Dijaška organizacija opozarja na vse več oblik nasilja med dijaki

18. 12. 2018
Deli
Dijaška organizacija opozarja na vse več oblik nasilja med dijaki (foto: profimedia)
profimedia

Med slovenskimi dijaki so vse bolj prisotne različne oblike nasilja, so sporočili iz Dijaške organizacije Slovenije. Vzgojno-izobraževalna ustanova bi morala biti prostor, kjer se mladostnik počuti varnega, a slovenske šole postajajo ravno nasprotno. V organizaciji so prepričani, da je medvrstniško nasilje treba razreševati pri njegovih temeljih.

Različne oblike nasilja, vse od nadlegovanja preko družbenih omrežij do nasilnih obračunov, so vse bolj prisotne med slovenskimi dijaki. V večini primerov se dijaki, šole in šolsko osebje ter pristojni organi zavijejo v molk in s tem, hote ali nehote, spodbujajo stigmatizacijo tovrstnih dogodkov. V dijaški organizaciji opažajo tudi, da se v šolah le redko pogovarjajo o medvrstniškem nasilju in ga iz neznanih vzrokov ne kaznujejo, temveč celo tolerirajo, kljub temu da že več let pristojni organi pozivajo k ničelni toleranci do nasilja.

V preteklih mesecih v dijaški organizaciji niso zaznali povišane ravni medvrstniškega nasilja le na srednjih šolah, ampak tudi v dijaških domovih, kjer se dijaki med drugim soočajo s krajami njihove osebne lastnine in prepričevanjem v preizkušanje prepovedanih drog.

Žrtve nasilja prepogosto molčijo ter s tem napadalca opogumljajo za nadaljnje povzročanje nasilja, so opozorili.

Dijaki imajo na voljo več oblik pomoči, kot so anonimna prijava varuhu dijakovih pravic, policiji ali inšpektoratu, a se za vpletanje uradnih organov le redko odločajo, svoje probleme pa zamolčijo tudi staršem.

"Če hočemo problematiko medvrstniškega nasilja dokončno konstruktivno razrešiti, se moramo lotiti njenih temeljev," so izpostavili v organizaciji. V primeru nasilja, je šolsko osebje tisto, ki ga je dolžno prekiniti, deležnike sankcionirati in jim nuditi ustrezno svetovanje.

V organizaciji ostro obsojajo vse oblike nasilja, tako v šolskih prostorih, kot izven njih. Pristojne institucije pa so pozvali, da v okviru svojih pooblastil, usklajeno, hitro in ostro ukrepajo.

Tudi policija je ob zadnjem primeru medvrstniškega nasilja v Celju pozvala k podobnim ukrepom kot dijaška organizacija in zagotovila, da bo še naprej dosledno represivno ukrepala zoper vsakega storilca, ki bi izvajal nasilje med vrstniki. Celjski policisti so konec prejšnjega tedna zaradi izsiljevanja, nasilništva in hude telesne poškodbe kazensko ovadili mladoletnega državljana Kosova, ki je na družbenih omrežjih ustrahoval vrstnike in si jih na ta način podrejal. Za kaznivo dejanje nasilništva je po navedbah policije zagrožena kazen do treh let zapora, za izsiljevanje in hudo telesno poškodbo pa po pet let zaporne kazni.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju