da so spremembe naša stalnica. Veliko vlagamo v tehnične posodobitve centra, ves čas tudi pozorno spremljamo nakupne navade kupcev in prilagajamo splet blagovnih znamk in storitev, ki so pod streho Citycentra Celje. Smo 'trend-setter' tudi na področju dogodkov oz. t. i. event marketinga, ki smo ga v Citycentru Celje v vsem tem času uspešno preoblikovali oz. nadgradili. Naši dogodki so edinstveni in povsem drugačnih dimenzij kot pred dobrim desetletjem. V kreativni proces pri pripravi in izbiri dogodkov dajemo veliko sebe – to občinstvo tudi prepozna in ceni.

Kaj je tisto, kar vas žene naprej?

Strast do dela, strast do življenja nasploh. Vse, česa se lotim, želim narediti kar najbolje in z 'nemško natančnostjo' (smeh; op. p. rojena je v Berlinu). Vedno in povsod iščem navdih – na potovanjih, v umetnosti, pa tudi v kulinariki …

Koliko vam še ostane prostega časa? Kaj takrat najraje počnete?

Po mojih izkušnjah je tako, da več imaš dela, več boš naredil. Ko gre za usklajevanje obveznosti in prostega časa, verjamem, da je vse v dobri organizaciji. Najbolj se sprostim ob glasbi, zato je moja stalna spremljevalka povsod – v avtu, doma, v pisarni, pravzaprav kjerkoli.

Kako nabirate energijo, ki jo za vodenje takega podjetja zagotovo potrebujete?

Najbolj uživam na potovanjih ali ob morju. Sem velika ljubiteljica dobre kulinarike v družbi meni dragih ljudi. Rada preberem tudi kakšno dobro knjigo. Zadnja leta se posvečam tudi rekreativni vadbi. Vse to mi napolni baterije in daje protiutež službenim obveznostim.

Baje ste odlična kuharica, pravi kuharski mojster. Ali kdaj s svojimi kulinaričnimi umetninami razveselite tudi sodelavce? Kaj najraje kuhate?

Dobro ste me naštudirali. Res je, zelo rada kuham in to delim tudi s svojimi sodelavci. Pri nas je to postala že nekakšna stalnica. Kot velja za vsako dobro timsko delo tudi pri kulinariki vsi sodelujemo – vsak lahko pokaže, kaj zna. Naj delim z vami anekdoto. Ko sem prišla v Citycenter Celje je bila naša službena kuhinja praktično nedotaknjena. Na mojo pobudo pa jo zdaj vsi pridno uporabljamo, kar je tudi del dobrega timskega vzdušja. Sicer pa se pri kuhanju lotim vsega. Najbolj pri srcu mi je mediteranska kuhinja, ne ustrašim pa se niti priprave ajdovih žgancev, oči pa se mi najbolj zasvetijo ob gosjih jetrcih in ostrigah.

Odlično vam uspeva motivirati zaposlene. Imate posebno karizmo pa a tudi vaš pristop je odličen.

Verjamem, da si v poslu dober toliko, kot so dobri tvoji sodelavci oziroma ekipa, ki jo izbereš pri določenem projektu. Pri delu cenim delavnost in poštenost, pa tudi empatija je pomembna, da imamo posluh drug za drugega, da poznamo prednosti in slabosti svojih sodelavcev. Timsko delo je nekaj, kar nas je v zadnjem letu, kljub zapovedani distanci, še bolj povezalo in okrepilo naše odnose.

Kljub vsem obveznostim ste vedno urejeni kot iz škatlice. Radi imate modo. Spremljajte in sledite smernicam oziroma od kod črpate modni navdih?

Če te moda obdaja vsak dan in si poleg tega še ženska, je skoraj nemogoče mimo tega, da ne slediš modnim smernicam, kajne. Malo za šalo, malo za res. Seveda, modo imam rada in glede na to, da nam dandanes splet omogoča, da je ves modni svet na dlani, je zelo enostavno najti navdih. Imam pa tudi veliko srečo, da je Citycentrova modna stilistka Sonja Rigler, ki soustvarja vse naše modne dogodke, tudi kdaj moja osebna stilistka. Prav vse moje obleke za svečane modne dogodke pa je izdelala Barbara Repinšek iz delavnice mode iz Celja.

V katero smer se bo razvijalo nakupovalno središče?

V Citycentru Celje že 15 let živimo skupaj z lokalnim okoljem, našimi 'shop partnerji' in obiskovalci. Ves čas skrbimo za prijetno in varno počutje obiskovalcev, pod našo streho je izbrana in atraktivna ponudba domačih in svetovnih blagovnih znamk ter pestre kulinarike, tu je prizorišče edinstvenih dogodkov in novih doživetij – vsak najde kaj zase. Lahko bi še naštevala, kaj vse ponujamo, seznam je res dolg in ponosna sem na to. Naš razvoj pa bo zagotovo še naprej sledil vsemu naštetemu in najvišjim mednarodnim standardom. V prihodnost gledam z optimizmom in verjamem, da nam izzivov nikoli ne zmanjka.

Napisala: Sandra Bratuša/Fotografije: Grega Hočevar, Arhiv Ccc